?>

Şehzadelerin sarayları gün yüzüne çıkıyor

Şehzadeler Şehri Amasya’da Fatih Sultan Mehmet ile Şehzade Mustafa’nın da aralarında olduğu Osmanlı şehzadelerinin kaldığı saraylara ait izler açığa çıkmaya başladı.

Kültür Sanat - 9 yıl önce

İstanbul Üniversitesi’nde görevli öğretim üyesi Doç. Dr. E. Emine Dönmez’in başkanlığını yaptığı Harşena Kalesi ve Kızlar Sarayı sistematik arkeolojik kazılarında 8. yıla gelindi. Doç. Dr. E. Emine Dönmez, “Yürüttüğümüz kazılarda Kızlar Sarayı mevkisinde ortaya çıkan buluntularda burada yer alan Osmanlı saraylarına ait izler açığa çıkmaya başlamıştır. Bu da varlığı tarihsel kaynaklardan bilinen söz konusu sarayların ilk kez mimari veriler ve buluntularla kimliğini kanıtlamıştır” dedi.

Bu dönem İstanbul ve Mimar Sinan Üniversitelerinden katılan uzman akademisyenlerle öğrencilerin katkılarıyla süren ve Tekirdağ Müzesi’nden Zeynep Göçer’in de bakanlık temsilciliğini üstlendiği kazıları değerlendiren Doç. Dr. Dönmez, “Harşena Kalesi’nin yukarı kale bölümünde devam etmekte olan kazı çalışmalarında Osmanlı dönemi taş döşemeli sokak ve kalıntılarıyla karakterize olan mimari yapılar saptanmıştır. Anakaya üzerine Roma İmparatorluk Dönemi’nde inşa edildiği anlaşılan bir tapınak ya da sur temeli olduğu düşünülen önemli bir yapının sonraki yerleşimciler tarafından tahrip edilmiş olduğu anlaşılmaktadır. 2015 çalışmaları sırasında anıtsal bir duvar üzerinde saptanan dört adet altın Memluk sikkesi hem Anadolu hem de Osmanlı arkeolojisine önemli katkılar yapmış, hem de 15. yüzyıla ait mimari kalıntıların doğru saptanmasına yardımcı olmuştur. 2016 dönemi çalışmaları sırasında ele geçen çok sayıda İznik üretimi Haliç işi çini seramiğin yanı sıra Osmanlı dönemine ait altın bir sikke dikkat çekicidir. Bunlara ek olarak metal kemer tokaları ile zırh süsleri ele geçmiştir. Harşena Kalesi ve Kızlar Sarayı sistematik arkeolojik kazıları bugüne kadar açığa çıkan kalıntı ve buluntuları ile Demir Çağı, Danişmend, Selçuklu ve Osmanlı arkeolojisinin yakın geçmişe oranla çok daha iyi algılanmasını sağlamıştır” diye konuştu.

Dönmez, Şehzade Mustafa’nın da aralarında olduğu tahta çıkamayan 5 şehzadenin yanı sıra padişah olan Yıldırım Bayezid, Çelebi Mehmed, II. Murad, Fatih Sultan Mehmed ile II. Bayezid’ın Amasya’da valilik yaptığını, Yavuz Sultan Selim’in bu şehirde doğduğunu ayrıca Kanuni Sultan Süleyman’ın da devleti bir kış boyunca Amasya’dan yönettiğine değindi.

dikGAZETE.com
Haftanın Öne Çıkanları

Clinton bağışçılarıyla bizzat görüşmüş

2016-08-24 14:25 - Genel

Sınırda büyük patlama

2016-08-24 15:22 - Genel

FETÖ dosyası Ankara’ya gönderildi

2016-08-18 21:22 - Genel

TRT’yi HAVELSAN mühendisi basmış!..

2016-08-23 12:57 - Gündem

Şehzadelerin sarayları gün yüzüne çıkıyor

2016-08-25 17:27 - Kültür Sanat

Savcı Ferhat Sarıkaya açığa alındı

2016-08-24 19:17 - Gündem

Dalgalar çocuğu yuttu

2016-08-24 00:17 - Gündem

Türkiye Gülen in iadesini resmen istedi

2016-08-24 01:42 - Dünya

Hint güreşçiye 4 yıl ceza

2016-08-19 19:08 - Spor

'Rus uçakları İran üssünü kullanmaya devam ediyor'

2016-08-23 17:58 - Genel

İlgili Haberler

Doğa ve hayvan sevgisini taş, toprak, ağaç dalı gibi malzemelerle tuvale yansıtıyor

16:33 - Kültür Sanat

Kadın meddah, okul okul gezerek geleneği yaşatıyor

11:53 - Kültür Sanat

Tiyatro hayalinin peşinden koşan girişimci, çocukları dijital dekorlu sahneyle tanıştırıyor

13:49 - Kültür Sanat

Karahantepe kazılarında Neolitik Çağ'daki beslenme alışkanlıkları araştırılıyor

12:28 - Kültür Sanat

Zeki Demirkubuz, yeni sergisindeki fotoğraflarla yalnızlığın izini sürüyor

16:51 - Kültür Sanat

Günün Manşetleri

ABD, Gazze'deki esirlerin cenazelerinin tespit edilmesi sürecinde Türkiye'nin rolüne vurgu yaptı

02:08 - Dünya

ABD Başkanı Trump, Hamas'ın, enkaz altındaki esirlerin cesetlerini aradığını söyledi

01:32 - Dünya

Trump, CIA'ye, Venezuela topraklarında operasyon düzenleme yetkisi verdiğini doğruladı

01:12 - Dünya

Trump, ABD ile Çin'in ticaret savaşında olduğunu söyledi

00:57 - Dünya

Piaggio Aerospace, Türkiye'deki ilk P.180 Avanti EVO siparişini aldı

00:13 - Ekonomi