?>

'Turist sayısında 40 milyonu geçeceğiz'

Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Ersoy, Türkiye'yi ziyaret eden turist sayısına dair, "Biliyorsunuz 40 milyonu geçeriz demiştik. Bu sene geçeceğiz inşallah. Son veriler öyle gösteriyor." dedi.

Gündem - 7 yıl önce

LONDRA

Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, İngiltere'nin başkenti Londra’da yapılan Dünya Seyahat Fuarı'nda (WTM) Türkiye'nin tanıtımın yapıldığı stantları ziyaret etti.

Ersoy, burada yaptığı konuşmada, Türkiye turizmi açısından 2018'in çıkışın yakalandığı bir dönem olduğunu belirterek, "Batılı ülkelerde sayının çok hızlı şekilde artmaya başladığı bir dönem. Özellikle İngiltere'den gelen sayısında çok ciddi artış var. Ben de gelmeden önce büyük tur operatörlerindeki arkadaşlarımı aradım. Çok ciddi erken rezervasyon artışı var. Biz İngiltere'den önümüzdeki sene için yaklaşık yüzde 30-35'lik bir büyüme öngörmüştük. Böyle giderse bu sanki gerçekleşecek gibi." şeklinde konuştu.

Türkiye'nin turizmde hedeflerine değinen Ersoy, şunları söyledi:

"Biliyorsunuz 40 milyonu geçeriz demiştik. Bu sene geçeceğiz inşallah. Son veriler öyle gösteriyor. Önümüzdeki seneye de ben yine bu seneki gibi yüzde 23'lük bir artış bekliyorum açıkçası. 48 milyonluk hedefi yakalayacağımızı umuyorum. Her zaman söylediğim gibi bundan sonraki hedefimiz bizim kişiler ve sayılar olmaması lazım. Türkiye rekorları kırıldı. Krizin bize şöyle avantajı oldu biliyorsunuz. Belli pazarlarda çok ciddi ve hızlı bir daralmalar olunca, başka pazarlara kafamızı çevirdik.

Bunu bizim kişi başı gelire yansıtmamız gerekiyor. Bundan son konsantrasyon noktamızın bir tek bu olması lazım. Önemli olan bundan sonra gelen turistin nitelikli turist olması için çaba harcamamız lazım. Konaklama dışında harcama yapabilecek gelir durumu yüksek turistleri hedeflememiz lazım. O yüzden de 2019 itibarıyla tanıtım pazarlama politikalarımızı bu seviyede yapıyoruz. Bir değişiklik daha yapacağız 2019'da istatistik verilerini değiştireceğiz. Biliyorsunuz biz tamamen kişi başı gelire endeksliyiz ama kişi başı gelir gecelik gelir olmadan bir şey ifade etmiyor. Biz bunları 2019'da gecelik kişi başı gelir üzerine konuşmaya başlayacağız. Destinasyon bazında kişi başı gecelik gelir üzerine olacak."

Türkiye’de son 10 yıldır turizmin ciddi bir şekilde çeşitlendiğine dikkati çeken Ersoy, şöyle devam etti:

"Daha önce ağırlıklı olarak resort turizm konuşulurken ki ortalaması 10 gecedir biliyorsunuz şimdi alternatif olarak şehir turizmleri, kültür turizmleri, sağlık turizmleri gibi farklı turizmlere yönelmiş durumdayız. Bunların da gecelemeleri genelde daha düşük oluyor. Kişi başı gelir diye baktığımız zaman çok da gerçekçi gelir elde etmiş olmuyorsunuz. Kişi gece gelirini bundan sonra kıstas almaya başlarsak ki 2019 itibarıyla onu baz alacağız, ayrıca buna destinasyon bazında, seyahat ettikleri nokta bazında kişi gece geliri olarak sınıflandırırsak daha doğru politikalar üreteceğimizi düşünüyoruz. Bakanlık olarak 2019 itibarıyla destinasyon bazında kişi, gece, gelir verilerini sizlerle paylaşmaya başlayacağız. Doğru verilerin de bu olduğunu düşünüyoruz."

Turizm tanıtımında yeni fon

Nitelikli turisti çekebilmek için gerekli adımların hep birlikte atılması gerektiğini belirten Bakan Ersoy, "Kriz durumlarından maalesef fiyatı kırmak beş dakika, fiyatı sonra tekrar yukarı çıkarmak beş yıl. Biraz bu acemi deneyimini yaşamamız gerekiyor. Bir daha başımıza gelirse beş dakikada fiyat kırmayacak bir sistem yaratmamız gerekiyor." değerlendirmesinde bulundu.

Bakan Ersoy, "Yılbaşı itibarıyla tekrar bireysel tanıtıma başlıyoruz. Nokta nokta operasyonel tanıtıma başlıyoruz. Yılbaşından itibaren özellikle İngiltere ve Almanya ana temsil noktalarımız olacak. Daha sonra buna Rusça konuşan ülkeleri ve Arap ülkelerini ekleyeceğiz." dedi.

Türkiye'nin tanıtımı için yeni bir fonun hazırlıklarının yapıldığını belirten Bakan Ersoy, "Yılbaşına kadar özellikle Türkiye tanıtımı için yeni bir fonu oluşturmaya çalışıyoruz. Özel sektör turizm tanıtım ve yatırımlarında kendisini daha çok hissettirecek bu fonla birlikte. Bu zaten bizim keşfettiğimiz olay değil. Daha önce Dubai'de, Singapur'da, İngiltere'de birçok noktada hayata geçirilmiş bir proje. Biz bunu inşallah yılbaşına kadar tamamlayıp, yasalaştırıp 2019'dan itibaren Türkiye turizmi açısından hayata geçirmeyi planlıyoruz. Türkiye bir çıkış yakaladı. Şimdi hedefimiz kişi başı geliri artırmak." ifadesini kullandı.

Konuşmasının ardından Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC) ve Azerbaycan tanıtım stantlarını ziyaret eden Ersoy, KKTC'li mevkidaşı Fikri Ataoğlu ve Bulgar mevkidaşı Nikolina Angelkova ile bir araya geldi.

Muhabir: Gökhan Kurtaran

Kaynak: AA

dikGAZETE.com
Haftanın Öne Çıkanları

Diyanetten 'dini hayat' araştırması

2018-11-01 19:52 - Gündem

Hüznün şairi: Ümit Yaşar Oğuzcan

2018-11-03 22:02 - Kültür Sanat

Derbide puanlar paylaşıldı

2018-11-03 02:12 - Spor

İnşaat çatısına çıkarak intihara kalkıştı

2018-11-01 05:02 - Asayiş

'Turist sayısında 40 milyonu geçeceğiz'

2018-11-05 23:32 - Gündem

Görme engelli öğrencilerin başarısı göz dolduruyor

2018-10-30 18:02 - Çevre-Hayat

Doğurganlık yaşı ortalaması yükseldi

2018-11-02 15:32 - Sağlık

'Böyle bir maçta puan almalıydık'

2018-11-04 02:32 - Spor

'Suudi Arabistan tutuklu prensi serbest bıraktı'

2018-11-04 05:02 - Dünya

Lösemili çocuklar hastanede eğitim alıyor

2018-11-03 18:32 - Sağlık

İlgili Haberler

Orman yangınlarıyla mücadelede "beyin takımı" aralıksız çalışıyor

14:22 - Gündem

İzmir'de orman yangınının sıçradığı galericiler sitesinde hasarın boyutu ortaya çıktı

13:53 - Gündem

Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığından orman yangınlarına ilişkin açıklama

13:27 - Gündem

Emine Erdoğan, Koruyucu Aile Günü'nü kutladı

13:18 - Gündem

Bakan Yumaklı: Menderes ve Seferihisar'daki orman yangınlarının enerjisi düşürüldü

12:48 - Gündem

Günün Manşetleri

SPK'dan 1150 üniversite öğrencisine finansal okuryazarlık eğitimi

14:42 - Ekonomi

Galatasaray Kulübü Başkanı Dursun Özbek ameliyat edildi

14:38 - Spor

“Marella Explorer" kruvaziyeri Marmaris'e 1896 turist getirdi

14:32 - Ekonomi

UEFA'dan çoklu kulüp sahipliği davalarına ilişkin açıklama

14:27 - Spor

Orman yangınlarıyla mücadelede "beyin takımı" aralıksız çalışıyor

14:22 - Gündem