?>

Srebrenitsa kurbanları gözyaşlarıyla uğurlandı

Srebrenitsa'da yaşanan soykırımın 23. yıl dönümünde toprağa verilecek 35 kurbanın cenazelerini taşıyan konvoy, Saraybosna'dan gözyaşlarıyla Potoçari Anıt Mezarlığı'na yolcu edildi.

Genel - 7 yıl önce

SARAYBOSNA (AA) - Bosna Hersek'in doğusundaki Srebrenitsa'da yaşanan soykırımın 23. yıl dönümünde toprağa verilecek 35 kurbanın cenazelerini taşıyan konvoy, başkent Saraybosna'dan Potoçari Anıt Mezarlığı'na uğurlandı.

Sabah Visoko şehrinden yola çıkan cenazeler, başkent Saraybosna'ya ulaştı. Mareşal Tito ve Mula Mustafe Baseskija caddelerinden geçen konvoy, gözyaşlarıyla 11 Temmuz'daki törenlerin ardından defnedilecekleri Potoçari'ye yolcu edildi.

Cumhurbaşkanlığı binası önünde bir süre duran konvoy, çiçekler ve dualarla uğurlandı.

Uğurlamaya yüzlerce Saraybosnalının yanı sıra Bosna Hersek İslam Birliği (Diyanet İşleri) Başkanı Husein Kavazovic, Temsilciler Meclisi Başkan Yardımcısı Sefik Dzaferovic, Saraybosna Belediye Başkanı Abdulah Skaka da katıldı.

Konvoy, Saraybosna'dan ayrılmadan önce Öldürülen Çocuklar Anıtı ve Bosna'daki savaşta iki büyük katliamın yaşandığı Markale pazar yerinde de bir süre durdu.

"Bizim için zor bir gün"

Visoko'dan konvoyu uğurlamaya gelen Srebrenitsa ve Zepa Anneleri Derneği Başkanı Munira Subasic, 11 Temmuz'da defnedilecek 35 kurban arasında 4 çocuğun ve bir hamile kadının da bulunduğunu anımsatarak, "Sadece askerlerimizi değil, çocuk, kadın ve yaşlılarımızı da öldürdüler." dedi.

Bu yıl amcasını defnedecek Dezina Habibovic de "Maalesef onun tüm parçalarına ulaşılamadı. Uzun süre bekledikten sonra bu yıl gömülmesine karar verdik. Bizim için zor bir gün. Kardeşimi de tüm kemikleri bulunamadan toprağa vermiştik." diye konuştu.

Akşam Potoçari'ye ulaşması beklenen cenazeler, savaşta Birleşmiş Milletler (BM) bünyesinde görev yapan Hollandalı askerlerin üs olarak kullandığı eski akümülatör fabrikasına yerleştirilecek.

Yarın akşam Potoçari Anıt Mezarlığı'na taşınacak tabutlar, 11 Temmuz'da kılınacak cenaze namazının ardından toprağa verilecek.

En genç kurban 16, en yaşlısı 71 yaşındaydı

Srebrenitsa'nın 11 Temmuz 1995'te Ratko Mladic komutasındaki Sırp birlikleri tarafından işgal edilmesinin ardından BM bünyesindeki Hollandalı askerlere sığınan sivil Boşnaklar Sırplara teslim edildi.

Kadın ve çocukların Boşnak askerlerin kontrolündeki bölgeye ulaşmasına izin veren Sırplar, en az 8 bin 372 Boşnak sivili ormanlık alanlarda, fabrikalarda ve depolarda katletti. Katledilen Boşnaklar, toplu mezarlara gömüldü.

Savaşın ardından kayıpları bulmak için başlatılan çalışmalarda, toplu mezarlarda cesetlerine ulaşılan kurbanlar, kimlik tespitinin ardından her yıl 11 Temmuz'da Potoçari Anıt Mezarlığı'nda düzenlenen törenle toprağa veriliyor.

Bu yıl toprağa verilecek 35 kurbanın en genci öldürüldüğünde 16 yaşında olan Vesid İbric, en yaşlısı ise 71 yaşında öldürülen Sahin Halilovic. 11 Temmuz'da defnedilecek kurbanlar arasında ayrıca, orman yolunda 6 aylık hamileyken eşi ile öldürülen Remzija Dudic de bulunuyor.

Bu yılki törenin ardından anıt mezarlıktaki toprağa verilen kurbanların sayısı 6 bin 610'a yükselecek.

Muhabir: Lejla Bıogradlıja

Haftanın Öne Çıkanları

400 bin İstanbullu bu sistemle susuz kalmaktan kurtuldu

2018-07-03 17:32 - Gündem

Berivanların at sırtında zorlu yolculuğu

2018-07-08 17:20 - Genel

Otomobiller çarpıştı, 3'ü çocuk 7 kişi yaralandı

2018-07-07 22:32 - Asayiş

Terminalde çalışırken tıp fakültesini bitirdi, 53 yaşında doktor oldu

2018-07-06 15:32 - Çevre-Hayat

'Hedefimiz 5G'ye geçen ilk ülkelerden biri olmak'

2018-07-06 02:02 - Teknoloji

3 büyükler, transferin ilk ayında sessiz

2018-07-09 17:42 - Spor

Srebrenitsa kurbanları gözyaşlarıyla uğurlandı

2018-07-09 17:55 - Genel

Ağrı Valisinden 'Leyla' açıklaması: 8-10 gün aç bırakıldığı için ölmüş

2018-07-03 15:10 - Genel

Bitlis merkezli FETÖ operasyonunda 9 gözaltı

2018-07-05 22:32 - Asayiş

Son yarı final bileti Hırvatistan'ın

2018-07-08 03:07 - Spor

İlgili Haberler

Balıkesir'de art arda depremler meydana geldi

23:58 - Genel

'77', Gazze'de yaşanan dramı 'sessiz bir çığlık' olarak gözler önüne seriyor

16:01 - Genel

Günün Manşetleri

THY: Boeing'den toplam 75 adet B787-9 ve B787-10 uçağının satın alınmasına karar verildi

10:08 - Ekonomi

Orman Genel Müdürlüğü 262 daimi işçi alacak

09:57 - Gündem

Küresel piyasalar negatif seyrediyor

09:18 - Ekonomi

Muğla açıklarındaki teknede 210 kilogram skunk ele geçirildi

09:07 - Asayiş

Cumhurbaşkanı Erdoğan, ABD'deki temaslarının ardından yurda döndü

08:57 - Siyaset