?>

Trump'ın, İran raporunun sızması üzerine Kongre ile paylaşımları sınırlamayı planladığı iddiası

Trump yönetiminin, Pentagon'un istihbarat kolu Savunma İstihbarat Ajansı tarafından ABD'nin İran'a saldırılarıyla ilgili hazırlanan raporun medyaya sızmasının ardından gizli bilgilerin Kongre üyeleri ile paylaşımını sınırlamayı planladığı belirtildi.

Dünya - 13 saat önce

New York

ABD’de Başkan Donald Trump yönetiminin, Pentagon'un istihbarat kolu Savunma İstihbarat Ajansı (DIA) tarafından ABD'nin İran'a saldırılarıyla ilgili hazırlanan iç raporun medyaya sızmasının ardından gizli bilgilerin Kongre üyeleri ile paylaşımını sınırlamayı planladığı belirtildi.

İstihbarat raporuna göre ABD, İran'ın nükleer programını yok edemediTrump'tan, İran'a saldırının amacına ulaşmadığı iddiasını dillendiren CNN ve New York Times'a tepkiTrump, ABD'nin İran'ın nükleer tesislerine saldırısını "mükemmel bir operasyon" olarak değerlendirdiFBI, ABD'nin İran'a saldırıları hakkındaki ön raporun sızmasıyla ilgili soruşturma başlattı

ABD’nin İran’a yaptığı hava saldırılarının ülkenin nükleer kapasitesini yok etmediği yönündeki raporla ilgili tartışmalar sürüyor.

????

Axios haber sitesine konuşan 4 kaynak, DIA'nın ön "Savaş Hasar Değerlendirmesi" raporunun medyaya sızmasından sonra Trump yönetiminin Kongre üyeleri ile gizli rapor paylaşımını kısıtlamayı planladığını açıkladı.

Yönetimin, Kongre ile gizli bilgileri paylaşmak için kullandığı “CAPNET” adlı sisteme atılan gönderileri sınırlamayı görüştüğünü belirten kaynaklar, söz konusu raporun 16 Haziran’da geç saatlerde sisteme yüklendiği, ertesi gün CNN ve New York Times başta olmak üzere medyaya sızdırıldığı bilgisini paylaştı.

Beyaz Saray kaynaklarından biri, "Sızdıranlara savaş açıyoruz. FBI araştırıyor. İstihbarat topluluğu, 'derin devlet' aktörlerinin medyaya 'güvenilirliği düşük' istihbarat analizlerinin parçalarını sızdırmasını önlemek için süreçleri nasıl sıkılaştıracaklarını anlamaya çalışıyor." ifadelerini kullandı.

Söz konusu kaynaklar, DIA değerlendirmesinin ABD’nin bombalamalarından sonraki 24 saat içinde hasara tanık olanların değil, uydu fotoğraflarının incelenmesine dayanarak hazırlandığını ve istihbarat topluluğundaki 18 ajansın yalnızca birinden gelen bilgilerin sadece erken bir "anlık görüntüsünü" yansıttığını öne sürdü.

Öte yandan yarın ABD Kongresinde Senatörlere İsrail’in saldırılarıyla başlayan çatışmalar ve sonrasındaki gelişmeler konusunda brifing verilmesi planlanıyor.

Brifinge ABD Savunma Bakanı Pete Hegseth ve Dışişleri Bakanı Marco Rubio'nun yanı sıra Ulusal İstihbarat Direktörü Tulsi Gabbard ve CIA Direktörü John Ratcliffe’in de katılması bekleniyor.

ABD’nin İran’a saldırılarıyla ilgili ön rapor tartışması

ABD Başkanı Donald Trump, 21 Haziran'da ABD B-2 uçaklarının İran'ın Fordo, Natanz ve İsfahan nükleer tesislerine hava saldırısı düzenlediğini duyurmuş, saldırıların İran'ın nükleer zenginleştirme tesislerini "tamamen ve bütünüyle yok ettiğini" öne sürmüştü.

Ancak dün, ilk önce CNN'in gündeme getirdiği, ABD'de hazırlanan bir ön istihbarat değerlendirmesinde, ABD'nin İran'ın 3 nükleer tesisine düzenlediği hava saldırılarının, İran'ın nükleer programının temel yapısını yok etmediği, muhtemelen sadece aylarca geriye götürdüğü belirtilmişti.

Trump yönetimi, raporu haberleştiren medya kuruluşlarına sert eleştiriler yöneltirken, Federal Soruşturma Bürosu’nun (FBI) sızmayla ilgili inceleme başlattığı açıklanmıştı.

Kaynak: AA

dikGAZETE.com
Haftanın Öne Çıkanları

Ermenistan Başbakanı Paşinyan’ın eşinin 100 bin avroluk Antalya tatili iddiası

2025-06-25 09:58 - Özel Haber

Trump'tan, İran'a saldırının amacına ulaşmadığı iddiasını dillendiren CNN ve New York Times'a 'yalancılık' suçlaması

2025-06-25 06:18 - Dünya

İsrail, İran'dan gönderildiğini öne sürdüğü 2 İHA'yı düşürdüğünü iddia etti

2025-06-25 01:37 - Dünya

Gençler Kürek Türkiye Kupası müsabakaları Meriç Nehri'nde düzenlenecek

2025-06-25 09:38 - Spor

Kentsel Dönüşüm Başkanlığı 9 ilde 643 konut ve 232 iş yerini satışa sunacak

2025-06-25 11:12 - Ekonomi

Renkli su altı dünyasının merkezi: Kaş

2025-06-25 12:17 - Çevre-Hayat

Aydın'da termometreler 41 dereceyi gösterdi

2025-06-25 19:37 - Çevre-Hayat

Yeşilay Genel Başkanı Dinç, bağımlılıklarla mücadelede ailenin önemini vurguladı

2025-06-25 12:02 - Çevre-Hayat

Ankara, Türkiye Offroad Şampiyonası'nın 2. ayağına hafta sonu ev sahipliği yapacak

2025-06-25 11:13 - Spor

Kripto paralar İsrail-İran çatışmasının yaşandığı 12 günü hareketli geçirdi

2025-06-25 12:53 - Ekonomi

İlgili Haberler

Almanya'dan İran’a UAEA kararından geri adım atma çağrısı

12:12 - Dünya

Rusya: Orta Doğu’daki durum keskin şekilde kötüleşti

11:52 - Dünya

Güney Kore ve NATO, savunma sanayi işbirliği için danışma organı kuruyor

11:42 - Dünya

Somali Cumhurbaşkanı Mahmud'dan halka ulusal birlik çağrısı

11:18 - Dünya

UAEA, 36 saat süren dünyanın en büyük nükleer acil durum tatbikatını yaptı

10:58 - Dünya

Günün Manşetleri

Almanya'dan İran’a UAEA kararından geri adım atma çağrısı

12:12 - Dünya

İstanbul'da deniz taksi ücretlerine yüzde 275'e varan oranda zam yapıldı

12:08 - Ekonomi

AYM'den devlet memurlarının kınama cezalarına ilişkin iptal kararı

12:06 - Gündem

Şehit Teğmen Caner Gönyeli Tatbikatı deniz safhasının ardından sona erdi

12:03 - Gündem

İBB'nin toplu ulaşıma yüzde 21,29'luk zam teklifi UKOME'de reddedildi

11:58 - Gündem