?>

Rusya, BM Güvenlik Konseyi Başkanlığını devraldı

Rusya, alfabetik sıraya göre 15 üye ülke arasında dönüşümlü olarak üstlenilen Birleşmiş Milletler (BM) Güvenlik Konseyi Başkanlığını Mozambik'ten devraldı.

Dünya - 2 yıl önce

New York

Rusya'nın BM Daimi Temsilcisi Vassily Nebenzia, ülkesinin BM Güvenlik Konseyi Başkanlığı gündemiyle ilgili basın toplantısı düzenledi.

Rusya'nın başkanlık dönemini kendi lehine kullanarak Ukrayna karşıtı propaganda yürüteceği iddialarına ilişkin konuşan Nebenzia, daha önceki dönemlerde olduğu gibi Rusya'nın başkanlığını "profesyonel" bir şekilde yürüteceğinin altını çizerek, "Rusya, başkanlığın getirdiği imtiyazları suistimal etmez. Ulusal duruşumuz ayrı, BM Güvenlik Konseyi Başkanlığı ayrı bir konu. Biz buna (makama) değer veriyoruz. Aksini iddia edenler taraflı davranıyor." diye konuştu.

Ülkelerin kimin başkanlığı yürüteceğini belirleme hakkı olmadığına dikkati çeken Nebenzia, "Mevcut BM Güvenlik Konseyi ve dünya düzeni devam ettiği sürece, usul kuralları değişmeyecektir. Başkanlığı hangi ülkenin üstleneceği ise açık bir şekilde belirtilmiştir." ifadelerini kullandı.

Nebenzia, Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov'un 24-25 Nisan tarihlerinde New York'ta olacağı ve iki BM toplantısının başkanlığını üstleneceği bilgisini paylaştı.

Karşı taraftan talep olması halinde Lavrov'un ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken'la da bir araya gelebileceğine işaret eden Nebenzia, "isteğin ABD tarafından" gelmesi gerektiğini belirtti.

"UCM kararı aptalca"

Diğer taraftan Uluslararası Ceza Mahkemesinin (UCM), 18 Mart'ta Ukrayna'da işlenen suçlara ilişkin yürüttüğü soruşturma kapsamında Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin hakkındaki yakalama kararını "aptalca" olarak nitelendiren Nebenzia, kararın Rusya nezdinde hiçbir hükmü bulunmadığını dile getirdi.

Nebenzia, Karadeniz Tahıl Koridoru Anlaşması'yla ilgili ise BM ve Rusya arasında Rus gıda ve gübre ürünlerinin ihracatına ilişkin imzalanan mutabakat anlaşmasının hükümlerinin yerine getirilmediğini belirtti.

Rusya'nın BM Güvenlik Konseyi Başkanlığı

Ukrayna Dışişleri Bakanı Dmitro Kuleba, resmi olarak 1 Nisan'da başlayan Rusya'nın başkanlığını "tarihin en kötü 1 Nisan şakası" olarak nitelendirmişti.

ABD'nin BM Daimi Temsilcisi Linda Thomas-Greenfield ise gazetecilere yaptığı açıklamada, Rusya'nın profesyonel bir tutum takınmasını beklediklerini ancak aynı zamanda "başkanlığı dezenformasyan yaymak ve kendi gündemlerini teşvik etmek" için kullanacaklarını öngördüklerini söyledi.

BM Güvenlik Konseyi Başkanlığı mayısta İsviçre'ye geçecek.

Rusya en son BM Güvenlik Konseyi Başkanlığını 2022'nin şubat ayında üstlenmişti. Aynı dönemde Rusya'nın Ukrayna'ya yönelik saldırısı başlamıştı.

Kaynak: AA

dikGAZETE.com
Haftanın Öne Çıkanları

Otizmli Emrah'ın çadır kentte en büyük destekçisi annesi

2023-04-02 16:43 - Çevre-Hayat

Bolu Dağı'nda kar manzarası havadan görüntülendi

2023-03-31 17:52 - Çevre-Hayat

NATO 74. yaşını yeni genişlemeyle kutluyor

2023-04-03 11:22 - Dünya

NBA'de Boston Celtics, Milwaukee Bucks'ı 41 sayı farkla yendi

2023-03-31 16:39 - Spor

Rusya, BM Güvenlik Konseyi Başkanlığını devraldı

2023-04-03 21:58 - Dünya

ABD'de işsizlik maaşı başvuruları beklentileri aştı

2023-03-30 16:38 - Ekonomi

Deprem felaketi sonrası AFAD gönüllü sayısı ikiye katlandı

2023-03-31 12:03 - Gündem

Kahramanmaraş'ta bina yıkım ve enkaz kaldırma çalışmaları 18 mahallede devam ediyor

2023-04-02 10:44 - Gündem

Fenerbahçe, Beşiktaş maçının hazırlıklarını sürdürdü

2023-03-31 15:02 - Spor

Bolu Dağı'nda kar etkisini sürdürüyor

2023-03-30 12:22 - Gündem

İlgili Haberler

Trump'tan "Ukrayna'nın Rusya karşısında kazanma şansı yoktu" değerlendirmesi

20:13 - Dünya

Netanyahu, Hamas ateşkes anlaşmasını kabul etse bile Gazze'yi işgal edeceklerini söyledi

20:07 - Dünya

Lübnan'daki Filistin mülteci kamplarındaki silahların tesliminde ilk aşama başladı

19:22 - Dünya

İngiltere'de Rum lobisine ve Türkiye Ticaret Elçisi Khan'ın istifaya zorlanmasına tepki

19:12 - Dünya

İngiltere ve 21 uluslararası ortak, İsrail'in "E1 Projesi"ne onay kararını kınadı

18:43 - Dünya

Günün Manşetleri

Hatay Hassa'da 622 afet konutunun yapımı devam ediyor

21:28 - Gündem

Muğla ve Adana'daki orman yangınları kontrol altına alındı

20:33 - Gündem

Trump'tan "Ukrayna'nın Rusya karşısında kazanma şansı yoktu" değerlendirmesi

20:13 - Dünya

Netanyahu, Hamas ateşkes anlaşmasını kabul etse bile Gazze'yi işgal edeceklerini söyledi

20:07 - Dünya

AK Parti Sözcüsü Çelik'ten, CHP Genel Başkanı Özel'in açıklamalarına tepki

19:37 - Siyaset