?>

Rusya: Türkiye, Rus tahılının ihtiyacı olan ülkelere gönderilmesini istiyor

Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, Türkiye’nin, Rus tahılının işlenmesini ve ihtiyacı olan ülkelere gönderilmesini istediğini söyledi.

Dünya - 2 yıl önce

Moskova

Lavrov, Endonezya’nın başkenti Cakarta’da Rusya-ASEAN Dışişleri Bakanları Toplantısı esnasında Rus basınına açıklamalarda bulundu.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Karadeniz Tahıl Anlaşması’na ilişkin Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in bazı önerileri olduğunu söylemesinin hatırlatılması üzerine Lavrov, herhangi yeni bir öneriyi bilmediğini ifade etti.

Lavrov, "Görünüşe göre, bu (öneri) Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile Erdoğan’ın uzun süredir müzakere ettiği konu. Yani bu, Türkiye’nin ve bizim, başta buğday olmak üzere en çok ihtiyacı olan ülkelere imtiyazlı tahıl tedariki konusunda diğer anlaşmalardan bağımsız olarak çalışmaya hazır olmamızdır." ifadelerini kullandı.

Bakan Lavrov, Türkiye'nin Rus tahılının işlenmesine ve ihtiyacı olan yoksul ülkelere bağımsız olarak yardım edilmesini sağlayacak bir plana katılmakla ilgilendiğini vurguladı.

"Megalomani NATO sekretaryasında kendini gösteriyor"

NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg’in Vilnius’taki zirvede Rusya ve Çin’e karşı Asya ve Avrupa Birliği’nden ortaklarla daha yakın çalışacakları açıklamasını değerlendiren Lavrov, böyle bir politikanın beyhude olduğunu bildirdi.

Lavrov, bunun, sömürgeciliğin modern biçimlerine ve dünyadaki işlerde hegemonya kurma girişimlerine karşı koymak için Rusya’nın pek çok ortağıyla beraber belirlediği görevi doğruladığını dile getirdi.

Tüm devletlerin egemen eşitliğine fiilen saygı gösterilmesi gereğine ilişkin Birleşmiş Milletler Şartı'ndaki ilkenin doğrudan ihlaline karşı çıktıklarını kaydeden Lavrov, "NATO üyeleri buna açıkça hazır değil. Megalomani (Büyüklük hastalığı) hem NATO sekretaryası yönetimini hem de üye ülkelerin genel olarak tüm eylemlerinde kendini gösteriyor. Bu herkes tarafından görülüyor." diye konuştu.

"İran nükleer programı için beklenti gerçekçi değil"

Lavrov, İran'ın nükleer programına ilişkin Kapsamlı Ortak Eylem Planı'nın yeniden başlamasına ilişkin yeni anlaşma beklentisinin de şu anda gerçekçi olmadığını ve gelecek yıl seçimlerden sonra yeni ABD yönetiminin anlaşmadan çekilmeyi tekrarlamayacağına dair hiçbir garantinin bulunmadığını söyledi.

Moskova’nın Avrasya Ekonomik Birliği (AEB), Şanghay İşbirliği Örgütü (ŞİÖ) ve Güneydoğu Asya Uluslar Birliği (ASEAN) ile işbirliğinin daha da geliştirilmesi konusunda iyimser olduğuna dikkat çeken Lavrov, Rusya ve bu organizasyonların gittikçe daha fazla çıkar alanına sahip olduğunu vurguladı.

Lavrov, AEB, ŞİÖ ve ASEAN arasındaki koordinasyona da değinerek, "Bu, Büyük Avrasya Ortaklığının oluşumuna yapay olarak formüle edilmiş bazı planlar yoluyla değil, stratejik olarak katkıda bulunma arzumuzu yansıtıyor. Aynı zamanda, Büyük Avrasya Ortaklığı vizyonumuz bazı ayrı yapılarla sınırlı değildir. Ortak geniş Avrasya kıtamızda bulunan istisnasız tüm kuruluşlar ve tüm ülkeler işbirliğine davetlidir.” diye konuştu.

Kaynak: AA

dikGAZETE.com
Haftanın Öne Çıkanları

Kazan Başkonsolosu İsmet Erikan’a, Rusya'da madalya -Fuad Safarov, Moskova'dan bildiriyor-

2023-07-12 20:44 - Özel Haber

Depolamalı elektrik üretim tesisi önlisans başvurularında teminat sunma süresi 30 gün oldu

2023-07-13 08:57 - Ekonomi

Uluslararası Srebrenitsa Boşnak Soykırımı Anma Koşusu, Yeşilköy'de gerçekleştirildi

2023-07-09 13:37 - Çevre-Hayat

UEFA Avrupa Konferans Ligi 1. eleme turunun ilk ayağında 2 maç yapıldı

2023-07-12 23:23 - Spor

Türk doktorun doğumda anne ölümlerini azaltmaya yönelik yöntemi, uluslararası dergide yayımlandı

2023-07-08 12:57 - Sağlık

Hedef KIZILELMA belgeselinin 2. bölümü yarın yayınlanacak

2023-07-07 13:03 - Medya

Rize'de heyelan meydana geldi

2023-07-09 19:18 - Gündem

Rusya: Türkiye, Rus tahılının ihtiyacı olan ülkelere gönderilmesini istiyor

2023-07-13 14:47 - Dünya

Galatasaray, Angelino'nun transferi için görüşmelerin başladığını açıkladı

2023-07-12 15:58 - Spor

Türkiye'den BM Güvenlik Konseyinin Kıbrıs açıklamasına tepki

2023-07-13 09:48 - Gündem

İlgili Haberler

İran'da patlama meydana gelen limanda arama kurtarma çalışmaları sona erdi

12:18 - Dünya

Gazze Sağlık Bakanlığı: Hastanelerde sadece 3 günlük yakıt kaldı

12:12 - Dünya

Yeryüzü Doktorları, Somali'de gönüllü sağlık hizmeti verecek

11:53 - Dünya

Katolik Kilisesi'nin başının belirlendiği papalık seçimi: Konklav

11:48 - Dünya

BM: Gazze Şeridi’ndeki insani durum hayal edilemeyecek boyutlarda

11:37 - Dünya

Günün Manşetleri

İran'da patlama meydana gelen limanda arama kurtarma çalışmaları sona erdi

12:18 - Dünya

Gazze Sağlık Bakanlığı: Hastanelerde sadece 3 günlük yakıt kaldı

12:12 - Dünya

Elektronik haberleşme sektöründeki tarife ve kampanyalar e-Devlet üzerinden karşılaştırılabilecek

12:07 - Ekonomi

Askerdeyken projesini çizdiği silindirler 70 ülkede kullanılıyor

12:03 - Ekonomi

Beşiktaş Teknik Direktörü Solskjaer, kulübün büyük potansiyele sahip olduğuna inanıyor

11:58 - Spor