PROF. AZİZ SANCAR: 'BU ÖDÜLÜ TÜRK MİLLETİNE ADIYORUM'

Nobel Kimya Ödülüne layık görülen Profesör Aziz Sancar, ABD’de ikamet ettiği Kuzey Carolina eyaletinde İhlas Haber Ajansı’na yaptığı açıklamada, “Bu ödülü Türk milletine adıyorum” dedi.

Dünya - 11 yıl önce

Nobel Kimya Ödülüne layık görülen Profesör Aziz Sancar, ABD’de ikamet ettiği Kuzey Carolina eyaletinde İhlas Haber Ajansı’na yaptığı açıklamada, “Bu ödülü Türk milletine adıyorum” dedi. 
2015 Nobel Kimya Ödülleri dün İsveç Kraliyet Bilimler Akademisi’nde açıklanmış, Türk asıllı ABD vatandaşı Aziz Sancar, ABD’li Paul Modrich ve İsveçli Tomas Lindhal hücrelerin hasar gören DNA’ları nasıl onardığını ve genetik bilgisini koruduğunu haritalandıran araştırmaları sayesinde bu ödüle layık görülmüştü.

“KENDİ ADIMA, AİLEM VE MİLLETİM ADINA ÇOK MUTLUYUM”

İhlas Haber Ajansı’na konuşan Aziz Sancar, “Kendi adıma, ailem adına, milletim adına çok mutluyum” dedi. Nobel Ödüllü Sancar, İstanbul Üniversitesi Tıp Fakültesi’nin bitirdikten sonra iki yıl sağlık ocağında doktorluk yaptığını söyledi. ABD’de Kimya alanında doktora yaptığını belirterek hem tıp hem de kimya alanlarında tecrübesi olduğunu kaydeden Sancar, “Nobel ödülü alacak kadar çalışmalarım olmuştur, bu hem tıpta olabilirdi he kimyada olabilirdi” sözlerini kullandı. “Tıp alanında iki gün önce ödüllerinin verildiğini belirten Sancar “Ben tıpta alabileceğimi düşünüyordum. O bakımdan ben bu yıl olmaz diye düşündüm. Ve sabah haber geldiğinde sürpriz oldu” diye konuştu.
Çalışmalarının neticesinin kanser hastalarının üzerinde ne zaman uygulanacağıyla ilgili olarak Sancar,“5-10 yıl alır çünkü biz temel araştırma yapmıyoruz. Jeonal mekanizmaların ve bunların kanser hücrelerinde bunları önleyip kanser hücrelerini daha hassas yapmaya çalışıyoruz” ifadelerine yer verdi.

“TÜRKİYE’DEKİ EĞİTİM BENİ AMERİKA’YA HAZIRLADI”

Başarısını cumhuriyetin eğitimine borçlu olduğunu söyleyen Sancar, “Savur’dayken çok güzel ilkokulumuz vardı ben Savur’dayken lise yoktu. Çok iyi, çok fedakar öğretmenlerimiz vardı ve bizi çok iyi yetiştirdiler. Ondan sonra ben liseyi Mardin’de okudum. Mardin’de aynı şekilde çok iyi öğretmenlerimiz vardı. Tıbbiye’ye gittiğimde İstanbul Tıp, Avrupa’nın en iyi üniversitelerinden biriydi ve o bakımdan ben Türkiye’de çok güzel eğitim gördüm. Beni Amerika’ya hazırladı” dedi ve ekledi: “Benim Türkiye’de olduğum zamanlarda 70’lerde bilimsel araştırma imkanı pek yoktu. O nedenle buraya geldim, o imkanlar burada var. Fakat Türkiye beni hazırlamıştı o bakımdan ben burada bilimsel alanda güçlük çekmedim”

“TÜRKİYE’NİN KALKINMASI ANCAK BİLİM VE TEKNOLOJİYLE OLACAKTIR” 

Türkiye’deki karışıklık ve terör olaylarıyla ilgili olarak Sancar, “Ben oradaki herkesi kardeşim olarak bildim. Orada doktorluk yaptığımda herkesi kendi kardeşim kendi akrabam gibi gördüm, tedavi ettim. Ben ayrıcalık bilmiyordum ve ben oradayken öyle bir şey yoktu. Maalesef şimdi o durumlara ne diyeceğimi bilmiyorum. İnşallah düzelir, İnşallah memleket ve oradaki insanlarımız birbiriyle uğraşmaktan ziyade bilim yaparlar, başka alanlarda hem memlekete hem insanlara katkılarda bulunurlar” dileğinde bulundu.
Sancar Türk gençlerine tavsiye olarak, “Çok politikayla uğraşmaktan ziyade bilimsel konulara ağırlık vermek ve o konularda çalışmak ve kendini adamaktır. Türkiye’nin kalkınması ve her Türk insanının yükselmesi ancak bilim ve teknolojiyle olacaktır” sözlerini kullandı ve aldığı ödül için, “Bunu Türk milletine adıyorum” dedi.
dikgazete.com
Haftanın Öne Çıkanları

7 EKİM 2015 YURTTA HAVA DURUMU

2015-10-07 12:33 - Gündem

Gençlik Bakanı gençlerle buluştu

2015-10-07 22:07 - Politika

Kılıçdaroğlu, Nobel Kimya Ödülü’nü Kazanan Sancar’ı tebrik etti

2015-10-08 09:35 - Gündem

İstanbul ziyaretiyle ilgili açıklama geldi

2015-10-02 15:20 - Magazin

PROF. AZİZ SANCAR: 'BU ÖDÜLÜ TÜRK MİLLETİNE ADIYORUM'

2015-10-08 15:04 - Dünya

Yapmak istemediğiniz ne varsa onlar yapıyor

2015-10-07 13:51 - Genel

Halterde madalya yağmuru sürüyor

2015-10-07 16:43 - Spor

Şehit onbaşı son yolculuğuna uğurlandı

2015-10-02 21:45 - Genel

ANADOLU ÜNİVERSİTESİ DÜNYANIN VE TÜRKİYE'NİN EN İYİLERİ ARASINDA

2015-10-07 18:33 - Eğitim

Beşiktaş 10 eksikle çalıştı

2015-10-07 23:36 - Spor

İlgili Haberler

İsrail Savunma Bakanı, Lübnan, Suriye ve Gazze’de işgal ettikleri bölgelerden çekilmeyeceklerini söy

20:37 - Dünya

ABD Kongresi için yarışan Müslüman adaylardan Ilhan Omar, Minnesota'daki ön seçimleri kazandı

19:42 - Dünya

Irak Başbakanı Zeydi: "Uluslararası Koalisyonun Irak'taki görevinin sona ermesi için 30 Ey

19:03 - Dünya

Fransa'da 40 binden fazla kişi içme suyu kesintileriyle karşı karşıya

18:57 - Dünya

Afrika'nın genç nüfusu kıtanın geleceği için hem fırsat hem sınama

18:43 - Dünya

Günün Manşetleri

İsrail Savunma Bakanı, Lübnan, Suriye ve Gazze’de işgal ettikleri bölgelerden çekilmeyeceklerini söy

20:37 - Dünya

COP31 Gençlik İklim Ideathonu başvuruları başladı

20:33 - Gündem

MHP Genel Başkanı Bahçeli'den çerçeve yasaya ilişkin açıklama

19:53 - Gündem

Cumhurbaşkanı Erdoğan: Filistin davasını en güçlü şekilde savunmaya devam edeceğiz

19:48 - Gündem

ABD Kongresi için yarışan Müslüman adaylardan Ilhan Omar, Minnesota'daki ön seçimleri kazandı

19:42 - Dünya