Avrupa ülkelerinin liderlerinden, Trump-Putin görüşmesi öncesi Ukrayna'ya ilişkin ortak açıklama

Avrupa ülkelerinin liderleri, ABD Başkanı Trump ile Rusya Devlet Başkanı Putin'in 15 Ağustos Cuma günü yapacağı görüşmesi öncesi Ukrayna'ya ilişkin yaptıkları ortak açıklamada, barışa giden yola Ukrayna olmadan karar verilemeyeceğini bildirdi

Dünya - 1 yıl önce

Londra
İngiltere Başbakanı Keir Starmer, Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, İtalya Başbakanı Giorgia Meloni, Almanya Başbakanı Friedrich Merz, Polonya Başbakanı Donald Tusk, Avrupa Birliği (AB) Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen, Finlandiya Cumhurbaşkanı Alexander Stubb, ABD Başkanı Trump'ın Putin ile planlanan görüşmesi öncesinde Ukrayna'da barışa ilişkin ortak yazılı açıklama yaptı.
Açıklamada, "Başkan Trump'ın Ukrayna'daki ölümleri durdurmak, Rusya'nın saldırganlık savaşını sona erdirmek ve Ukrayna için adil ve kalıcı barış ve güvenliği sağlamak için yaptığı çalışmaları memnuniyetle karşılıyoruz." denildi.
Söz konusu ülkelerin, aktif diplomasiyi, Ukrayna'ya desteği ve Rusya'ya yapılacak baskıyı birleştiren bir yaklaşımın başarılı olabileceğine inandığı kaydedilen açıklamada, şu ifadelere yer verildi:
"Bu çalışmayı diplomatik olarak desteklemeye hazır olduğumuz gibi Gönüllüler Koalisyonu'nun çalışmaları dahil Ukrayna'ya yönelik önemli askeri ve mali desteğimizi sürdürerek ve Rusya'ya yönelik kısıtlayıcı tedbirleri koruyarak ve uygulayarak da desteklemeye hazırız. Diplomatik çözümün Ukrayna'nın ve Avrupa'nın hayati güvenlik çıkarlarını koruması gerektiği inancını paylaşıyoruz. Bu hayati çıkarların, Ukrayna'nın egemenliğini ve toprak bütünlüğünü etkin şekilde savunmasını sağlayacak sağlam ve inandırıcı güvenlik garantilerine duyulan ihtiyacı da içerdiği konusunda hemfikiriz."

"Avrupalılar olarak birlik içindeyiz ve çıkarlarımızı ortaklaşa desteklemeye kararlıyız"

Açıklamada, Ukrayna'nın kendi kaderi üzerinde seçim yapma özgürlüğüne sahip olduğunun altı çizilerek, "Anlamlı müzakereler ancak ateşkes ya da çatışmaların azaltılması bağlamında gerçekleştirilebilir. Ukrayna'da barışa giden yola Ukrayna olmadan karar verilemez. Uluslararası sınırların güç kullanılarak değiştirilmemesi gerektiği ilkesine bağlılığımızı sürdürüyoruz." denildi.
Ayrıca, açıklamada, mevcut temas hattının müzakerelerin başlangıç noktası olması gerektiği belirtildi.
Ortak açıklamaya imza atan ülkelerin Ukrayna'nın egemenliği, bağımsızlığı ve toprak bütünlüğüne olan sarsılmaz bağlılığının altını çizilen açıklamada, bu ülkelerin Ukrayna'nın yanında sağlam şekilde durmaya devam ettiğine vurgu yapıldı.
Açıklamada, "Avrupalılar olarak birlik içindeyiz ve çıkarlarımızı ortaklaşa desteklemeye kararlıyız. Ukrayna'da hayati güvenlik çıkarlarımızı koruyan barış için Başkan Trump, ABD, Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenskiy ve Ukrayna halkı ile yakın işbirliği içinde olmaya devam edeceğiz." ifadesi kullanıldı.
ABD Başkanı Trump, Truth Social hesabından yaptığı paylaşımda, Rusya Devlet Başkanı Putin ile 15 Ağustos Cuma günü ABD'nin Alaska eyaletinde görüşeceğini açıklamıştı.

Kaynak: AA

.

dikGAZETE.com

Trump ile Putin, 15 Ağustos'ta Alaska'da görüşecek
Ukrayna Devlet Başkanı Zelenskiy: "Ukraynalılar, topraklarını işgalciye vermeyecek"
Haftanın Öne Çıkanları

Şırnaklı gençlerin tarladan baraj gölü manzaralı stada uzanan futbol öyküsü

2025-08-08 13:33 - Çevre-Hayat

Fenerbahçe, UEFA Şampiyonlar Ligi 3. eleme turunda Feyenoord'a deplasmanda 2-1 mağlup oldu.

2025-08-07 00:08 - Spor

Azerbaycan ve Ermenistan arasında ortak deklarasyona imza atıldı

2025-08-08 23:42 - Dünya

Ghislaine Maxwell, Epstein dosyalarına ilişkin büyük jüri belgelerinin açıklanmasına karşı çıktı

2025-08-06 11:03 - Dünya

ABD'nin California eyaletinde çıkan yangınlar nedeniyle 2 bin 700'den fazla kişi tahliye e

2025-08-08 16:23 - Dünya

Anadolu Otoyolu'nun Sakarya kesiminde zincirleme trafik kazasında 10 kişi yaralandı

2025-08-07 10:32 - Asayiş

Yaralı leylek "Su"ya Yozgatlı aile sahip çıktı

2025-08-07 11:52 - Çevre-Hayat

1. Lig'de 63. sezon başlıyor

2025-08-05 12:42 - Spor

Avrupa ülkelerinin liderlerinden, Trump-Putin görüşmesi öncesi Ukrayna'ya ilişkin ortak açıklama

2025-08-10 02:12 - Dünya

Kenan Yıldız, Ballon d'Or'da yılın en iyi genç oyuncusu ödülüne aday gösterildi

2025-08-07 15:07 - Spor

İlgili Haberler

Kolombiya'da depremde hayatını kaybedenler için 3 günlük "ulusal yas" ilan edildi

15:42 - Dünya

DSÖ: Kolombiya'daki depremde şu ana kadar 24 sağlık tesisinde hasar bildirildi

15:13 - Dünya

Rusya'dan Telegram ve Google'a 26 milyon ruble ceza

14:02 - Dünya

Sırbistan'da Tuna Nehri'nin su seviyesinin düşmesiyle savaş gemisi enkazı yeniden ortaya ç

13:17 - Dünya

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin: AB ülkelerinin Rus gemilerine el koymasına karşılık vereceğiz

13:13 - Dünya

Günün Manşetleri

MSB: Yalova'da F-16 uçağı eğitim uçuşu sırasında kaza kırıma uğradı

15:47 - Gündem

Kolombiya'da depremde hayatını kaybedenler için 3 günlük "ulusal yas" ilan edildi

15:42 - Dünya

AB'de ömrünü tamamlayan araçlara yönelik yeni kurallar yürürlüğe giriyor

15:37 - Ekonomi

Dört büyüklerin toplam borcu 85 milyar liraya ulaştı

15:22 - Ekonomi

VDK'nin yapay zeka destekli risk analiz sistemi "MİHENK" devrede

15:17 - Ekonomi