?>

Orman yangınlarıyla mücadelede "beyin takımı" aralıksız çalışıyor

Tarım ve Orman Bakanlığına bağlı Orman Genel Müdürlüğü (OGM) Yangın Yönetim Merkezi, orman yangınlarına karşı ihbarları ve yapılan tespitleri değerlendirerek, mücadelede koordinasyonu sağlıyor.

Gündem - 2 hafta önce

Ankara

AA muhabirinin OGM'den edindiği bilgiye göre, merkez, orman yangınlarında mücadele için 7 gün 24 saat aralıksız çalışıyor. Alevlere müdahalenin zamanında yapılmasında "beyin" rolü üstlenen merkez, son günlerde artan yangınlara karşı yoğun mesai harcıyor.

????

Türkiye'nin her bölgesinden gelen yangın ihbarları bu merkeze ulaştığında, müdahale süreci sevk ve idare edilerek, personel, kara ve hava araçlarının koordinasyonu sağlanıyor.

Merkezin bünyesinde, insansız hava araçlarının (İHA) yönetildiği teknik kontrol odası bulunuyor. Teşkilatın envanterinde yer alan ve yangınla mücadelenin vazgeçilmez unsuru olan İHA'lar bu oda sayesinde 7 gün 24 saat yönetiliyor. İHA pilotları bu kapsamda merkeze sürekli gözlem ve veri aktarımı sağlıyor.

Merkezde görevli teknik yangın uzmanları, Meteorolojik Erken Uyarı Sistemi'nden (MEUS) alınan veriler doğrultusunda da ilgili bölgeleri ve birimleri önceden uyarıyor. Böylece riskli hava koşullarında tam teyakkuz haline geçilebiliyor.

Alınan önlemlere karşın ani oluşan yangınlarda da seyir anlık takip edilerek, müdahale süreci yönetiliyor. Merkez ayrıca, bölge müdürlükleri arasında personel ve araç koordinasyonunu yapıyor.

Yapay zekadan da yararlanılıyor

Kullanılan üst düzey teknolojilerin yanı sıra yapay zekadan faydalanılıyor. Yapay zeka destekli Karar Destek Sistemi sayesinde, yangınlar başlamadan önce riskli alanlar tespit edilerek önleyici adımlar atılıyor.

Büyük çaplı yangınlarda ise bu yıl hizmete alınan Mobil Yangın Yönetim Aracı devreye giriyor. Ankara'daki sistemlerin mobil versiyonunu taşıyan bu araç, olay yerinde daha hızlı ve etkin kararlar alınmasına imkan tanıyor.

Merkez, yalnızca orman yangınlarında değil, olağanüstü durumlarda da görev alıyor. Merkez, 6 Şubat 2023'te meydana gelen Kahramanmaraş merkezli depremler sırasında da süreç yönetiminde rol üstlendi.

İhtiyaç halinde rezerv güçlerden destek isteniyor

Çıkan ve tehlike arz eden orman yangınlarına ilişkin bilgilendirme, OGM'nin yanı sıra Cumhurbaşkanlığı ile Tarım ve Orman Bakanlığına da yapılıyor.

Afet düzeyine ulaşma olasılığı öngörülen yangınlarda, rezerv güç kapsamında, Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK), jandarma, diğer kamu kurum ve kuruluşlarının hava ve kara unsurlarının katılımı için de koordinasyon sağlanıyor.

Kaynak: AA

dikGAZETE.com
Haftanın Öne Çıkanları

Rus medyası, Rusya ve Türkiye arasında Moskova'da imzalanan önemli anlaşmalara dikkat çekti

2025-06-28 01:10 - Özel Haber

Rusya, Sri Lanka çayının en büyük 3 ithalatçısı arasına girdi

2025-06-26 07:04 - Özel Haber

Rus siyaset bilimci Tarasov: Cumhurbaşkanı Erdoğan, Macron'u rezil etti

2025-06-28 07:12 - Özel Haber

Japonya'da Tokyo Camisi’nin açılışının 25. yılı kutlandı

2025-06-29 10:33 - İslam-Hayat - Muharrem 1447

Bayraktar AKINCI, hava hedeflerini KEMANKEŞ 1 ile vurdu

2025-06-28 15:37 - Teknoloji

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın ‘Putin gelirse’ açıklaması Rus medyasında geniş yer aldı

2025-06-27 00:34 - Özel Haber

Genetik kemik iliği yetmezliği bulunan üç kardeş, aile üyelerinden yapılan nakille iyileşti

2025-06-28 13:13 - Sağlık

Uzmanlardan diyaliz hastalarına "yazın doğru beslenme ve dengeli sıvı tüketimi" uyarısı

2025-06-27 14:32 - Sağlık

İstanbul merkezli 8 ilde restoran zincirine yönelik FETÖ operasyonunda 60 zanlı yakalandı

2025-06-24 09:33 - Asayiş

Dünya plastik ürünler fuarının kalbi Moskova Crocus Expo’da attı

2025-06-28 19:44 - Özel Haber

İlgili Haberler

Samsun istiklal madalyasına 101 yıl sonra kavuşacak

19:02 - Gündem

Çorum'da ekili alanda çıkan yangına müdahale sürüyor

18:38 - Gündem

Başkentte sıcak hava etkisini sürdürüyor

17:58 - Gündem

Muğla'daki İztuzu Sahili'nde 350 caretta caretta yavrusu denizle buluştu

17:43 - Gündem

TRT Yönetim Kurulu Başkanı Yılmaz, görevi Albayrak'tan devraldı

17:32 - Gündem

Günün Manşetleri

Samsun istiklal madalyasına 101 yıl sonra kavuşacak

19:02 - Gündem

Berlin'de polis, Filistin destekçilerinin başbakanlık binasının yanında kurduğu kampı boşalttır

18:53 - Dünya

AK Parti Genel Başkanvekili Ala: 15 Temmuz bir ihanet projesidir, vatana ihanettir

18:42 - Siyaset

Çorum'da ekili alanda çıkan yangına müdahale sürüyor

18:38 - Gündem

AB, ABD'ye karşı tarife misillemesi üzerinde çalışıyor

18:22 - Ekonomi