?>

Özel öğrenciler, atıkları gübreye dönüştürüp okul serasında sebze yetiştiriyor

Hatay'da meslek okulunda eğitim gören özel gereksinimli bireyler, evsel atıklardan elde ettikleri gübreyle serada sebze ve süs bitkileri yetiştirerek rehabilite oluyor.

Çevre-Hayat - 3 yıl önce

Hatay

Hafif düzeyde zihinsel engelli ve otizmli 91 öğrencinin eğitim gördüğü Antakya ilçesindeki Ekinci Özel Eğitim Meslek Okulu'nun bahçesine 4 yıl önce kurulan 70 metrekarelik sera, çocukların tarımla tanışmasını sağlıyor.

Tarım teknolojileri dersinde tohum çeşitlerinin, fidan yetiştiriciliğinin ve hasat sürecinin anlatıldığı çocuklar, elde ettikleri bilgileri örtü altında uygulama imkanı buluyor.

Öğrenciler, serada süs bitkileri, domates, salatalık, biber, bamya, fasulye, patlıcan ve enginar yetiştirerek hem toprakla rehabilite oluyor hem de el becerilerini geliştiriyor.

Milli Eğitim Bakanlığınca "Sıfır Atık" projesi kapsamında gönderilen kompost makinesiyle de geri dönüşümü öğrenen çocuklar, meyve, sebze, çay posası ve yumurta gibi atıkları makinede gübreye dönüştürüp üretimde kullanıyor.

Hasat edilen süs bitkileri ve sebzelerin satışından kazanılan gelirle de mesleki eğitimlerde ihtiyaç duyulan malzemeler satın alınıyor.

Kompostun tescillenmesi için başvuru yapıldı

Okul müdürü Ahmet Açıkel, AA muhabirine, örtü altındaki çalışmalarda özel gereksinimli öğrencilerinin toprakla vakit geçirmesini ve mesleki eğitim kazanmalarını hedeflediklerini söyledi.

Ürettikleri kompostun marka tescili için Türk Patent ve Marka Kurumuna başvurduklarını dile getiren Açıkel, "Şu anda evsel atıklardan ayda 300 kilograma kadar gübre üretecek noktaya geldik. Kompostla yetiştirilen bitki ve sebzelerin yüzde 30 daha verimli olduğunu gözlemledik." dedi.

"Seramızda ata tohumlarıyla üretim yapıyoruz"

Tarım teknolojileri öğretmeni Özlem Dal da çocukların serada hem eğlendiğini hem de tarımı öğrendiğini aktardı.

Toprakla uğraşmanın öğrencilere olumlu yansıdığını vurgulayan Dal, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Seramızda ata tohumlarıyla üretim yapıyoruz. Buradaki üretimde yer alan çocuklarımız, sosyalleşmeyi öğrenip toprakla rehabilite oluyor ve inanılmaz derecede rahatlıyorlar. Ürettiklerinin sonucunu görmek kendilerine daha da özgüven katıyor. Ürünleri öğretmenlerimize ve velilerimize satarak atölyede kullanılacak materyaller sağlıyoruz."

Dal, bitkilerin su ihtiyacını seraya kurdukları yağmur suyu sistemiyle sağladıklarını, öğrencileri, ilgi ve yetenekleri doğrultusunda mesleki hayata hazırladıklarını ifade etti.

Öğrencilerden İlayda Yaşar (17), tarımsal eğitime severek katıldığını belirterek, "Burada domates, salatalık ekiyoruz, toprakla ilgileniyoruz, yabani otları koparıyoruz. Burada olmak çok eğlenceli, mutluyum. Hayalim, toprakla ilgili öğrendiklerimi ileride de devam ettirmek." diye konuştu.

İbrahim İmrek (17) de toprağı keşfederek başladığı eğitimlerde tarım ürünlerini yetiştirmeyi ve hasat etmeyi öğrendiğini söyledi.

Kaynak: AA

dikGAZETE.com
Haftanın Öne Çıkanları

Tunus’ta erken genel seçimler için oy verme işlemi başladı

2022-12-17 10:16 - Dünya

Güney Afrika'da elektrik krizi derinleşiyor

2022-12-14 19:18 - Dünya

FIFA: Fas Milli Takımı Afrika ve Orta Doğu'nun desteğine sahip

2022-12-13 16:20 - Spor

Gaziantep'in atık gıdaları sahipsiz hayvanlar için mamaya dönüştürülüyor

2022-12-12 15:16 - Çevre-Hayat

Beyoğlu'nda 3 katlı metruk binada çıkan yangın söndürüldü

2022-12-19 08:13 - Asayiş

Midyat şehir geçişi ve bağlantı yolları ile Midyat-Nusaybin yolu açılacak

2022-12-17 00:15 - Gündem

Kumluca'da selden zarar görenlere destek sürüyor

2022-12-15 20:52 - Gündem

Soyadı Kanunu ve tarihi süreci -Hülya Ayhan yazdı-

2022-12-17 09:01 - En Son Yazılar

Beşiktaş Teknik Direktörü Güneş: Fiziksel bir altyapı oluşturmaya çalıştık

2022-12-15 18:28 - Spor

Kuzey Kore balistik füze denemeleri yaptı

2022-12-18 09:02 - Dünya

İlgili Haberler

Ardahan'da 30 Ağustos Zafer Bayramı dolayısıyla tarihi tabyaya yürüyüş düzenlendi

22:23 - Çevre-Hayat

Kars'ta kızıl tilki yavrularının oyunu görüntülendi

14:58 - Çevre-Hayat

Antalya'nın mavi bayraklı falez plajları 200 bini aşkın ziyaretçiyi ağırladı

13:22 - Çevre-Hayat

Özel Çevre Koruma Bölgelerinde bulunan 40 bin 285 yavru kaplumbağa denize kavuştu

12:48 - Çevre-Hayat

Devlet korumasındaki kız çocuklarına sanatla terapi

12:28 - Çevre-Hayat

Günün Manşetleri

Balıkesir Marmara Adası'nda çıkan yangına müdahale ediliyor

01:32 - Asayiş

Galatasaray, Kayserispor'u farklı geçti

00:28 - Spor

Toyota CEO’su Ali Haydar Bozkurt yeni satış hedefini açıkladı, rakam şaşırttı

23:54 - Ekonomi

Atina'da Filistin'e destek eylemi düzenlendi

23:02 - Dünya

Balıkesir'de 4,8 büyüklüğünde deprem

22:17 - Gündem