?>

Reel Kesim Güven Endeksi kasımda yükseldi

Reel Kesim Güven Endeksi (RKGE), kasımda bir önceki aya göre 1,1 puan artarak 102 seviyesinde gerçekleşti.

Ekonomi - 6 yıl önce

İSTANBUL (AA) - Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) tarafından kasım ayına ilişkin İktisadi Yönelim İstatistikleri ve Reel Kesim Güven Endeksi açıklandı.

Buna göre, RKGE, kasımda bir önceki aya göre 1,1 puan artarak 100,9 seviyesinden 102'ye yükseldi.

Endeksi oluşturan anket sorularına ait yayılma endeksleri incelendiğinde, genel gidişat, son üç aydaki toplam sipariş miktarı, sabit sermaye yatırım harcaması, mevcut toplam sipariş miktarı, mevcut mamul mal stoku ve gelecek üç aydaki üretim hacmine ilişkin değerlendirmeler endeksi artış yönünde etkilerken, gelecek üç aydaki ihracat sipariş miktarı ve gelecek üç aydaki toplam istihdam miktarına ilişkin değerlendirmeler endeksi azalış yönünde etkiledi.

Mevsimsellikten arındırılmış Reel Kesim Güven Endeksi (RKGE-MA) bir önceki aya göre 1,7 puan artarak 105,9 seviyesinde gerçekleşti.

ÜFE beklentisi yüzde 15,1

Son 3 aya yönelik değerlendirmelerde, üretim hacminde artış bildirenler lehine olan seyir bir önceki aya göre zayıfladı. İç piyasa sipariş miktarında azalış bildirenler lehine olan seyir bir önceki ay seviyesinde gerçekleşirken, ihracat sipariş miktarında artış bildirenler lehine olan seyir ise güçlendi.

Mevcut toplam siparişlerin mevsim normallerinin altında olduğu yönündeki değerlendirmeler ile mevcut mamul mal stoklarının seviyesinin mevsim normallerinin üzerinde olduğu yönündeki değerlendirmeler güçlendi. Mevcut toplam siparişlerin mevsim normallerinin altında olduğu yönündeki değerlendirmeler ile mevcut mamul mal stoklarının seviyesinin mevsim normallerinin üzerinde olduğu yönündeki değerlendirmeler zayıflayarak devam etti.

Gelecek üç aya yönelik değerlendirmelerde, üretim hacminde artış bildirenler lehine olan seyir bir önceki ay seviyelerinde gerçekleşirken, ihracat ve iç piyasa sipariş miktarında artış bekleyenler lehine olan seyir ise zayıfladı. Gelecek on iki aydaki sabit sermaye yatırım harcamasına ilişkin artış yönlü beklentiler güçlenirken, gelecek üç aydaki istihdama ilişkin artış yönlü beklentiler ise zayıflayarak sürdü.

Ortalama birim maliyetlerde, son 3 ayda artış olduğunu bildirenler ile gelecek 3 ayda artış olacağını bekleyenler lehine olan seyir güçlendi. Gelecek 3 aydaki satış fiyatı artış beklentileri ise zayıfladı.

Ortalama birim maliyetlerde, son üç ayda artış olduğunu bildirenler ile gelecek üç ayda artış olacağını bekleyenler lehine olan seyir zayıfladı. Gelecek üç aydaki satış fiyatı artış beklentileri ise güçlenerek devam etti.

Gelecek on iki aylık dönem sonu itibarıyla yıllık ÜFE beklentisi bir önceki aya göre 1,1 puan azalarak yüzde 15,1 seviyesinde gerçekleşti.

İçinde bulunduğu sanayi dalındaki genel gidişat konusunda, bir önceki aya kıyasla daha iyimser olduğunu belirtenlerin oranı yüzde 15'e, aynı kaldığını belirtenlerin oranı ise yüzde 72,1'e yükselirken, daha kötümser olduğunu belirtenlerin oranı yüzde 12,9'a geriledi.

Muhabir: Murat Aslan

Haftanın Öne Çıkanları

'Oyunculara ve antrenörlere vergi koyun'

2019-11-21 18:47 - Spor

'İnsan ruhunun sanata ihtiyacı var'

2019-11-23 10:27 - Kültür Sanat

'Bir Tel Arabamız Vardı' Türk otomotiv tedarik sanayisine ışık tuttu

2019-11-24 19:47 - Ekonomi

Dünya Sağlık Örgütü: Antibiyotik kullanımında reçete gerekli olmalı

2019-11-21 15:32 - Sağlık

Hong Kong'da halk yerel seçim için sandık başında

2019-11-24 12:32 - Dünya

Irak'ın kuzeyindeki Zap ve Sinat-Haftanin'de 5 terörist etkisiz hale getirildi

2019-11-23 14:14 - Genel

İran gösterilerle ilgili Suudi Arabistan'ı suçladı

2019-11-24 21:07 - Dünya

Assange hakkındaki tecavüz soruşturması düşürüldü

2019-11-20 01:22 - Dünya

Reel Kesim Güven Endeksi kasımda yükseldi

2019-11-25 14:11 - Ekonomi

'Kış lastiğini son güne bırakmayın' uyarısı

2019-11-24 14:17 - Gündem

İlgili Haberler

Türkiye-Suriye Ekonomi ve Ticaret Ortak Komitesinin kurulmasına ilişkin protokol imzalandı

13:33 - Ekonomi

Kuraklık riski altındaki 8 göl için "acil eylem planı" hazırlanacak

13:17 - Ekonomi

Türkiye fındık ihracatından 7 ayda 1,3 milyar dolar sağladı

13:02 - Ekonomi

Borsada otomotiv şirketleri gaza bastı

12:53 - Ekonomi

Türkiye'de elektrikli otomobil satışı ilk kez 100 bini aştı

11:57 - Ekonomi

Günün Manşetleri

Türkiye-Suriye Ekonomi ve Ticaret Ortak Komitesinin kurulmasına ilişkin protokol imzalandı

13:33 - Ekonomi

MEB'den ücretsiz eğitim görecek öğrenci ve kursiyerlere yönelik yerleştirme kılavuzu

13:27 - Gündem

Kuraklık riski altındaki 8 göl için "acil eylem planı" hazırlanacak

13:17 - Ekonomi

Türkiye fındık ihracatından 7 ayda 1,3 milyar dolar sağladı

13:02 - Ekonomi

TBMM Başkanı Kurtulmuş: Kararlı adımlarla birlikte yeni bir dönemin eşiğindeyiz

12:57 - Gündem