?>

Rubio, İran'ın olası misillemesinin 'bugüne kadarki en büyük hatası olacağını' savundu

ABD Dışişleri Bakanı Marco Rubio, İran'da rejim değişikliği hedefi peşinde olmadıklarını, İran'ın olası misillemesinin bugüne kadar yaptığı en büyük hata olacağını savundu

Dünya - 2 ay önce

ANKARA

Rubio, Fox News kanalına verdiği röportajda, ABD'nin İran'da Fordo, Natanz ve İsfahan olmak üzere 3 nükleer tesise hava saldırısına ilişkin açıklamalarda bulundu.

İran'da rejim değişikliği hedefi peşinde olmadıklarını belirten Rubio, İran'ın olası misillemesinin bugüne kadar yaptığı en büyük hata olacağını söyledi.

Rubio ayrıca, İran ile görüşmeye hazır olduklarını dile getirdi.

Marco Rubio, İran'a saldırı sonrası Tahran yönetimi tarafından kapatılma ihtimali gündeme gelen Hürmüz Boğazı için Çin'e, İran ile temasa geçme çağrısında bulundu.

Bakan Rubio, sözlerine şöyle devam etti:

"İran halkıyla bir sorunumuz yok. Dün gece İran halkını hedef almadık. Nükleer tesisleri vurduk. Eğer istedikleri, dünyadaki sivil nükleer programlara hiç benzemeyen, daha çok bir bomba yapmaya çalışıyormuş gibi görünen gizli bir programsa, yalnızca bizimle değil, dünyanın birçok ülkesiyle sorun yaşamaya devam edecekler."

Orta Doğu'daki "istikrarsızlığın ve sorunun tek kaynağının İran olduğunu" savunan Rubio, İran'ın nükleer silaha sahip olmasının kabul edilemeyeceğini vurguladı.

Rubio, Başkan Donald Trump'ın saldırılarla dünyaya "bir iyilik yaptığını" söyledi.

Rubio, İran'ın Hürmüz Boğazı'nı kapatma ihtimalinin tüm dünyayı etkileyeceğini söyledi...

ABD Dışişleri Bakanı Marco Rubio, İran'a saldırı sonrası Tahran yönetiminin Hürmüz Boğazı'nı kapatma ihtimalinin ABD ve Çin dahil tüm dünyayı etkileyeceğini bildirdi.

CBS kanalının "Face the Nation" programına konuk olan Rubio, ABD'nin İran'ın nükleer tesislerine yönelik saldırıları hakkında değerlendirmelerde bulundu.

Rubio, saldırıların ardından İran'ın Hürmüz Boğazı'nı kapatma ihtimalinin şu an kendileri için acil bir konu olmadığını ancak böyle bir durumda ilk Çin'in kızması gerektiğini belirtti.

Çin petrolünün büyük kısmının o yoldan geçtiğini ifade eden Rubio, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Dolayısıyla, (İran) Hürmüz Boğazı'nı mayınlamaları durumunda, bundan en çok etkilenecek Çin olacaktır. Bu, Çin'in çok büyük bedel ödeyeceği bir durum olur. Dünyanın diğer ülkeleri için de aynı şekilde geçerli.

Bizim üzerimizde de etkisi olur ama dünyanın geri kalanı üzerinde çok daha büyük bir etkisi olur. Bu, onlar açısından intihar niteliğinde hareket olur çünkü bence bunu yaparlarsa, tüm dünya onlara karşı harekete geçer."

İran'ın ABD'nin "sürpriz" saldırılarının ardından "neden barış anlaşması" yapması gerektiğiyle ilgili Rubio, "Onlar, kimsenin güvenmemesi gereken taraftır. Onlar, uluslararası kuruluşlara nükleer programları hakkında yalan söyleyen taraftır." diye konuştu.

Rubio, İran'da olası rejim değişikliğini "istemediklerini" vurgulayarak, "Bu İran halkının kararıdır. Onlar bunu yapmak istiyorlar ama bizim odaklandığımız şey bu değil." dedi.

İran'ın yerin altına "neden bir şeyler gömme ihtiyacı duyduğunu" soran Rubio, "Neden yüzde 60 zenginleştirilmiş uranyumları var? Yüzde 60 zenginleştirilmiş uranyuma ihtiyacınız yok. Dünyada yüzde 60 uranyuma sahip ülkeler nükleer silahlara sahip ülkelerdir çünkü bunu hızla yüzde 90'a çıkarabilirler." değerlendirmesinde bulundu.

Rubio, İran'ın uzay programıyla "aya gitme amacının olmadığını" ifade ederek, "İran aya mı gidecek? Hayır, kıtalar arası balistik füze (ICBM) yapmaya çalışıyorlar." dedi.

Rubio, İran'ın nükleer silah üretme kararlılığının "rejimin sonu olacağını" söyledi...

ABD Dışişleri Bakanı Marco Rubio, İran'ın nükleer silah üretme konusundaki ısrarının "rejimin sonu olacağını" savundu.

Fox News'e konuşan Rubio, ABD'nin nükleer tesislerine saldırılarının İran'ın nükleer kapasitesini "zayıflattığını" söyledi.

Rubio, "Günün sonunda, İran nükleer silaha sahip olmaya kararlıysa, bunun rejimi riske atacağını düşünüyorum. Gerçekten de öyle. Böyle bir şey yapmaya çalışırlarsa rejimin sonu olacağını düşünüyorum." dedi.

ABD'nin İran'ın nükleer enerji kullanmasına değil nükleer silahlara sahip olmasına karşı olduğunu belirten Rubio, "Eğer istedikleri şey nükleer reaktörlerle elektrik üretmekse, dünyada bunu yapan pek çok başka ülke var ve kendi uranyumlarını zenginleştirmek zorunda değiller." değerlendirmesinde bulundu.

ABD Başkanı Donald Trump, İran'da Fordo, Natanz ve İsfahan olmak üzere üç nükleer tesise hava saldırısı düzenlediklerini açıklamıştı.

Kaynak: AA

.

dikGAZETE.com

Haftanın Öne Çıkanları

İran biraz daha dayanırsa… -Emin Batur yazdı-

2025-06-17 19:33 - En Son Yazılar

Balıkesir'de çıkan yangında 12 dekarlık arpa tarlası zarar gördü

2025-06-20 17:32 - Asayiş

Kastamonu'da itfaiye ekipleri yangından kurtardıkları kediye kendi maskelerinden oksijen verdi

2025-06-22 12:07 - Çevre-Hayat

Kritik madenlerde Çin tahakkümü artarken, gözler Brüksel'in yol haritasına çevrildi

2025-06-22 11:28 - Ekonomi

Tüketici güven endeksi haziranda aylık yüzde 0,3 arttı

2025-06-20 10:23 - Ekonomi

Cumhurbaşkanı Erdoğan: Her türlü senaryoya karşı hazırlıklarımızı yaptık ve yapıyoruz

2025-06-18 13:02 - Siyaset

Kars'ta 3 bin rakımda "Köroğlu Köyü Yayla Festivali" düzenlendi

2025-06-22 11:58 - Çevre-Hayat

Dünyada 16 milyar kullanıcı bilgisinin çalınmasıyla tarihteki en büyük veri ihlali yaşandı

2025-06-20 15:17 - Dünya

Çin'in İran sınavı ve jeopolitik denge arayışı

2025-06-16 11:48 - Analiz/Röportaj/Dizi/Rapor

Hükmen galibiyeti kabul etmeyip güreşti, mağlup olunca "en centilmen" seçildi

2025-06-22 16:37 - Çevre-Hayat

İlgili Haberler

ABD ile arabulucuların, Gazze'de ateşkes müzakerelerinin yeniden başlaması için çalıştığı öne sürüldü

06:07 - Dünya

Brezilya'da yolcu otobüsünün kamyonla çarpıştığı kazada 11 kişi öldü, 45 kişi yaralandı

06:13 - Dünya

Avrupa ülkelerinin liderlerinden, Trump-Putin görüşmesi öncesi Ukrayna'ya ilişkin ortak açıklama

02:12 - Dünya

Kurtuba Cami-Katedrali yangının ardından kısmi olarak açıldı

22:48 - Dünya

TİKA, açlıkla mücadele eden Gazzelilere gıda yardımlarını sürdürüyor

21:58 - Dünya

Günün Manşetleri

Kremlin’de Kamu Diplomasisinin Gücü: Rusya-Türkiye diyaloğunda yeni bir dönem -Hasan Enes Karahan, Moskova'dan yazdı-

07:28 - En Son Yazılar

Brezilya'da yolcu otobüsünün kamyonla çarpıştığı kazada 11 kişi öldü, 45 kişi yaralandı

06:13 - Dünya

ABD ile arabulucuların, Gazze'de ateşkes müzakerelerinin yeniden başlaması için çalıştığı öne sürüldü

06:07 - Dünya

Adalet Bakanı Tunç: Türkiye Yüzyılı'nı çocuklarımıza, geleceğimize, büyük Türkiye'ye armağan edeceğiz

06:06 - Siyaset

İstanbul'da hafif ticari aracın kamyonete çarptığı kazada 3 kişi yaralandı

05:18 - Asayiş