?>

Su altının güzelliğini "canlı resimlerle" akvaryuma taşıyor

Su altı manzara sanatçısı ve kreatör Mert Yılmaz, su altının renkli ve bir o kadar da çekici dünyasını tabloyu andıran peyzajla akvaryuma sığdırıyor.

Çevre-Hayat - 2 yıl önce

İstanbul

Su altı peyzaj tasarımını (aquascaping) Türkiye'de icra eden birkaç sanatçı arasında yer alan Yılmaz'ın sanatla yolu, çocukluğunda kuzeninin hediye ettiği akvaryum sayesinde kesişti.

Akvaryumdaki balık ve bitkileri yaşatamayan Yılmaz, "Akvaryumlarda canlı hayat nasıl korunur?" diye araştırmaya başladığında, su altı peyzaj tasarımı ile tanıştı.

Su altı peyzaj tasarımını profesyonel olarak yapmayı daha o günlerde kafasına koyan Yılmaz, uluslararası alanda birçok ödül almayı başardı.

Kaya, kök, kütük, sucul bitkiler, kum ve balıkları kullanarak ortaya koyduğu sanatının inceliklerini AA muhabirine anlatan Yılmaz, su altında bulunan malzemeleri akvaryumun içinde ahenkle buluşturan bir sanat icra ettiğini söyledi.

"İşin özü, insan eli değmemiş gibi bir tasarım yapmak"

Yılmaz, kullandığı malzemelerin tamamen doğal olduğunu vurgulayarak, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Akvaryum içinde ekolojik bir sistem kuruyoruz, su kimyasını bozmayacak malzemeler kullanıyoruz. İçeride bir habitat var, doğal bir seleksiyon istemiyoruz ve belirli bir perspektifte kalmasını sağlıyoruz. Bu sanat, botanik, kimya ve sanatsal düzenlemeyi hatta biyolojiyi de bilmeyi gerektiriyor. İşin özü, akvaryumda insan eli değmemiş gibi bir tasarım yapmak."

İtalya ve Amerika'daki yarışmalarda önemli dereceler aldığını ifade eden Yılmaz, "5 metre olan dev akvaryumlar yaptığım gibi nano akvaryumlar da yapıyorum. Ebatlar, oluşturmak istediğim atmosfer ya da müşterinin isteğine göre değişiyor." diye konuştu.

Yılmaz, Türkiye genelinde 45 ilde eserinin olduğunu dile getirerek, yaptığı akvaryumların sürdürülebilir olmasına özel önem verdiğini aktardı.

"Akvaryumların insan psikolojinde olumlu etkisi var"

Akvaryumların insan psikolojisi üzerinde olumlu etkisinin olduğuna dikkati çeken Yılmaz, "Akvaryuma baktığınızda doğal bir ortam görüyorsunuz. Doğanın bir kesitini evinizin ya da şirketinizin bir duvarında izleme imkanınız oluyor, adeta canlı bir resim izliyorsunuz. Bunun çok rahatlatıcı bir şey olduğunu düşünüyorum." değerlendirmesini yaptı.

Yılmaz, akvaryumun en basit haliyle tarihte ilk olarak Mısır'da belli balık çeşitlerini korumak için kullanıldığını belirterek, "Zamanla evrilerek günümüze kadar geliyor. Daha sonra Japon sanatçı Takashi Amano kaya düzenlenme sanatını akvaryuma entegre ediyor ve bu sanatı bize altın tepside sunuyor." dedi.

Akvaryumun direkt güneş ışığına maruz kalmaması gerektiğine işaret eden Yılmaz, aksi takdirde kontrolsüz bir yosun oluşumunun başlayacağını, bunun da akvaryum içindeki peyzajın görünmesine engel olacağını anlattı.

"Malzemeleri, dağlardan, nehirlerden ve ormanlardan elde ediyoruz"

Yılmaz, akvaryumların yapım süresinin, büyüklüğünden çok içinde kullanılan materyal ve el emeğine göre değiştiğine değinerek şunları kaydetti:

"Bazen 2 saat, bazen 1 ay, bazen ise 4-5 ay sürebiliyor bir akvaryum peyzajı. Tasarım tamamlandıktan sonra akvaryumda işimiz bitmiyor. Birçok element kullandığımız için bitkilerin 3-4 ay büyümesini bekliyoruz. Onlar büyüdükten sonra budayarak bitkilere son şeklini veriyoruz. Ancak 5 ay gibi bir süre sonra akvaryumda final görüntüyü elde ediyoruz.

Fotoğraf: Osman Bakır/AA

Japonya, İspanya, İtalya, Malezya, Endonezya, Tayland ve İran'da özellikle rağbet gören bu sanatta akvaryumun içinde tatlı su kullanıyoruz. Tuzun deforme edici etkisi nedeniyle tatlı suyu tercih ediyoruz. Malzemeleri, dağlardan, nehirlerden ve ormanlardan elde ediyoruz. Akvaryum bakımı çok önemli. Akvaryumlar, high-tech ve low-tech olarak ikiye ayrılıyor. High-tech akvaryumlarda bakım ve maliyet masrafları daha yüksek. Büyük akvaryumlar için müşterimize bakım desteği de sağlıyoruz."

Kaynak: AA

dikGAZETE.com
Haftanın Öne Çıkanları

"Kurbağa adam"ın hedefi Dünya Şampiyonası'nda pedal çevirmek

2023-11-09 11:52 - Spor

Nijerya'da 2,3 milyon çocuğa çocuk felci aşısı yapıldı

2023-11-13 08:52 - Dünya

NATO, AWACS filosunu yenileyecek

2023-11-15 18:13 - Dünya

İklim aktivisti Thunberg'in Filistin yanlısı söylemleri, Almanya'da eleştiri konusu oldu

2023-11-14 14:18 - Dünya

Çaykur Rizespor, konuk ettiği İstanbulspor'u 1-0 yendi

2023-11-12 18:13 - Spor

Süper Lig'de görünüm

2023-11-12 21:47 - Spor

Yerli kart TROY'a talep hız kazandı

2023-11-09 11:42 - Ekonomi

Türkiye'de geçen yıl 109,2 milyon ton atık oluştu

2023-11-14 10:57 - Ekonomi

İtalya'da Etna Yanardağı yeniden faaliyete geçti

2023-11-13 01:12 - Dünya

Afrika'da rotavirüs nedeniyle her gün 5 yaş altı 330'dan fazla çocuk ölüyor

2023-11-09 15:38 - Dünya

İlgili Haberler

LGS'de tam puan alan öğrenci, vefat eden amcasının hayalini gerçekleştirmek istiyor

16:17 - Çevre-Hayat

Tarihten doğaya uzanan mirasıyla Ordu, Karadeniz'in eşsiz güzelliklerini yaşatıyor

14:18 - Çevre-Hayat

15 Temmuz şehidinin çocukları hüznü ve gururu bir arada yaşıyor

12:48 - Çevre-Hayat

Japon gelin ile Türk damat Düzce'de Türk usulüne uygun düğün yaptı

12:42 - Çevre-Hayat

LGS'den tam puan alan Ispartalı öğrenci, başarısını düzenli çalışmaya borçlu

12:38 - Çevre-Hayat

Günün Manşetleri

Başkentte 26 katlı binada çıkan yangına müdahale sürüyor

01:48 - Gündem

İsrail'in Doha'daki müzakerelerde yeni çekilme haritası sunması bekleniyor

01:07 - Dünya

İsrailliler, Gazze'de ateşkes ve esir takası anlaşması talebiyle gösteriler düzenledi

00:58 - Dünya

İsrail eski Başbakanı Olmert: İsrailliler, Batı Şeria'da her gün Filistinlileri öldürüyor

00:52 - Dünya

Atama kararları Resmi Gazete'de, TRT'de yönetim değişti

00:48 - Medya