?>

Sisi, Trump ile Filistin için adil bir çözüm planı üzerinde çalışmaya hazır olduğunu söyledi

Dünya - 3 ay önce

İstanbul

Cumhurbaşkanı Abdülfettah es-Sisi, Filistin meselesine adil ve kapsamlı çözüm getirecek bir planın benimsenmesi ve "İsrail-Filistin çatışmasının ortadan kaldırılması" için Arap ülkeleri, ABD Başkanı Donald Trump ve uluslararası toplumla birlikte çalışmaya hazır olduğunu belirtti.

Kahire'de düzenlenen Olağanüstü Arap Birliği Zirvesinin ardından Sisi'nin resmi Facebook hesabından açıklama yapıldı.

Sisi, "Filistin davasının tarihi açısından önemli bir günde, Kahire’de düzenlenen Olağanüstü Arap Zirvesi’ne katılan Arap liderlere teşekkür ediyorum. Gazze'nin yeniden inşasını destekleyen ve Filistin halkının topraklarında kalmasını güvence altına alan ortak Arap mutabakatını takdir ediyorum." ifadelerini kullandı.

Mısır Cumhurbaşkanı, uluslararası toplumun ve finans kuruluşlarının desteğiyle Gazze'nin yeniden inşası için maddi, siyasi ve finansal desteğin sağlanması gerektiğini belirterek bu planın daha geniş bir barış planıyla birlikte uygulanması gerektiğine inandığını vurguladı.

Sisi, Arap ülkeleri, ABD Başkanı Trump ve uluslararası toplumla işbirliği yaparak, bölgedeki tüm halkların güvenliğini ve istikrarını sağlayacak şekilde Filistin meselesine adil ve kapsamlı bir çözüm getirmeye kararlı olduklarını belirtti.

Olağanüstü Arap Birliği Zirvesi'nin sonuç bildirgesinde, Filistinlilerin topraklarından zorla göç ettirilmesinin hiçbir koşulda kabul edilemeyeceği vurgulanarak Mısır’ın Gazze için sunduğu yeniden inşa planının tüm Arap ülkelerinin ortak girişimi olarak benimsendiği kaydedilmişti.

Bildiride, Gazze’nin yeniden inşasının hızlandırılması ve bunun için finansal, siyasi ve maddi destek sağlanması amacıyla uluslararası toplum ve finans kuruluşlarına çağrıda bulunulmuştu.

Zirvede, Gazze Şeridi'nin yeniden inşasına yönelik Mısır planının Arap ülkeleri tarafından kabul edilmesi ve ABD’nin Gazze’den Filistinlilerin zorla göç ettirilmesine yönelik önerisinin reddedilmesi kararlaştırılmıştı.

Bildiriye göre, geçici bir "Gazze Yönetim Komitesi" kurulacak ve bu Komite, Filistin hükümeti çatısı altında, bağımsız teknokratlardan oluşan bir yapı olarak 6 ay boyunca Gazze'yi yönetecek.

Gazze'ye Filistin yönetiminin tam olarak dönmesi için hazırlık süreci başlatılacak, Mısır ve Ürdün, Filistin polis güçlerini eğiterek Gazze’ye yeniden konuşlandıracak.

Öte yandan, Hamas Sözcüsü Hazım Kasım, AA'ya yaptığı açıklamada, Hamas’ın Gazze'nin geleceğine yönelik herhangi bir idari düzenlemenin parçası olmayacağını ancak bunun ulusal bir mutabakatla belirlenmesi gerektiğini ifade etti.

Kaynak: AA

dikGAZETE.com
Haftanın Öne Çıkanları

Türkiye'nin petrol ithalatı geçen yıl aralıkta yüzde 3,4 azaldı

2025-02-28 10:13 - Ekonomi

Borsa günü yükselişle tamamladı

2025-03-03 18:37 - Ekonomi

Uluslararası Başarı: Batuhan Bilgi’ye Latin Amerika’dan Ödül

2025-02-27 13:04 - İnsan&Hayat

Balıkesir'de doğal afetlerde kullanılması için özel jeneratör üretildi

2025-02-28 12:07 - Teknoloji

Bağırsağı sıkıştığı için yemek yiyemeyen kadın, ameliyatla şikayetlerinden kurtuldu

2025-02-27 13:58 - Sağlık

Antalya'da turistlere Yörük lezzetlerini tattırdılar

2025-03-01 12:07 - Magazin

Fransız sömürgesi La Reunion'da Garance Kasırgası nedeniyle 3 kişi öldü

2025-02-28 21:53 - Dünya

Ramazanın ilk iftarı yarın yapılacak, ilk teravih, ilk sahur bu gece

2025-02-28 11:24 - İslam-Hayat - Zilhicce 1446

Çin'de 'iki oturum', ülkenin siyasi ve ekonomik yönünü belirleyecek

2025-03-03 11:27 - Analiz/Röportaj/Dizi/Rapor

AB'den 800 milyar avroluk silahlanma planı

2025-03-04 13:28 - Dünya

İlgili Haberler

İsrail'de vatandaşların yurt dışı çıkışlarına kısıtlama getirme planı yüksek mahkemeye taşınıyo

19:47 - Dünya

ABD, İsrail'deki vatandaşlarının tahliye edileceğini duyurdu

19:18 - Dünya

Trump'ın İran'a yönelik tutumunun İsrail'in baskısıyla değiştiği savunuldu

19:13 - Dünya

Hindistan'da düşen uçağın ait olduğu şirketin filosunda ciddi güvenlik ihlaline rastlanmadı

19:07 - Dünya

İran'dan kalkan uçaklar, daha önce ABD ile yürütülen müzakerelerde arabuluculuk yapan Umman

18:52 - Dünya

Günün Manşetleri

İsrail'de vatandaşların yurt dışı çıkışlarına kısıtlama getirme planı yüksek mahkemeye taşınıyo

19:47 - Dünya

MASAK raporunda Ekrem İmamoğlu'nun 7 aklama suçunun faili olduğu tespit edildi

19:27 - Gündem

Azerbaycan'da, KEİPA 65. Genel Kurulu yapıldı

19:22 - Gündem

ABD, İsrail'deki vatandaşlarının tahliye edileceğini duyurdu

19:18 - Dünya

Trump'ın İran'a yönelik tutumunun İsrail'in baskısıyla değiştiği savunuldu

19:13 - Dünya