?>

'PKK-PYD/YPG' aynı terörist havuzunu kullanıyor

PKK'yı "Kürdistan halkı için yüksek yasama organı" olarak gören PYD/YPG, Suriye'deki terör eylemlerini aynı terörist havuzunu kullanarak yapıyor. - Anadolu Ajansı

Dünya - 9 yıl önce

ANKARA - Aynur Ekiz

Terör örgütü elebaşı Abdullah Öcalan'ın talimatıyla PKK'nın 8'inci kongresinde alınan kararla kurulan ve aynı terörist havuzu ile yönetim kadrosunu kullanan PYD/YPG, PKK'dan ismi farklı ancak işlevi aynı örgütleri kullanarak bölücülük ve terör faaliyetlerini sürdürüyor.

AA muhabirinin derlediği bilgiye göre, ABD başta olmak üzere pek çok batı ülkesi tarafından desteklenen ve PKK'dan ayrı bir yapılanma olarak gösterilmeye çalışılan PYD ile askeri kanadı YPG'nin terör örgütü ile organik bağı, kuruluşundan bugüne açık bir şekilde görülüyor.

Suriye’de yaşanan kaos ortamından istifade ederek DEAŞ ile girdiği çatışmalarla uluslararası alanda meşruiyet kazanmaya çalışan PYD/YPG'nin, PKK ile organik bağını inkar etse de kuruluşunun bizzat terör örgütü elebaşı Abdullah Öcalan'ın talimatıyla gerçekleştiği biliniyor.

PYD, PKK'nın 2002 yılının Nisan ayında gerçekleştirdiği 8'inci kongresinde alınan kararla, 2003 yılında Suriye'de "Partiya Yekitiya Demoqratik" ismiyle kuruldu. Örgütün liderliğini 2003-2010 yılları arasında Fuat Ömer yaparken, o dönemde Esed rejimi tarafından hoş karşılanmayan örgütün üyeleri tutuklandı. Salih Müslim’in de aralarında bulunduğu pek çok isim ise bu nedenle Kuzey Irak'a kaçmak zorunda kaldı.

"Arap Baharı"nın da etkisiyle 2011 yılında başlayan devrim hareketlerinde, rejimle iş birliğine giden örgüt, daha önce yasaklanan siyasi ve silahlı faaliyetlerine tekrar başlarken, örgütün tutuklu üyeleri de serbest bırakıldı.

HPG-PJAK-YPG arasındaki geçişkenlik

PKK çatısı altında bulunan HPG'ye ait teröristler, "Kobani Savunması" olarak adlandırılan olaylarda, PYD'nin silahlı kanadı YPG saflarına geçmişti. Bu da PKK-KCK'ya bağlı HPG, PJAK ve YPG arasında ihtiyaca bağlı olarak bir geçişkenliğin yaşandığını gözler önüne seriyor.

Wall Street Journal gazetesinde yayınlanan bir haberde ABD'li eski asker Jamie Lane'in sözlerine yer verilmişti. Lane'in "PKK ile YPG arasında hiç fark yok. PKK'lılar sadece üniforma değiştirerek YPG oluyor" şeklindeki açıklamaları, bir militanın Türkiye'de savaşırken HPG'li, İran'da savaşırken PJAK'lı Suriye'de savaşırken YPG'li olarak kendini tanımladığını ortaya koyuyor.

PKK'nın Türkiye'den çekilmesi durumunda PYD'ye katılacakları yönündeki iddiaların ardından PYD Eş Başkanı Salih Müslim, Mayıs 2013'te BBC Türkçe'ye bir mülakat vermişti. Müslim bu geçişkenliği, "Böyle bir desteğe ihtiyacımız yok. Yeterince iyi yetişmiş savaşçımız var. İhtiyacımız olur ise gündeme gelebilir." sözleriyle ortaya koymuştu.

Savaş suçu işleyen terör örgütü

PKK terör örgütü ile bir bağının olmadığını ileri süren PYD'nin askeri kanadı YPG'nin Suriye'nin kuzeyinde savaş suçu işlediği raporlarla da ortaya kondu.

Uluslararası Af Örgütü, 13 Ekim 2015'te yayımladığı "Gidecek yerimiz yok" başlıklı raporunda, YPG'nin ülkenin kuzeyinde Arap ve Türkmen sivillerin yaşadığı bölgeleri kullanılamaz hale getirdiği, bölge sakinlerini zorla yerlerinden ederek insan haklarını ihlal ettiği ve savaş suçu işlediğine dair tespitlere yer verdi.

Raporda, Suriye'nin kuzeyindeki özellikle Arap ve Türkmen köylerinin PYD'nin yönetimindeki sözde özerk idare tarafından ateşe verildiği ve köylülerin de bölgeyi terk etmesi için ölümle tehdit edildiği vurgulandı.

Hem PKK hem YPG saflarında savaşan teröristler

Teröristlerin hem PKK hem de YPG saflarında savaştığına yönelik örnekler arasında, PKK'nın gençlik yapılanmasının sözde "Türkiye hamle sorumlusu" olduğu belirlenen "Ferman" kod adlı Enver Güngör yer alıyor.

Türkiye'ye yasa dışı yollardan girmeye çalışan Güngör, 14 Şubat 2016'da Şanlıurfa'da yakalanarak tutuklanmıştı. Güngör ifadesinde, 30 Mart 2014'te yapılan yerel seçim öncesi silah eğitimi almak için Kandil'e gittiğini, oradan terör örgütü DAEŞ'e karşı savaşmak için Kobani'ye geçtiğini anlatmıştı.

Haziran 2015'te Türkiye'ye geçtiğini ve yapılacak eylemler hakkında toplantılar düzenlediklerini aktaran Enver Güngör, Diyarbakır'da düzenlenen silahlı eylemlerin bazılarında bulunduğunu itiraf etmişti.

dikGAZETE.com
Haftanın Öne Çıkanları

'Genetik kimlik değiştirmeye patent verilmeyecek'

2017-01-11 13:37 - Teknoloji

Muhtara albay üniforması giydirmişler

2017-01-12 14:17 - Gündem

Nevşehir’de otobüs devrildi: 20 yaralı

2017-01-11 12:57 - Asayiş

'Bebeği şiddetle sarsmak ölüme neden olabilir'

2017-01-11 13:37 - Sağlık

Kurumsal WhatsApp geliyor!

2017-01-13 01:57 - Medya

Polise 'direnmeyin' talimatı veren amirlere müebbet istemi

2017-01-06 14:22 - Gündem

Uluslararası Kıbrıs Konferansı yarın

2017-01-11 23:09 - Dünya

Bosna Hersek'te 'Sırp Cumhuriyeti Günü' gerginliği

2017-01-10 18:37 - Dünya

Volkswagen de Alexa kervanına katıldı

2017-01-07 23:27 - Teknoloji

Fenerbaçe THY Avrupa Ligi'nde 10. galibiyetini aldı

2017-01-07 01:17 - Spor

İlgili Haberler

İsrail'in Gazze'ye saldırılarında can kaybı son 24 saatte 63 artarak 66 bin 288'e çık

15:02 - Dünya

İsrail'in Lübnan'ın güneyine hava saldırıları orman yangınlarına yol açtı

14:02 - Dünya

İsrail ordusu, sabah saatlerinden bu yana Gazze Şeridi'nde 28 Filistinliyi öldürdü

13:22 - Dünya

Türk dünyasının ortak gücü Türk Devletleri Teşkilatı 16 yaşında

12:38 - Dünya

BM: Gazze'de on binlerce Filistinli büyük bedeller ödeyerek sürekli göçe zorlanıyor

11:58 - Dünya

Günün Manşetleri

Ankara'nın 5 ilçesinde bazı mahallelere yarın su verilemeyecek

16:12 - Gündem

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Yılmaz, eylül ayı enflasyon verilerini değerlendirdi

15:57 - Ekonomi

KADEM'in "Kadın ve Aile" temalı fotoğraf yarışmasının ödül töreni düzenlendi

15:52 - Gündem

AK Parti Sözcüsü Çelik'ten CHP'nin yeni yasama yılı açılışına katılmamasına tepki

15:43 - Siyaset

Türkiye ile BAE arasındaki swap anlaşmasının Körfez yatırımlarının önünü açması bekleniyor

15:23 - Ekonomi