Karadeniz'deki 2. Dünya Savaşı'ndan kalma batık Alman denizaltıları görüntülendi

Kocaeli ve Sakarya açıklarında yapılan dalışlarda 2. Dünya Savaşı'ndan kalma batık Alman denizaltıları U23 ve U20 görüntülendi.

Gündem - 4 yıl önce

Kocaeli
Su altı görüntü yönetmeni Tahsin Ceylan ve ekibi, Kandıra ilçesindeki Bağırganlı Limanı'nda kıyıdan 3 mil açıkta, 35 metre derinlikte bulunan U23 ile Sakarya Karasu açıklarındaki U20 Alman denizaltılarını kayda aldı.

Dalış sırasındaki kayıtta, kum zeminde sağ yanına yatmış halde duran denizaltının midyelerle kaplı olduğu görülüyor.

İzlenimlerini paylaşan Ceylan, muhteşem bir doğaya sahip Bağırganlı'da özellikle kıyı habitatının büyüleyici görüntülerle dolu olduğunu söyledi.
Buraya 3 mil açıktaki Alman denizaltısını görüntülemek için geldiklerini belirten Ceylan, Kerpe Dalış Merkezi Eğitmeni Sedat Türkmen eşliğinde yaptıkları dalışta tarihe tanıklık ettiklerini aktardı.

Alman denizaltısının hikayesine değinen Ceylan, şunları belirtti:
"2. Dünya Savaşı'nda Hitler, Sovyetler Birliği'ne karşı denizlerde üstünlük sağlamak için 6 denizaltıyı önce kara yolu, sonra Tuna üzerinden ve Romanya'nın Köstence Limanı'ndan Karadeniz'e indirdi. Bunlar Sovyetler Birliği'nin birçok gemisini batırdılar. 'Kurt Sürüsü' adıyla anılır oldular. Savaş bitinci bu gemiler ortada kaldı. Bir kısmını Sovyetler Birliği batırmıştı. Üçü de Karadeniz'in ortasında kalınca Almanya'dan kendinizi batırın talimatı verildi. Bu talimat doğrultusunda batırılan 3 denizaltıdan 2'si bizim kıyılarımızda. Biri hemen 3 mil açıkta, 35 metre derinliğinde, 42 metre uzunluğunda. Diğer U20 de Karasu açıklarında. Bunlara dalış yaptık, görüntüledik. Tarihin canlı parmak izlerine dokunmak harika bir duygu. Bütün dalışseverlerin mutlaka bunları görmeleri gerektiğine inanıyorum."

"Turizme kazandırmayı hedefliyoruz"

Kerpe Dalış Merkezi eğitmeni Sedat Türkmen de efsane denizaltı U23'e ilk dokunanlardan biri olduğunu söyledi.

Bağırganlı'nın hikayesi olan bir dalış lokasyonu olduğunu ifade eden Türkmen, U23'ü ilk defa arkadaşı Volkan Demircioğlu'yla birlikte görüntülediklerini kaydetti.
Türkmen, U23 denizaltısını turizme kazandırmayı hedeflediklerini, başarmaları halinde gelenlere eşlik edip birlikte dalış yapacaklarını ifade etti.
Kaynak: AA
dikGAZETE.com
Haftanın Öne Çıkanları

Küresel enerji geçişi için kritik ham maddelerin yüzde 20'si Orta Asya'da bulunuyor

2022-12-12 19:02 - Ekonomi

Almanya'da sokakta yaşayanlar için kış yardımları artırıldı

2022-12-11 11:22 - Dünya

Ünver Sel: Batı’nın nazist ve faşist siyaseti dünyayı tekrar ikiye böldü

2022-12-11 18:26 - Analiz/Röportaj/Dizi/Rapor

Üniversitede akademisyen atölyede enstrüman ustası

2022-12-07 14:01 - Çevre-Hayat

İngiltere'de hemşireler greve hazırlanıyor

2022-12-13 20:08 - Dünya

Karadeniz'deki 2. Dünya Savaşı'ndan kalma batık Alman denizaltıları görüntülendi

2022-12-13 20:11 - Gündem

Doğu Anadolu'da kar yağışı ve soğuk hava etkili oldu

2022-12-07 14:39 - Gündem

Anadolu Efes, Zalgiris Kaunas deplasmanında

2022-12-08 21:09 - Spor

2022 Dünya Kupası'nda çeyrek final heyecanı yarın başlıyor

2022-12-08 21:09 - Spor

Türk Yargı Eğitim Ağı Kuruluş Mutabakat Zaptı İstanbul'da imzalandı

2022-12-12 16:23 - Gündem

İlgili Haberler

Bakan Fidan Mısır'da temaslarda bulunuyor

17:43 - Gündem

Gökyüzü meraklıları, Ankara Üniversitesi Kreiken Rasathanesi'nde buluştu

17:32 - Gündem

Mersin'de motosiklet ile traktörün çarpıştığı kaza güvenlik kamerasında

17:27 - Gündem

Bakan Fidan, Arap Birliği Genel Sekreteri Fehmi ile Mısır'da görüştü

17:23 - Gündem

Dikey Geçiş Sınavı sonuçları açıklandı

17:17 - Gündem

Günün Manşetleri

Bakan Fidan Mısır'da temaslarda bulunuyor

17:43 - Gündem

Gökyüzü meraklıları, Ankara Üniversitesi Kreiken Rasathanesi'nde buluştu

17:32 - Gündem

Mersin'de motosiklet ile traktörün çarpıştığı kaza güvenlik kamerasında

17:27 - Gündem

Bakan Fidan, Arap Birliği Genel Sekreteri Fehmi ile Mısır'da görüştü

17:23 - Gündem

Dikey Geçiş Sınavı sonuçları açıklandı

17:17 - Gündem