?>

Polonya halkı, cumhurbaşkanı seçiminin ikinci turu için yarın sandığa gidiyor

Avrupa Birliği (AB) ve NATO üyesi Polonya'da vatandaşlar, cumhurbaşkanı seçiminin ikinci turu için yarın sandık başına gidiyor.

Dünya - 4 ay önce

Varşova

Yaklaşık 29 milyon seçmen, ülkeyi 5 yıl boyunca temsil edecek yeni cumhurbaşkanını belirlemek üzere oy kullanacak.

18 Mayıs'ta ilk turu gerçekleşen ve 13 adayın yarıştığı seçimin ilk turunda, en çok oy alan sivil koalisyon grubunun adayı Varşova Belediye Başkanı Rafal Trzaskowski ve muhalefetteki Hukuk ve Adalet Partisinin adayı tarihçi Karol Nawrocki yarın yapılacak ikinci turda yarışmaya hak kazandı.

????

Cumhurbaşkanı seçiminin ikinci turu, Polonya'da Başbakan Donald Tusk hükümeti ile muhalefet arasında, özellikle AB ilişkileri, yargı reformları, kürtaj yasaları ve Rusya-Ukrayna Savaşı gibi konularda yaşanan çekişmelerin gölgesinde yapılacak.

Seçimde liberal ve muhafazakar görüşler yarışacak

Seçimin ikinci turu, merkezci, liberal ve AB yanlısı olarak bilinen Trzaskowski ve muhafazakar görüşe sahip Nawrocki arasında geçecek.

Son kamuoyu yoklamaları, adaylar arasında kıyasıya bir yarışın sürdüğünü ortaya koyuyor.

Seçimin "bıçak sırtı" geçeceğini gösteren anketlere göre kazanan, çok az oy farkıyla yarışı önde tamamlayacak.

İki tezat fikirde adayın kozlarını paylaşacağı bu seçim bazı analistler tarafından "medeniyetler çatışması" olarak adlandırılıyor.

Seçim sonuçlarının, ülkenin AB'deki konumu açısından da kritik önem taşıdığı belirtiliyor.

Polonya'nın bu seçim sonucuyla, AB içindeki koltuğunu sağlamlaştırması ya da daha zorlu süreçlere geri dönmesi öngörülüyor.

Polonya halkı ekonomiyi önceliyor

İlk tur için yürütülen seçim kampanyalarının dikkati çeken ana başlıkları arasında Ukraynalı mülteciler, AB-Polonya ilişkileri, ülke ekonomisi, tarım ve vergiler gibi konular oldu.

Polonya halkının en çok dikkate aldığı başlıkların başında ise ekonomi geliyor.

Yüksek enflasyon, emekli maaşları, sosyal yardımlar ve vergi reformları gibi konular, adayların vaatlerinin merkezinde yer aldı.

Trzaskowski'nin başlıca vaatleri arasında savunma harcamalarının gayrisafi yurt içi hasılanın yüzde 5'ine çıkarılması, kürtaj yasalarının serbestleştirilmesi, ülkenin silah ve teknoloji endüstrisinin geliştirilmesinin yanı sıra Polonya'nın AB'de güçlü bir konuma sahip olmasının sağlanması öne çıkıyor.

Trzaskowski, "Yeni Merkezi Endüstri Bölgesi" isimli projesini duyurduğu seçim kampanyasında, büyük kara ve demir yolu yatırımlarının yanı sıra ülkede silah ve enerji sanayi tesislerinin geliştirilmesi gerektiğini söyledi.

Öte yandan Trzaskowski, "Polonyalı çiftçilerin haksız ithalata karşı korunması"na da dikkati çekti.

Nawrocki ise vergilerin düşürülmesini, AB'nin Göç ve İltica Paktı ile Avrupa Yeşil Mutabakatı'ndan çekilmeyi savunurken, LGBT'li bireylere daha fazla hak tanınmasına karşı çıkıyor.

ABD Başkanı Donald Trump'a hayranlığıyla bilinen Nawrocki, Ukrayna'nın NATO üyeliğine karşı çıkarken, ülkedeki bir milyon Ukraynalı mülteciye sağlanan yardımların kısıtlanmasını talep ediyor.

Adaylar, 10 binlerin katıldığı mitingler düzenledi

Her iki aday için de ikinci tur öncesi 25 Mayıs'ta düzenlenen "rakip mitinglere" 10 binlerce Polonyalı seçmen katıldı.

Nawrocki'nin mitingine katılanların neredeyse tamamı kırmızı-beyaz Polonya bayrağı taşıdığı görülürken, hiç kimsenin AB bayrağı taşımaması dikkati çekti.

Trzaskowski'ye destek mitinginde ise birçok destekçinin Avrupa Birliği ve LGBT bayraklarını salladığı görüldü.

Öte yandan, 695 binden fazla Polonya vatandaşının yaklaşan cumhurbaşkanı seçimlerinin ikinci turunda yurt dışında oy kullanmak için kayıt yaptırdığı da duyuruldu.

Polonya'da 18 Mayıs'ta yapılan cumhurbaşkanı seçimlerinin ilk turunda Trzaskowski oyların yüzde 31,4'ünü, Nawrocki ise yüzde 29,5'ini almıştı.

Kaynak: AA

dikGAZETE.com
Haftanın Öne Çıkanları

31 Mayıs Dünya Kabin Memurları Gününde kabin görevlileri mesleklerinin zor ve güzel yanlarını anlattı

2025-05-31 12:23 - Analiz/Röportaj/Dizi/Rapor

CANLI-Cumhurbaşkanı Erdoğan: Yeni anayasayı aziz milletimizin envanterine katmakta kararlıyız

2025-05-27 16:22 - Siyaset

Cumhurbaşkanı Erdoğan: Bölgenin huzurunu bozmaya çalışan girişimlere karşı duracağız

2025-05-28 13:38 - Siyaset

Cumhurbaşkanı Erdoğan: Yeni anayasayı aziz milletimizin envanterine katmakta kararlıyız

2025-05-27 17:43 - Siyaset

Türkiye-Polonya ticaretinde sektörel çeşitlilik öne çıkıyor

2025-05-29 12:17 - Ekonomi

Dede mesleği helvacılığı üçüncü kuşak sürdürüyor

2025-05-25 13:33 - Çevre-Hayat

Kur Korumalı Mevduat bakiyesi 18,8 milyar dolara geriledi

2025-05-30 15:18 - Ekonomi

Cumhurbaşkanı Erdoğan: Karabağ Zaferi Azerbaycan'ı çok daha güçlü ve müreffeh kılıyor

2025-05-28 16:17 - Siyaset

CANLI-Cumhurbaşkanı Erdoğan: 27 Mayıs darbesi milletimizin kalbinde halen kanayan bir yaradır

2025-05-27 16:08 - Siyaset

İtalya'da balkonlara Gazze'deki İsrail saldırılarında ölenler anısına temsili kefenler asıldı

2025-05-25 21:57 - Dünya

İlgili Haberler

KKTC Cumhurbaşkanı Tatar: GKRY, adeta bir silah deposuna dönüşmüş durumda

22:43 - Dünya

İsrail, Trump'ın Gazze planını görüşmek üzere müzakere heyetini Mısır'a gönderiyor

22:33 - Dünya

Sırbistan'da, İsrail'in Gazze'de 2 yıldır sürdürdüğü soykırıma dikkati çekmek için gösteri düzenlendi

21:47 - Dünya

İsrail'in alıkoyduğu Küresel Sumud Filosu'na katılan Tunuslu aktivistler havaalanında karşılandı

21:12 - Dünya

Özgürlük Filosu Koalisyonu'na katılan milletvekili ve doktorlardan 'soykırımı durdurun' çağrısı

18:41 - Dünya

Günün Manşetleri

Kabine üyelerinden ‘Gazze Kararlılık Yürüyüşü’ne destek

23:27 - Siyaset

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Yılmaz: Sumud artık sadece denizde değil, her yerdedir

23:18 - Siyaset

Gazze'de 2 yıldır devam eden İsrail saldırılarında ölen çocuk sayısı 20 bini aştı

22:52 - Analiz/Röportaj/Dizi/Rapor

KKTC Cumhurbaşkanı Tatar: GKRY, adeta bir silah deposuna dönüşmüş durumda

22:43 - Dünya

İsrail, Trump'ın Gazze planını görüşmek üzere müzakere heyetini Mısır'a gönderiyor

22:33 - Dünya