?>

Türkiye'den Çekya Senatosu'nun 1915 olaylarına ilişkin aldığı karara tepki

Dışişleri Bakanlığı, Çekya Parlamentosu'nun Senato kanadında alınan 1915 olaylarına ilişkin kararın, iki ülke ilişkilerine zarar veren ve asılsız söylemler üzerine kurgulanan çarpık zihniyetin, Çekya'da halen etkin olduğunu gösterdiğini bildirdi.

Siyaset - 5 yıl önce

Ankara

Dışişleri Bakanlığından yapılan yazılı açıklamada, Çekya Parlamentosunun Senato kanadında, 1915 olaylarına ilişkin dün alınan karara tepki göstererek bu kararın, iki ülke ilişkilerine 2017'de zarar veren ve tek taraflı asılsız söylemler üzerine kurgulanan çarpık zihniyetin, Çekya'da halen etkin olduğunu gösterdiğini bildirdi.

söz konusu kararın, tüm dünyanın yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgınıyla mücadele ettiği bir dönemde, Senatoda az sayıda üyenin bulunduğu bir ortamda alınmış olmasının, bunun arkasındaki sinsi zihniyeti de gözler önüne serdiği vurgulandı.

Açıklamada, "Dün Çekya Parlamentosu'nun Senato kanadında 1915 olaylarına ilişkin alınan karar, iki ülke ilişkilerine 2017'de zarar veren ve tek taraflı asılsız söylemler üzerine kurgulanan çarpık zihniyetin, Çekya'da halen etkin olduğunu göstermektedir." ifadesine yer verildi.

Avrupa İnsan Hakları Mahkemesinin 2015 tarihli kararının 173. ve 231. maddelerinde tespit ederek 2017'de ikinci bir kararla yinelediği üzere, 1915 olaylarına tarihsel bir tartışmadan fazla anlam yüklenmesinin mümkün olmadığı vurgulanan açıklamada, şunlar kaydedildi:

"Tarihsel bir konuyu siyasetin ve belli çevrelerin çıkarları doğrultusunda tanımlama çabaları kabul edilemez. Tarihi tek yanlı ele almak isteyenlerin, Cumhurbaşkanımızın 24 Nisan vesilesiyle Türkiye Ermenileri Patriği'ne gönderdikleri mektuptaki ortak acıları paylaşan anlayışını dikkate almalarını temenni ediyoruz."

"Bu karar, bizim için yok hükmünde"

Açıklamada, Çekya Meclisinin, Lozan Barış Antlaşması hükümlerine, uluslararası mahkeme kararlarına ve uluslararası hukukun tarihi ve güncel kaynaklarına saygı göstermeye davet edildiği belirtildi.

"Bizim için yok hükmünde olan bu karar, günlük çıkarlar peşinde koşarak tarihi masa başında yazmaya çalışanların beyhude çabalarından başka bir şey değildir." ifadesi kullanılan açıklamada, Çekya Dışişleri Bakanı Tomas Petricek'in bu kararın, "hükümetin tutumunu yansıtmadığını" kaydettiği ve bunun not edildiği bildirildi.

Kaynak: AA

dikGAZETE.com
Haftanın Öne Çıkanları

Türkiye'den Irak'a günde yaklaşık 1300 tırlık sevkiyat

2020-05-21 15:42 - Ekonomi

BEE’O arı ürünleriyle kolonya geliştirdi

2020-05-16 16:00 - Genel

Kovid-19'a yakalanan Rusya Başbakanı Mişustin görevine döndü

2020-05-19 17:07 - Dünya

Hamas Siyasi Büro Başkanı Heniyye'den, İsrail tehlikesine karşı kapsamlı plan çağrısı

2020-05-21 01:12 - Dünya

'Seyahatlerde HES kodu dönemi'nin ayrıntıları

2020-05-21 14:52 - Sağlık

Venezia Mega Outlet, ilk haftayı beklentinin üzerinde geçirdi

2020-05-16 12:54 - Ekonomi

Kovid-19 tarımın önemini ortaya koydu

2020-05-18 16:53 - Ekonomi

Martının Kız Kulesi önünde karton bardakla oyunu

2020-05-16 17:32 - Çevre-Hayat

Yarın sokağa çıkacak 65 yaş ve üstüne egzersiz önerisi

2020-05-16 17:46 - Genel

Bakan Kasapoğlu'ndan 19 Mayıs mesajı

2020-05-18 22:07 - Siyaset

İlgili Haberler

Emine Erdoğan, İstanbul Aile Vakfı temsilcileriyle bir araya geldi

22:42 - Siyaset

KKTC Cumhurbaşkanı Erhürman, Cumhurbaşkanı Yardımcısı Yılmaz ile görüştü

22:38 - Siyaset

Cumhurbaşkanı Erdoğan: 350 bin 178 bağımsız bölümün anahtarlarını hak sahibi kardeşlerimize takdim etmiş oluyoruz

17:08 - Siyaset

Cumhurbaşkanı Erdoğan: Milli davamız Kıbrıs'ı hiçbir zaman yalnız bırakmayacağız

15:07 - Siyaset

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Yılmaz: Türkiye Cumhuriyeti, Kıbrıs Türk halkının yanındadır

14:23 - Siyaset

Günün Manşetleri

Emine Erdoğan, İstanbul Aile Vakfı temsilcileriyle bir araya geldi

22:42 - Siyaset

KKTC Cumhurbaşkanı Erhürman, Cumhurbaşkanı Yardımcısı Yılmaz ile görüştü

22:38 - Siyaset

Beyoğlu'ndaki metro inşaatında iskele çöktü, bazı işçiler yaralandı

22:32 - Gündem

Türk Kızılay, Sudan'da Faşir'den yerinden edilenlere gıda desteği sağladı

22:27 - Dünya

A Milli Futbol Takımı, play-off'ları garantiledi

22:22 - Spor