Rusya Ticaret ve Sanayi Bakan Yardımcısı Gruzdev’in katıldığı RTİB toplantısında Türk-Rus işbirliği ele alındı

Rus-Türk İş İnsanları Birliği “RTİB”in toplantısına katılan RF Ticaret ve Sanayi Bakan Yardımcısı Aleksey Gruzdev ile Türk-Rus işbirliği ele alındı, toplantıda Moskova Büyükelçisi Bilgiç de konuştu

Özel Haber - 4 hafta önce

MOSKOVA - ÖZEL

Rus-Türk İş İnsanları Birliği RTİB toplantısında Rusya Federasyonu Ticaret ve Sanayi Bakan Yardımcısı Aleksey Gruzdev ile bir araya gelen Türk iş dünyası temsilcileri, ikili ekonomik ve ticari işbirliğine ilişkin konuları masaya yatırdı.

Başkent Moskova’da RTİB tarafından düzenlenen “Zirve Sohbetleri” konulu toplantıya, Gruzdev, Türkiye Cumhuriyet'nin Moskova Büyükelçisi Tanju Bilgiç, RTİB Başkanı Erdem Acay ve Türk iş dünyası temsilcileri ve gazeteciler katıldı.

Toplantıda açılış konuşması yapan RTİB Başkanı Acay, pandemi nedeniyle geleneksel RTİB Zirve Sohbetleri toplantılarına ara vermek zorunda kaldıklarını belirtti. Acay, "Ve yeniden sizlerle birlikte olmaktan büyük mutluluk duyuyoruz!" dedi.

RTİB Başkanı Acay, Bakan Yardımcısı Gruzdev'e, Türkiye Büyükelçisi Tanju Bilgiç ve elçilik görevlilerine desteklerinden dolayı teşekkürlerini iletti.

Türkiye'nin Moskova Büyükelçisi Bilgiç, konuşmasında, "Türk ve Rus iş insanlarını biraraya getiren “Zirve Sohbetleri” etkinliğine nazik davetleri için Rus-Türk İşinsanları Birliği’ne (RTİB) teşekkürlerimi sunuyor, RTİB’in 1997 yılında kurulduğu ilk günden bu yana Türkiye ve Rusya arasındaki ekonomik ve ticari ilişkilerin geliştirilmesi yönündeki başarılı çalışmalarının devamını diliyorum. Özellikle Covid-19 döneminde ortaya çıkan ekonomik sorunlar ve dünya genelinde artan enflasyon baskısı son dönemde küresel ekonominin önündeki en büyük sınamaları teşkil etmiştir." dedi.

Büyükelçi Bilgiç de küresel ekonominin son dönemde genel bir toparlanma sürecine girdiğini vurgulayarak, derek, "Rusya ekonomisi de geçtiğimiz yıl yüzde 3,6 büyümeye ulaşarak başarılı bir performans gösterdi." dedi.

Bilgiç, Mevcut durumda, Türkiye ve Rusya birbirinin en önde gelen ticari ortakları arasında yer almaktadır. Nitekim, geçtiğimiz yıl Rusya en fazla ithalat yaptığımız ülke olurken, en fazla ihracat yaptığımız 6. ülke konumunda yer almıştır. Ülkemiz ise 2023 yılında Rusya’nın en büyük 3. ticari ortağı olmuştur. Geçtiğimiz yıl 56,5 milyar Dolar seviyesinde gerçekleşen ticaret hacmimizin potansiyelimizin altında kaldığına inanıyorum. Bu çerçevede, kıymetli iş insanlarımızın destekleriyle ikili ticaret hacmimizi Sayın Cumhurbaşkanımızın koyduğu hedef doğrultusunda 100 milyar Dolara yükseltme yönündeki çalışmalarımızı sürdürüyoruz." dedi.

"Burada İnşaat sektörüne bir parantez açmak istiyorum" diyen Büyükelçi Bilgiç, "Türk müteahhitlik firmaları, Rusya’nın bir ucundan diğer ucuna üstlendikleri işlerde bugüne kadar büyük başarı göstermişlerdir. İnşaat sektörü Rusya’daki firmalarımız için bugün de önemini korumakta olup, firmalarımız bu sektörde gayretli bir şekilde çalışmalarını sürdürmektedirler. Rusya müteahhitlik hizmetleri alanında ülkemizin bir numaralı pazarı konumundadır. 1987’den 2023 yılına kadar müteahhitlik firmalarımız Rusya’da 102,1 milyar Dolar değerinde 2.167 proje üstlenmişlerdir. Türk yurtdışı müteahhitlik sektörünün toplam 502 milyar Doları aşan proje portföyü içerisinde Rusya’nın payı yüzde 20,3 seviyesindedir." diye konuştu.

Toplantıda konuşan Rusya Federasyonu Ticaret ve Sanayi Bakan Yardımcısı Gruzdev, Rusya ile Türkiye arasındaki ticari ilişkilerine değinerek, yapılan çalışma ve hedefleri anlattı. Gruzdev, ikili ticari ve ekonomik ilişkilerd ortaya çıkan sorunların çözülmesinde çözüm için önemli bir çaba gösterdiklerini söyledi.

Yabancı yatırımlara yönelik devlet desteklerini de anlatan Gruzdev, "Örneğin sanayi tesisleri inşa etmek verilen sanayi ipotek. Özetle şunu vurgulamak istiyorum: Hem Bakanlığımız hem de Rusya Federasyonu Hükümetimiz bu konularda diyaloga her zaman açıktır. Her alanda, her platformda sizlerle bir araya gelerek görüşlerinizi, sorunlarınızı dinlemeye hazırız. Sorunlarınızı çözmeye hazırız" dedi.

Rusya'ya yönelik Batı yaptırımları koşullarında iki ülke arasındaki bana ödemeleri konusunda sorunlarıla ilgili soruları da yanıtlayan Gruzdev, "Bunlarla ilgili tahminlerde bulunmak zor. Ama bazı devletlerin yaptırımlarla siyasi baskı yapması arrtık bir norm haline getirdi. Artık bunların hayatımızın bir parçası oldu. Biz bunların 2014 yılından itibaren yaşamaya başladık. Buna rağmen ekonomimiz buna adapte oldu. İnanılmaz bir başarı sağladık. İşslzlik oranı da minimum düzeyde. Sanayi üretim artıyor. Bu trend artmaya devam ediyor. Evet ödemeler ciddi sıkıntımız çektiğimiz bir konu." dedi.

Gruzdev, bu gibi sorunlara çözüm bulmak için gayet gösterdiklerini de kaydetti. Gruzdev, Türk ortaklarla da bu konular için çözüm yolu bulmaya çalıştıklarını kaydetti.

Gruzdev, Türk-Rus ilişkilerinin gelişmeye devam edeceğinden emin olduğunu da vurguladı.

Gruzdev, dünya ticaretinde yeni koşulların oluşturulması bağlamında Avrasya Ekonomik Birliği (AEB), BRICS ve ŞİÖ gibi örgütler bağlamında ikili ticari ekonomik işbirliğinin artırılması ve yeni fırsatların oluşurulması gerektiğini de önemle kaydetti.

Toplantı, karşılıklı görüş alışverişleri ve birlikte fotoğraf çekimlerinin ardından sona erdi.

.

Fuad Safarov, dikGAZETE.com

Haftanın Öne Çıkanları

İrlanda'da Dublin College Üniversitesi öğrencilerinin Filistin'e destek gösterileri sürüyo

2024-05-20 20:42 - Dünya

Kalıtsal hastalık "herediter anjioödem"de gırtlakta şişlik, ölüm riski taşıyor

2024-05-21 14:52 - Sağlık

Manisa'da üzüm üreticisi asma yaprağı ile ek gelir sağlıyor

2024-05-22 12:17 - Çevre-Hayat

İran Cumhurbaşkanlığı Ofisi Başkanı İsmaili, Reisi’nin helikopter kazasında yaşananları anlattı

2024-05-21 22:12 - Analiz/Röportaj/Dizi/Tefrika

Ankara’da Yozgat Yerköy Beserek Köyü Kırım Tatar Hıdırellez Şenliği düzenlendi

2024-05-20 00:49 - Özel Haber

Edirne'de üniversite öğrencilerinin "Gazze Dayanışma Çadırı"ndaki nöbeti sürüyor

2024-05-21 17:52 - Gündem

Gazze'de yaşananlar Tekirdağ'da üniversite öğrencilerinin hazırladığı tiyatro oyunuyla anl

2024-05-20 18:57 - Gündem

Rusya Ticaret ve Sanayi Bakan Yardımcısı Gruzdev’in katıldığı RTİB toplantısında Türk-Rus işbirliği ele alındı

2024-05-22 14:42 - Özel Haber

İran Cumhurbaşkanı Reisi'yi taşıyan helikopterin modeli gündem oldu

2024-05-20 20:02 - Dünya

Moskova Büyükelçisi Bilgiç, RF Sverdlovsk Bölge Vali Yardımcısı ile ikili ekonomik işbirliğini görüştü

2024-05-20 14:02 - Özel Haber

İlgili Haberler

Moskova'nın en elit projeleri Türk ANTTEQ şirketine emanet

17:53 - Özel Haber

Rusya ve Türkiye, banka havaleleriyle ilgili sorunların çözümüne yönelik seçenekleri görüşüyor

18:08 - Özel Haber

Moskova Crcocus Expo, 28. Uluslararası Ambalaj Endüstrisi Fuarı RosUpack’a hazırlanıyor

17:20 - Özel Haber

Türkiye'nin en büyük perakende zinciri Migros, Karelya Cumhuriyeti’nden ithalat yapıyor

19:19 - Özel Haber

Fun&Sun Genel Müdürü Rubtsov: Türkiye'ye Rus turist sayısı yaz aylarında üçte bir oranında artabilir

21:01 - Özel Haber

Günün Manşetleri

Adana'da ahşap imalathanesinde çıkan yangına müdahale ediliyor

01:28 - Gündem

Peru'da 6 büyüklüğünde deprem meydana geldi

00:57 - Dünya

Almanya'da akademisyenlere inceleme talep eden müsteşar görevden alındı

00:53 - Dünya

EURO 2024'te C Grubu'nda ilk maçlar tamamlandı

00:37 - Spor

İngiltere, genç futbolcusu Bellingham ile güldü

00:17 - Spor