?>

"Teknolojinin ilerleyişi çocukların iletişim kurma becerilerini etkiliyor"

- Medicana International İstanbul Hastanesi'nden uzman psikolog ve pedagog Reyhan Ateş Yücel: - "Teknolojinin ilerleyişi ve herkes için ulaşılabilir olması, hayatı kolaylaştırmakla beraber çocuklarda iletişim kurma becerilerini olumsuz etkiliyor" - "Çocuklar tablet olmadan yemek yemiyor, tablette şarkı dinlemeden uyumuyor. Ailece birlikte sohbet edilerek yenen akşam yemeklerinin yerini tabletle beslenme alıyor. Oysa çocuğun yaşamının ilk yıllarında tek ihtiyacı anne ve baba ile kurulan sağlıklı ilişkilerdir" - "Çocukları sürekli meşgul tutmak için ellerine tablet tutuşturan ebeveynlerden olmamaya dikkat etmek gerekiyor. Bunun yanında aile için yemek, uyku ve teknoloji saatlerini belirlemek büyük önem teşkil ediyor"

Ekonomi - 7 yıl önce

İSTANBUL (AA) - Medicana International İstanbul Hastanesi'nden uzman psikolog ve pedagog Reyhan Ateş Yücel, teknolojinin ilerleyişi ve herkes için ulaşılabilir olmasının, hayatı kolaylaştırmakla beraber çocuklarda iletişim kurma becerilerini olumsuz etkilediğini belirtti.

Medicana'dan yapılan açıklamada görüşlerine yer verilen Yücel, tablet ve akıllı telefonların okul yaşında kontrollü kullanılması gerektiğini aktardı.

Çocukları teknolojik aletlerle tanıştırma yaşının mümkün olduğunca geç olması gerektiğini belirten Yücel, şunları kaydetti:

"Özellikle 0-7 yaş arası dönem beyin gelişimi açısından son derece önemlidir. Teknolojik aletler bu yaş çocukların sosyalleşme ve iletişim kurma becerilerini olumsuz etkileyebiliyor. Okul öncesi dönem çocuğunun ihtiyacı olan tablet değil, ona bakım veren kişilerle kurduğu sağlıklı bağlardır. Okul öncesi dönemde çocuklar ekranlardan gelen uyaranları henüz işleyebilecek bir anatomik yapıya sahip olmadıkları için uykuya geçiş, uyku ve huzursuzluk atakları yaşayabiliyor. İlk yıllarda çocuğun temel ihtiyacı 5 duyusunu birden kullanabileceği, kendi sesine, gülüşüne ve tepkilerine karşılık bulabileceği, sanal değil, gerçek bir etkileşimdir. Bu da anne-babanın çocukla sağlıklı bir bağ kurabilmesinden geçiyor."

- "Tabletler ve akıllı cihazlar, her geçen gün evdeki yeni bakıcılar haline geliyor"

Reyhan Ateş Yücel, mevcut koşuşturmada birçok anne ve babanın çocukla oyun oynamak ve birlikte vakit geçirmek yerine akıllı cihazlara yöneldiğini aktardı.

Yücel, devamla şu değerlendirmelerde bulundu:

"Tabletler ve akıllı cihazlar, her geçen gün evdeki yeni bakıcılar haline geliyor. Çocuklar tablet olmadan yemek yemiyor, tablette şarkı dinlemeden uyumuyor. Ailece birlikte sohbet edilerek yenen akşam yemeklerinin yerini tabletle beslenme alıyor. Oysa çocuğun yaşamının ilk yıllarında tek ihtiyacı anne ve baba ile kurulan sağlıklı ilişkilerdir. Bu, hem ileri yıllardaki psikolojik gelişimin hem de öğrenmenin temelini oluşturur. Uzun süreli tablet kullanımı ile dikkat problemleri arasında ciddi bir ilişki bulunuyor. Bebeklik döneminde uzun süreli teknolojik alet kullanımına maruz kalan çocuklarda okula başladıklarında dikkat problemleri, hazzı erteleyememe ve uyum problemleri gözlenebiliyor. Tabletler, eğlendirici olmakla beraber gerçek dünyadan ve deneyimlerden uzaklaştırıcı etkilere sahiptir. Sanal ortamın o renkli, hareketli ve hızlı dünyası yanında gerçek hayat çocuklara son derece sıkıcı gelerek dürtüselliği artırıyor ve okul ortamında sabırsızlığa yol açıyor."

Okul dönemi başlamadan önce çocukları mümkün olduğu kadar tablet ve akıllı telefonlardan uzak tutmanın önemli olduğunu vurgulayan Yücel, "Okul döneminde ise kontrollü ve amacına uygun kullanma öğretilebilir. Okul döneminde ödevlere katkı, bilgiye ulaşma ve bilgiyi doğru kullanma konusunda çocuklara yol göstermek gerekiyor. Çocuk büyüdükçe ilgilendiği uygulamalar, ulaşmak istediği bilgiler, hatta sanal oyunlar olabilir. Bunlar birlikte gözden geçirilebilir, kullanım süreleri ayarlanabilir. Cep telefonları ise ergenlik dönemine kadar bir çocuğun hayatında elzem değildir." ifadelerini kullandı.

Yetişkinlerin de teknolojiyi doğru kullanma konusunda çocuklara örnek teşkil etmesi gerektiğine işaret eden Yücel, "Çocukları sürekli meşgul tutmak için ellerine tablet tutuşturan ebeveynlerden olmamaya dikkat etmek gerekiyor. Bunun yanında aile için yemek, uyku ve teknoloji saatlerini belirlemek büyük önem teşkil ediyor. Bir ailenin en çok birlikte zaman geçirmeye, etkileşime geçmeye ve gerçek dünyada olup bitenleri deneyimlemeye ihtiyaç duyduğunu unutmamak gerekiyor." değerlendirmesinde bulundu.

Haftanın Öne Çıkanları

Cevahir Turan ve Recep Aktuğ da “Araf 2”de!

2018-07-03 17:49 - Magazin

Hangi Bakanlıklar ayrıldı? Hangi Bakanlıklar birleşti? YENİ KHK DETAYLARI

2018-07-10 02:37 - Siyaset

Gösteri teli üzerinde geçen yarım asır

2018-07-06 16:02 - Çevre-Hayat

Ünlü Türk cerrah Dr. Mehmet Öz Göbeklitepe'de

2018-07-09 20:31 - Kültür Sanat

Savunma Sanayii Müsteşarlığına 60 personel alınacak

2018-07-09 12:36 - Genel

'Taş kule' leylek sayısını artırdı

2018-07-05 20:32 - Çevre-Hayat

Metin Türen, Türk Telekom'da

2018-07-04 19:34 - Spor

THY, Azerbaycan'ın futbol takımı Neftçi'ye sponsor oldu

2018-07-09 17:55 - Genel

Dünya Kupası'nda favoriler eleniyor

2018-07-04 16:22 - Spor

'Afrika'yı yoksulluktan gençlik kurtaracak'

2018-07-08 10:12 - Dünya

İlgili Haberler

ABD'de ekim ayına ilişkin ÜFE raporu açıklanmayacak

20:23 - Ekonomi

Çin'in yapay zeka stratejisi küresel rekabeti artırıyor

18:07 - Ekonomi

Brüksel'de Türkiye-Belçika Savunma Sanayi Endüstri Günü düzenlendi

18:02 - Ekonomi

Emisyonsuz araçlar için şarj istasyonları da yenilenebilir enerjiye yöneliyor

16:23 - Ekonomi

Genç Gelişim Akademisi'nden gençleri geleceğe hazırlayan lider buluşmaları

16:17 - Ekonomi

Günün Manşetleri

ABD'de ekim ayına ilişkin ÜFE raporu açıklanmayacak

20:23 - Ekonomi

"Futbolda bahis" soruşturmasında 29 şüpheliye tutuklama talebi

20:17 - Gündem

Türkiye ile Macaristan arasında 16 anlaşma imzalandı

20:07 - Siyaset

IBM, Confluent'ı satın alacağını duyurdu

19:22 - Dünya

Ekrem İmamoğlu'nun diplomasının sahte olduğu iddiasıyla yargılandığı davada ara karar

19:18 - Gündem