Bakan Uraloğlu: Orta Koridor, Kalkınma Yolu Koridoru ve Hicaz Demir Yolu Avrupa'ya doğru gitmel

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Uraloğlu, Türkiye olarak Orta Koridor'un, Kalkınma Yolu Koridoru'nun, modern Hicaz Demir Yolu'nun nihai noktasının Türkiye olmadığını belirterek, "Bunun mutlaka Avrupa'ya doğru gitmesi gerektiği konusunda hemfikiriz" dedi.

Ekonomi - 2 saat önce

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, Bulgaristan'a gerçekleştirdiği bir günlük resmi ziyaret kapsamında Ulaştırma ve Haberleşme Bakanı Georgi Peev ile baş başa görüşmesinin ardından Başbakan Rumen Radev tarafından kabul edildi.
Başbakan Radev ile görüşmesinin ardından Sofya temaslarını değerlendiren Uraloğlu, görüşmelerde, iki ülke arasındaki ulaştırma ve altyapı alanındaki işbirliğinin geliştirilmesine yönelik konuların ele alındığını söyledi.
Türkiye'nin Sofya Büyükelçisi Mehmet Sait Uyanık'ın eşlik ettiği görüşmeler hakkında bilgi veren Uraloğlu, Sofya'da temaslarda bulunduklarını dile getirdi.
Uraloğlu, öncelikle mevkidaşı Peev ile uzun soluklu istişarede bulunduklarını aktararak, şu ifadeleri kullandı:
"Sonra da Başbakan Rumen Radev'i ziyaret ettik. Son zamanlarda özellikle gündeme gelen bağlantısallık noktasında, bütün ülkelerin artık çok üst düzey bir ilgisi var. Türkiye olarak, Uzak Doğu’dan gelen Orta Koridor, Irak'tan gelen Kalkınma Yolu Koridoru, Suudi Arabistan'dan başlayıp Ürdün'den, Suriye'den Türkiye'ye gelen modern Hicaz Demir Yolu'nun elbette nihai noktasının Türkiye olmadığı, bunun mutlaka Avrupa'ya doğru gitmesi gerektiği konusunda hemfikiriz. Bu noktada en önemli partnerimizin Bulgaristan olduğu noktasında hemfikiriz."
Görüşmelerde, iki ülke arasındaki işbirliğinin geliştirilmesi ve söz konusu koridorların daha etkin hale getirilmesi konularının da ele alındığına işaret eden Uraloğlu, Bulgaristan'dan kuzeye doğru uzanarak Romanya'ya bağlanacak otoyol projesinin de gündeme geldiğini söyledi.

Uraloğlu, şunları kaydetti:

"Özellikle Bulgaristan'dan kuzeye doğru çıkacak otoyol konusunda Türk müteahhitlerle nasıl bir işbirliği yapılabilir, bunu değerlendirdik. 100 kilometrenin üzerinde bir otoyoldan, sonrasında Romanya'ya bağlanacak bir otoyoldan bahsediyoruz. Bununla ilgili daha önce teknik heyetlerimiz bazı çalışmalar yapmıştı. Biz de bugün biraz bunların üzerinden geçtik. Bunları önümüzdeki dönem içerisinde hayata geçirmeyi planlıyoruz."
Bakan Uraloğlu, demir yolu alanında da sınır geçişlerinde kara ve demir yolu kapasitelerinin artırılmasının, altyapı ve demir yolu araçları konusunda işbirliği imkanlarının detaylı şekilde ele alındığını belirtti.
Başbakan Radev'in NATO Zirvesi öncesinde Türkiye'yi ziyaret ettiğini ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile görüşmeler gerçekleştirdiğini hatırlatan Uraloğlu, enerji iletimi ve enerji depolanması alanlarında da işbirliğinin nasıl geliştirilebileceğinin görüşüldüğünü aktardı.
Uraloğlu, bu işbirliklerinin yalnızca Bulgaristan açısından değil, Doğu Avrupa'daki ülkeler açısından da önem taşıdığını vurgulayarak, Türkiye'nin her türlü işbirliğine açık olduğunun altını çizdi.
Enerji alanındaki konuların Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı ile Cumhurbaşkanlığı nezdinde de yakından takip edildiğini söyleyen Uraloğlu, ulaştırma alanında da gerekli çalışmaların koordine edildiğini kaydetti.
Kaynak: AA
dikGAZETE.com
Haftanın Öne Çıkanları

Oyuncu ve yönetmen Mehmet Ali Nuroğlu'nun 'Dünyada' adlı tek kişilik performansı Londra'da sahnelendi

2026-08-11 16:28 - Kültür Sanat

Şekip Mosturoğlu'ndan takım otobüsüne saldırı dosyasına ilişkin açıklama

2026-08-11 17:38 - Spor

51. UEFA Süper Kupa'nın sahibi yarın belli olacak

2026-08-11 11:12 - Spor

Skibbe'nin yardımcısı Serhat Umar, yoluna teknik direktör olarak devam etmek istiyor

2026-08-11 13:02 - Spor

Spotify, yapay zekayla oluşturulan sanatçı profillerini etiketlemeye başlayacak

2026-08-11 19:23 - Medya

Galatasaraylı futbolcu Lucas Torreira'ya göre bu sezon lig yarışı zor olacak

2026-08-11 20:07 - Spor

Hentbolda 2026-2027 sezonu Süper Lig fikstürü belli oldu

2026-08-11 19:48 - Spor

Hattuşa'da yaklaşık 2 bin 300 yıllık yeni mezarlar bulundu

2026-08-11 11:07 - Kültür Sanat

Milli para masa tenisçi Kübra Korkut, Tayland'da dünya şampiyonluğu için mücadele edecek

2026-08-11 11:32 - Spor

Sigorta ve emeklilik sektörünün aktif büyüklüğü 4,4 trilyon liraya ulaştı

2026-08-11 15:35 - Ekonomi

İlgili Haberler

Dünya şampiyonu T3 Vakfı bursiyeri Ayşegül Balım Yabacı, Selçuk Bayraktar'ı ziyaret etti

18:32 - Ekonomi

"GITEX Ai Türkiye 2026" etkinliği eylülde İstanbul'da düzenlenecek

17:58 - Ekonomi

Tarım ve Orman Bakanı Yumaklı: Su ayak izi çalışmalarımızı sürdürüyoruz

17:12 - Ekonomi

Baykar: Ülkemiz için geliştirmeye, üretmeye, ihraç etmeye ve değer oluşturmaya devam edeceğiz

16:33 - Ekonomi

Ömrünü tamamlamış lastikleri toplama sisteminin kapsamı genişletildi

16:12 - Ekonomi

Günün Manşetleri

Cumhurbaşkanı Erdoğan Jandarma ve Sahil Güvenlik Akademisi Mezuniyet Töreni'nde konuştu

19:47 - Gündem

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Süper Lig'e yükselen takımları kabul etti

19:43 - Gündem

CANLI- Cumhurbaşkanı Erdoğan konuşuyor

19:32 - Gündem

Amasya'da Interpol tarafından kırmızı bültenle aranan zanlı yakalandı

19:28 - Gündem

Yunanistan'ın İnebahtı ili ve Mora Yarımadası'nda yangın çıktı

19:12 - Dünya