?>

Titanik'te yapılan yeni incelemeler buzdağı parçalarının yolcu kabinlerine girdiğini gösterdi

Titanik gemisine yapılan dijital taramada, batmaya neden olan unsurlardan birinin, gövdesinde A4 kâğıdı boyutlarında oluşan delikler olduğu belirlendi. Çarpışma sırasında buzdağı parçalarının bazı yolcu kabinlerinin içine kadar girdiği ortaya çıktı.

Dünya - 3 hafta önce

Ankara

Titanik gemisine yapılan tam kapsamlı dijital taramada, batmaya neden olan unsurlardan birinin, gövdesinde A4 kâğıdı boyutlarında oluşan delikler olduğu belirlendi. Ayrıca, çarpışma sırasında buzdağı parçalarının bazı yolcu kabinlerinin içine kadar girdiği ortaya çıktı.

BBC'nin haberine göre, Titanik’e yapılan ilk tam kapsamlı taramada elde edilen üç boyutlu dijital görüntüler, geminin sulara gömülmeden önceki sürece dair yeni ayrıntıları gün yüzüne çıkardı.

Buzdağına çarpmasının ardından ortadan ikiye ayrılan geminin 3 boyutlu görüntülerinde, 3 bin 800 metre derinlikte yer alan geminin enkazı ilk defa tamamıyla görüntülendi.

Elde edilen görüntülerde A4 kağıdı boyutundaki çok sayıda deliğin geminin batmasına yol açan nedenlerden biri olduğu saptanırken, buzdağının parçalarının çarpışma sırasında bazı yolcu kabinlerinin içine girdiği belirlendi.

Titanik uzmanı Parks Stephenson, yeni rastlanan bulgulara ilişkin, "Titanik gemisi, bu felaketin yaşayan son görgü tanığı ve onun hala anlatacak hikayeleri var." ifadesini kullandı.

Kazan dairesindeki işçiler kahramanca davrandı

Geminin kazan dairesinin incelendiği yeni görüntülerde işçilerin, geminin ışıklarının açık kalması için sonuna kadar mücadele ettikleri anlaşıldı.

Stephenson, ışıkları açık tutmak için fırınlara kömür depolayan mühendis ekibinin çabaları sayesinde birçok kişinin hayatının kurtulduğunu belirtti.

İşçilerin ışıkları ve elektriği sonuna kadar çalışır durumda tuttuklarını kaydeden Stephenson, "Böylece mürettebata cankurtaran botlarını zifiri karanlıkta değil, az ışıkla güvenli bir şekilde suya indirmeleri için zaman tanıdılar." dedi.

Stephenson, incelenen görüntülerde buhar vanasının gemi battıktan sonra açık halde bulunmasının bu durumu kanıtladığını söyleyerek, bu ekibin kahramanca davrandığını kaydetti.

Titanik, Atlantik'in sularına gömülmüştü

Lüks yolcu gemisi Titanik, 10 Nisan 1912'de 2 bin 224 yolcu ve mürettebatla New York'a gitmek üzere İngiltere'nin Southampton kentinden yola çıkmıştı.

Gemi, 15 Nisan 1912'de bir buzdağına çarptıktan sonra Kuzey Atlantik'in sularına gömülmüştü.

Kazada 1500'den fazla kişi yaşamını yitirmişti. Birkaç saat sonra kaza yerine ulaşan Carpathia gemisi 710 kişiyi kurtarmıştı.

Kaynak: AA

dikGAZETE.com
Haftanın Öne Çıkanları

ÇİMSA ÇBK Mersin'de hedef ilk Avrupa zaferi

2025-04-07 17:50 - Spor

Baba mesleği kalaycılığı yarım asrı aşkındır aynı dükkanda sürdürüyor

2025-04-08 15:57 - Çevre-Hayat

Milli atıcı Yusuf Dikeç, genç sporculara sponsorların hediyelerini dağıttı

2025-04-08 11:03 - Spor

Giresun'daki Çağlayan Şelalesi ilkbaharda karların erimesiyle canlandı

2025-04-08 13:13 - Çevre-Hayat

Kupada derbinin galibi Galatasaray, yarı finalde Konyaspor'un rakibi oldu

2025-04-02 23:16 - Spor

İstanbul polisleri 170 araçlık kortejle kenti dolaştı

2025-04-06 16:37 - Çevre-Hayat

Beyaz Saray'dan İran'a: Ya müzakere edersiniz ya da bedelini ödersiniz

2025-04-08 21:37 - Dünya

Türkiye’nin AB Daimi Temsilcisi Büyükelçi Kaymakcı'dan AB'ye yargıyı etkilemekten kaçınmas

2025-04-03 21:27 - Gündem

Deniz Kuvvetleri 12 denizaltıyla 'Çanakkale Boğaz Geçişi' yapacak

2025-04-03 23:35 - Çevre-Hayat

TBMM Başkanı Kurtulmuş: İmralı'dan gelen açıklama ilk adımdı, şimdi ikinci adımın atılması lazım

2025-04-07 16:07 - Siyaset

İlgili Haberler

Suriye, iç işlerine yönelik her türlü dış müdahaleyi reddettiğini açıkladı

23:19 - Dünya

ABD'de '7 bine yakın çocuğa cinsel istismar' davasında 4 milyar dolar tazminat üzerinde anlaşıldı

23:18 - Dünya

ABD Dışişleri Bakanı Rubio'dan, Pakistan ve Hindistan'a "işbirliği" çağrısı

00:38 - Dünya

Arap ülkeleri kum fırtınasının etkisi altına girdi

00:33 - Dünya

Hindistan, hava sahasını Pakistan'a ait uçuşlara kapattı

23:48 - Dünya

Günün Manşetleri

Japonya Merkez Bankası politika faizini değiştirmedi

09:47 - Ekonomi

Mısır ithalatında 1 milyon tonluk tarife kontenjanı açıldı

09:43 - Ekonomi

Van'da yolcu otobüsünün devrildiği kazada 28 kişi yaralandı

08:13 - Asayiş

Muğla'da 4,1 büyüklüğünde deprem

03:56 - Gündem

İstanbul'da kentsel dönüşüm uygulamalarındaki yardım kararında değişikliğe gidildi

03:53 - Gündem