?>

Sakarya Nehrindeki kirlilik seviyesi en üst seviyede 

Sakarya Nehri’nin kirlilik seviyesinin en üst seviyede olduğunu belirten Sakarya Ticaret ve Sanayi Odası (SATSO) Çevre ve Şehircilik Komisyonu Başkanı Mehmet Tuncer Açan, nehrin temizlenmesinin milli bir sorun olduğunu söyledi. 

Çevre-Hayat - 6 yıl önce

Sakarya Nehri’nin kirlilik seviyesinin en üst seviyede olduğunu belirten Sakarya Ticaret ve Sanayi Odası (SATSO) Çevre ve Şehircilik Komisyonu Başkanı Mehmet Tuncer Açan, nehrin temizlenmesinin milli bir sorun olduğunu söyledi. 

Eskişehir’den doğan toplam 824 kilometre uzunluğu ile Türkiye’nin en uzun 3. akaryusu olan Sakarya Nehri’nde yaşanan kirliliğe önlem alınması için uzmanlar uyarılarda bulundu.

9 ilden geçe, 53 bin 800 kilometrekare beslenme havzası bulunan Sakarya Nehri’nde kirliliğin en üst seviyeye çıktığını belirten SATSO Çevre ve Şehircilik Komisyonu Başkanı Mehmet Tuncer Açan, nehrin temizlenmesinin milli bir sorun olduğunu belirtti. 

“NE YAZIK Kİ ŞUAN AKAN SAKARYA NEHRİ 4’ÜNCÜ SEVİYEDE KİRLİLİĞE SAHİP” 

Sakarya Nehrindeki kirliliğin en üst seviyede olduğunu belirten Mehmet Tuncer Açan, “Suyu 4 derece de değerlendiriyoruz ve en kirli derecede.

Birinci derece içme suyu, ikinci derece belli bir işlemden sonra içilebilir su, 3’üncü derece kirli su belirli işlemlerden sonra sadece belirli noktalarda kullanabilir su, 4’üncü derece ise en üst seviyedeki kirli sudur.

Ne yazık ki şuan akan Sakarya nehri 4’üncü seviyede kirliliğe sahip bir nehrimizdir. Kirliliğin pek çok sebebi var yani bu kadar büyük ve uzun bir nehri kirletebilen tek bir noktadan sebep söylemek çok doğru değildir.

Onun için bunun temizlenmesi milli bir sorundur ve bunu tek bir kurumdan tek bir noktadan halletmek mümkün değildir. Milli bir sorun olarak ele alınmalı ancak bu şekilde bir çözüm yoluna ulaşılır diye düşünüyorum” dedi. 

“YAŞAM VEREBİLECEK BİR NEHİR HALİNE GERİ GETİRMELİYİZ” 

Başkan Açan sözlerinin devamında, “Yaz-kış sürekli aynı debide akan bir nehri biz kirletmiş durumdayız. 824 kilometrelik Türkiye’nin havza olarak yüzde 7 buçuk bir alanını kirletmiş bulunuyoruz.

Biz sadece Sakarya nehrini kirletmiyoruz, tarlaları, sulama alanlarını, nehrin içindeki yaşama formlarını da kirletmiş durumdayız. Sakarya iline, Sakarya nehri giriş yaptığı andan itibaren 4. derece kirli su olarak giriş yapıyor.

Buradan ise şehir içinden geçerek Karadeniz’e dökülüyor. Bir milli mesele olarak ele alınmalı, Sayın Cumhurbaşkanımızın himayesinde bu olabilir. Veya başka devlet kurumlarının ortaklaşa olarak çalışması olarak bu olabilir diye düşünüyorum.

Çevre ve Şehircilik Bakanlığının 2014 ve 2016 yılları arasında yaptığı çok kapsamlı bir çalışma var.

Bu kapsamlı çalışmada mevsimine göre farklı yerlerden numuneler alınarak yapılan bir çalışma ve biz bakanlığımızın çalışmalarından bu bilgilere ulaştık ve bu eksende neler yapılması gerektiği düşünülebilir ve bir hareket noktası olabilir.

Bu nehir bir turizm yeri ve daha birçok şeye kazandırılabilir bunu bir an önce toparlanması gerekir çünkü bu nehir kadim bir nehir efsanelere konu olmuş bir nehir ve bize yaşam verebilecek bir nehir haline geri getirmemiz gerekiyor”diye konuştu. 

Kaynak: İHA

dikGAZETE.com

Haftanın Öne Çıkanları

Real Madrid’de Sergio Llull sakatlandı

2019-04-03 19:23 - Spor

'Anlaşmasız Brexit'i önleyen tasarı yasalaştı

2019-04-09 10:45 - Genel

Ölümden önce son kaçış

2019-04-09 14:02 - Asayiş

Yolcu dolu minibüste hırsızlık kamerada

2019-04-05 13:16 - Asayiş

AB’den en fazla vatandaşlık alan dördüncü ülke: Türkiye

2019-04-10 13:00 - Gündem

Uyuşturucu için evin tuvaletine düzenek kurmuş

2019-04-06 16:22 - Asayiş

Sakarya Nehrindeki kirlilik seviyesi en üst seviyede 

2019-04-10 14:17 - Çevre-Hayat

Cezayir hükümetinden 'kaos' uyarısı

2019-04-10 03:07 - Dünya

Kuşadası rögarlar tıkandı, ortaya şelale şeklinde ilginç görüntüler çıktı

2019-04-10 08:22 - Asayiş

ABD’de altın madalya kazanan Sümeyye Boyacı, yurda döndü 

2019-04-09 21:52 - Spor

İlgili Haberler

Umut Derneğinin Şam'da tadilatını üstlendiği kanser hastanesi yeniden hizmete açıldı

20:28 - Çevre-Hayat

İstanbul'da görülen yılanlar için uzmanlardan uyarılar

16:33 - Çevre-Hayat

Bodrum'da gönüllü dalgıçlar deniz dibinden 161 kilogram atık çıkardı

15:37 - Çevre-Hayat

Tarsus Doğa Parkı'nda hayvan popülasyonu yeni yavrularla arttı

15:32 - Çevre-Hayat

Av sezonunda tuzlanan palamutlar yazın tezgahları süslüyor

15:07 - Çevre-Hayat

Günün Manşetleri

Kütahya'da tüp satılan iş yerindeki patlamada 3'ü ağır 8 kişi yaralandı

23:28 - Gündem

Trump, Cumhuriyetçilerin "Amerika'nın Sesi"nin kapatılması için oy kullanmasını isted

23:13 - Dünya

Trump'ın, İran raporunun sızması üzerine Kongre ile paylaşımları sınırlamayı planladığı iddiası

23:03 - Dünya

Filistin halkının mücadelesinin meşruiyetine ilişkin rapor İstanbul'da tanıtıldı

22:53 - Gündem

Bilecik'te çıkan orman yangını kontrol altına alındı

22:48 - Gündem