Türkiye'nin İngiltere ile yapacağı STA ticarete ivme kazandıracak

DEİK Türkiye-İngiltere İş Konseyi Başkanı Okyay, Birleşik Krallık ile imzalanması beklenen STA'nın imzalanarak yürürlüğe girmesinin 20 milyar dolar ticaret hacmi hedefine ulaşılabilmesi için hayati önem taşıdığını bildirdi.

Ekonomi - 6 yıl önce

İstanbul

Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK) Türkiye-İngiltere İş Konseyi Başkanı Osman Okyay, "Birleşik Krallık'ın AB ile imzalamasını beklediğimiz anlaşmaya eş zamanlı bir serbest ticaret anlaşmasının (STA) ülkemizle de imzalanarak yürürlüğe girmesi ve Birleşik Krallık ile ticaretimizin kesintiye uğramadan devam etmesi, üçüncü ülkelere karşı rekabet gücümüzün korunması ve 20 milyar dolar ticaret hacmi hedefine ulaşabilmemiz için hayati önem taşıyor." dedi
Osman Okyay, yaptığı açıklamada, Brexit müzakerelerinin uzatılabilmesi için belirlenen son tarihin geçmesiyle AB-Birleşik Krallık müzakerelerinde geri sayımın başladığını hatırlattı.
Müzakerelerin yıl sonuna kadar tamamlanması gerektiğine işaret eden Okyay, aksi takdirde 1 Ocak 2021 itibarıyla AB ve Birleşik Krallık ticaretinin Dünya Ticaret Örgütü kurallarına tabi olacağını anımsattı.
Okyay, tarafların açıklamalarına göre, haziran ayında tamamlanan dördüncü tur müzakerelerin sonucunda edinimlerin sınırlı olduğunu, bununla birlikte çalışmaların hızlandırılması konusunda hem fikir kalındığını söyledi.
Türkiye-İngiltere İş Konseyi olarak, Birleşik Krallık ile ticarette belirleyici rol oynayacak AB-Birleşik Krallık müzakerelerini yakından izlediklerini ifade eden Okyay, Ticaret Bakanlığı öncülüğünde ilerleyen Türkiye-Birleşik Krallık çalışma grubu toplantılarını da takip ettiklerini bildirdi.
Türkiye ve Birleşik Krallık hükümetlerinin güçlü bir irade ortaya koyduğunu ve görüşmelerin olumlu bir atmosferde ilerlediğini aktaran Okyay, "Birleşik Krallık'ın AB ile imzalamasını beklediğimiz anlaşmaya eş zamanlı bir serbest ticaret anlaşmasının ülkemizle de imzalanarak yürürlüğe girmesi ve Birleşik Krallık ile ticaretimizin kesintiye uğramadan devam etmesi, üçüncü ülkelere karşı rekabet gücümüzün korunması ve 20 milyar dolar ticaret hacmi hedefine ulaşabilmemiz için hayati önem taşıyor." dedi.

"Türkiye, Birleşik Krallık ile ticarette 2001'den bu yana fazla veriyor"

Osman Okyay, Türkiye'nin, Birleşik Krallık ile ticarette 2001 yılından bu yana fazla verdiğini, bu durumun, gelişmiş ülkelerle ticari ilişkiler açısından değerlendirildiğinde çok özel bir örnek teşkil ettiğini söyledi.
Birleşik Krallık'a en çok ihraç edilen ve en çok ithalatı yapılan ürünlerin otomotiv, hazır giyim, elektronik ve kimya gibi sanayi ürünleri olduğunu vurgulayan Okyay, Gümrük Birliği'nin sağladığı avantajların korunmasının bu nedenle büyük önem taşıdığını kaydetti.
Türkiye'nin Birleşik Krallık ile yıllık ikili ticaret hacminin 16 milyar dolar seviyesinde olduğunu belirten Okyay, "Bu olumlu tablonun yatırımlara da yansıdığını söylemek mümkün.
Örneğin, 2019 yılının ilk 6 ayında 2,9 milyar dolar ile Türkiye'ye yapılan doğrudan yabancı yatırımın yüzde 18'ini Birleşik Krallık firmaları oluşturdu. Mevcut durumda, ülkemizde faaliyet gösteren 3 binden fazla Birleşik Krallık şirketi var." şeklinde konuştu.
Kaynak: AA

dikGAZETE.com

Haftanın Öne Çıkanları

Trump'a göre Amerikan ekonomisi 'hızlı' ve 'güçlü' geri döndü

2020-07-02 20:57 - Dünya

TÜBİTAK BİLGEM personel alacak

2020-07-03 12:27 - Gündem

Salah'tan Liverpool taraftarına övgü: Onların desteği olmadan yapamazdık

2020-06-30 18:32 - Spor

Rusya'da Kovid-19'dan ölenlerin sayısı 10 bini geçti

2020-07-04 14:12 - Dünya

Türkiye'nin İngiltere ile yapacağı STA ticarete ivme kazandıracak

2020-07-05 19:52 - Ekonomi

Sakarya'da havai fişek fabrikasındaki patlamada hayatını kaybeden 2 kişinin cenazeleri defnedildi

2020-07-04 17:42 - Gündem

OPET, Türkiye akaryakıt sektörünün “en değerli ve güçlü markası“ oldu

2020-07-03 15:23 - Genel

İspanya'da bir ilçe Kovid-19'da ikinci dalga nedeniyle karantinaya alındı

2020-07-04 19:02 - Dünya

Yeni Citroen C4 Mayıs 2021'de Türkiye'ye gelecek

2020-06-30 20:38 - Genel

'Bataklık' operasyonunda yakalanan örgüt elebaşları Nejat Daş ve Çetin Gören Ankara'ya getirildi

2020-06-30 22:37 - Asayiş

İlgili Haberler

Trump yönetimi bazı İHA ve bileşenlerinin ithalatına tarife getirdi

01:42 - Ekonomi

Apple, ABD'nin Houston kentinde üretim merkezi açtı

23:17 - Ekonomi

Ticaret Bakanı Bolat: Suriye ile geçen yıl ticaretimiz yüzde 45 oranında arttı

23:07 - Ekonomi

Dünya şampiyonu T3 Vakfı bursiyeri Ayşegül Balım Yabacı, Selçuk Bayraktar'ı ziyaret etti

18:32 - Ekonomi

Bakan Uraloğlu: Orta Koridor, Kalkınma Yolu Koridoru ve Hicaz Demir Yolu Avrupa'ya doğru gitmeli

18:13 - Ekonomi

Günün Manşetleri

İsrail ordusu Suriye'nin Dera kırsalında sivil yerleşimlere ateş açtı

02:38 - Dünya

Trump yönetimi bazı İHA ve bileşenlerinin ithalatına tarife getirdi

01:42 - Ekonomi

Türkiye ile Mısır arasında çeşitli belgeler imzalandı

01:38 - Siyaset

BAE'ye ait iki ADNOC tankeri Hürmüz Boğazı'nda hedef alındı

00:58 - Dünya

Filistin: İsrail, Batı Şeria'yı ilhak için Filistin topraklarını gasbeden İsraillileri araç olarak kullanıyor

23:53 - Dünya