?>

Tunceli'de zorlu tırmanışla ulaşılan karlı zirve eşsiz manzaralar sunuyor

Tunceli'de kar yağışıyla zirvesi beyaza bürünen 2 bin 380 metre yükseklikteki Zel Dağı, tırmanış tutkunlarını ağırlıyor.

Çevre-Hayat - 4 ay önce

Tunceli

Sarp dağların arasında kurulu kent, şelaleleri, yaylaları, buzul gölleri ve kanyonlarıyla turizme büyük katkı sağlıyor. Kentteki dağcılık faaliyetleri sayesinde de doğa tutkunları belirli aralıklarla tırmanışlara katılıp yeni yerler keşfetme fırsatı buluyor.

Bölgede son günlerde etkili olan yağışlar sonrasında da zirvesi karla kaplanan Pülümür Vadisi'ndeki Zel Dağı'na gezi turları başladı.

Günübirlik etkinliklerle rotalarını dağa çeviren doğaseverler, araçlarla il merkezinden Kutudere mevkisine giderek gerekli hazırlıklarını yapıyor.

Meşe ormanları arasında yürüyüş

Bilgilendirmeler sonrası yola koyulan doğa tutkunları, öncü ve artçının kurallarına uyarak tek sıra halinde meşe ormanların arasından geçiyor.

Zorluklarla dolu patikalardan geçen doğaseverler, yaklaşık 10 kilometrelik parkuru 5 saatte tamamlayıp 2 bin 380 rakımlı Zel Dağı'nın zirvesine ulaşıyor.

Zorlu tırmanışla ulaşılan karla kaplı zirve, doğa tutkunlarına eşsiz manzaralar sunuyor.

Munzur Zirve Dağcılık ve Doğa Sporları Kulübü Başkanı İskender Doğan, AA muhabirine, kentin güzelliklerini tanıtmak amacıyla dört mevsim etkinlik düzenlediklerini anlattı.

Bu tırmanışlarında, aynı zamanda 2019'da kalp krizi geçirerek vefat eden öğretim görevlisi Cemal Diribaş'ı da andıklarını ifade eden Doğan, "Faaliyetimize 1000 rakımdan itibaren başladık ve 2 bin 380 metre yüksekliğe çıktık. Etkinliğe katılan 18 kişi de zirve yaptı ve sorunsuz şekilde tırmanışımızı tamamladık. Bundan sonrada Türkiye Dağcılık Federasyonu'na gönderdiğimiz faaliyet raporumuza göre hareket edeceğiz." dedi.

Doğa tutkunu Munzur Üniversitesi Spor Bilimleri Fakültesi Dr. Öğr. Üyesi Muhammed Güler ise Tunceli'nin doğayı seven insanlar için adeta bir cennet olduğunu söyledi.

"Öğrencilerimle dağlarda sürekli keşif halindeyiz"

Şehrin her mevsim farklı güzellikler sunduğunu belirten Güler, şöyle konuştu:

"Tunceli küçük bir şehir ve belki de metropollerdeki gibi imkanları yok. Doğayı, dağları, nehirleri ve yaban hayatını seviyorsanız, burası büyüleyici bir atmosfere sahip. Munzur Üniversitesi Doğa ve Su Sporları Kulübüm olduğu için öğrencilerimle dağlarda sürekli keşif halindeyiz. Dağlarda bisiklet sürüyoruz, kamp kuruyoruz, trekking, hiking, rafting aktiviteleri yapıp nehirde yüzüyoruz. Bu şekilde sürekli doğa sporlarıyla ilgilenmeye vakit ayırıyoruz."

Güler, kentteki dağların kış tırmanışlarına da çok uygun olduğuna işaret ederek, "Tunceli'de özellikle Munzur Dağları ön plana çıkar. Kentteki bu dağların zirvelerinde gezmek ve karların üzerinde keşiflerde bulunmak cidden çok güzel." ifadelerini kullandı.

"Gittiğimiz yerlere sadece ayak izimizi bırakıyoruz"

Doğa tutkunu Güven Gülmez de Almanya'da yaşadığını ve belirli dönemlerde memleketi Tunceli'ye gezmeye geldiğini aktardı.

Gülmez, gezi turlarına katılarak yeni yerler görmeye çalıştığını belirterek, "Gittiğimiz yerlere sadece ayak izimizi bırakıyoruz, başka hiçbir şeyimizi bırakmıyoruz ve doğamıza sahip çıkıyoruz. Zel Dağı rotası çok güzeldi, keyifliydi. Hava koşulları da tırmanmaya oldukça elverişliydi. Zel Dağı'nın benim için manevi bir değeri var çünkü köyümün sınırları içerisinde yer alıyor." diye konuştu.

Sağlık personeli Ünal Kürüm de Elazığ'dan Tunceli'ye gelerek Zel Dağı tırmanışına katıldığını ve bölgenin doğasını çok sevdiğini anlattı.

Kaynak: AA

dikGAZETE.com
Haftanın Öne Çıkanları

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Sultanahmet'te vatandaşların kandilini kutladı

2025-01-02 20:38 - İslam-Hayat - Zilkade 1446

Devlet desteğiyle GES kuran girişimci, ihtiyaç fazlası elektriği satıyor

2025-01-07 13:27 - Ekonomi

Isparta'da 2024'te 112 Acil Çağrı Merkezi'ne yapılan ihbarların yüzde 35'i doğru

2025-01-03 15:33 - Çevre-Hayat

Enflasyon, yıllık bazda yüzde 44,38'e geriledi

2025-01-03 11:08 - Ekonomi

İran: ABD'nin nükleer tesislerimizi tehdit etmesi uluslararası hukukun ihlalidir

2025-01-06 21:23 - Dünya

Beşiktaş, Süper Lig'in 18. haftasında yarın Çaykur Rizespor'a konuk olacak

2025-01-02 11:09 - Spor

Almanya İçişleri Bakanı Faeser, Suriyelilere sağlanan korumanın gözden geçirileceğini söyledi

2025-01-06 00:47 - Dünya

Dışişleri Bakanı Fidan, Niğde'de şehit Ömer Halisdemir'in babasıyla görüştü

2025-01-05 13:53 - Siyaset

Vanlı genç girişimci, 300 küçükbaş hayvanını 9 yılda 3 bin 500'e çıkardı

2025-01-06 12:03 - Çevre-Hayat

THY Avrupa Ligi'nde Monaco, liderliğini sürdürdü

2025-01-04 13:33 - Spor

İlgili Haberler

Hatay'da prefabrik çarşıdaki lokantada depremzedelere uygun fiyatlı yemek sunuluyor

13:03 - Çevre-Hayat

Emekli öğretmen doğduğu ilçenin hafızasını evinin bodrumunda yaşatıyor

12:52 - Çevre-Hayat

İspanyol çiftçi, kanser hastaları için Vietnam'a kadar pedal çevirecek

12:32 - Çevre-Hayat

İşitme engelli Batuhan, resim yeteneğiyle yurt dışındaki 15 üniversiteden kabul aldı

12:12 - Çevre-Hayat

Balıkesirli saatçi 7 metrekarelik dükkanından tekvando sayesinde dünyaya açıldı

12:03 - Çevre-Hayat

Günün Manşetleri

Otomotiv nisanda 3,1 milyar dolarla en fazla ihracat yapan sektör oldu

13:12 - Ekonomi

Türk Devletleri Teşkilatı Aksakallar Konseyi 17. Toplantısı Girne'de başladı

13:08 - Gündem

Türkiye'nin ham çelik üretimi yılın ilk çeyreğinde 9,3 milyon ton oldu

13:02 - Ekonomi

Küresel gıda fiyatları gümrük tarifelerindeki belirsizlikle son 2 yılın en yüksek seviyesine ulaştı

12:58 - Ekonomi

Premier Lig'de başarıya hasret 4 kulüp, Avrupa'daki 3 kulvarda finale koşuyor

12:53 - Spor