?>

Özbekistan-Türkiye ticaret hacminin 3 milyar dolara ulaşması bekleniyor

Özbek-Türk İhracatı Geliştirme Merkezi Başkanı Serdar Keskin, 2020'de 2 milyar dolar olan Özbekistan-Türkiye ticaret hacminin, iki ülkenin mevcut potansiyeli göz önünde bulundurulduğunda bu yıl 3 milyar dolara ulaşacağını umduğunu ifade etti.

Ekonomi - 5 yıl önce

Taşkent

Özbek-Türk İhracatı Geliştirme Merkezi Başkanı Serdar Keskin, yaptığı açıklamada, son yıllarda hızla gelişmekte olan Özbekistan-Türkiye ticari ilişkilerinin yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgını nedeniyle geçen yıl aksamasına karşın iki ülke arasındaki ticaret hacminin 2 milyar doların üzerinde gerçekleştiğini kaydetti.

Geçen yıl iki ülke arasındaki dış ticaret hacminin 2019'a göre yüzde 21 gerileyerek 2 milyar 101,7 milyon dolar seviyesinde gerçekleştiğini aktaran Keskin, Türkiye'nin, Özbekistan'ın önemli ticari ortakları arasındaki yerini koruduğunu söyledi.

Keskin, 2020'de Özbekistan'ın Türkiye'ye ihracatının yüzde 16,5 azalarak 1 milyar 16,3 milyon dolar, Türkiye'den ithalatının ise yüzde 18,2 gerileyerek 1 milyar 85,4 milyon dolar olduğunu bildirdi.

Keskin, geçen yıl Özbekistan'ın dış ticaretinde yüzde 5,8 payla 5'inci sırada yer alan Türkiye'nin, ülkenin ihracatında ise bir basamak yükselerek yüzde 6,7 payla Çin ve Rusya'nın ardından 3'üncü sıraya yerleştiğini, ithalatında da Çin, Rusya, Kazakistan ve Güney Kore'nin ardından yüzde 5,1 payla 5'inci sıradaki yerini koruduğunu söyledi.

Salgından dolayı 2020'de Özbekistan'ın diğer ülkelerle olduğu gibi Türkiye ile olan ticaretinin de olumsuz etkilendiğini ifade eden Keskin, "2020'de 2 milyar dolar olan Özbekistan-Türkiye arasındaki ticaret hacminin, iki ülkenin mevcut potansiyeli göz önünde bulundurulduğunda bu yıl 3 milyar dolara ulaşacağını umuyorum. Özbekistan'ın birinci ve ikinci olmazsak dahi, en büyük üçüncü ticari ortağı olmaya adayız." dedi.

Keskin, Özbekistan'ın Türkiye'ye iplik, bakır, gıda ve tekstil ürünleri ihraç ettiğini, Türkiye'den ise inşaat malzemeleri ve ekipmanları, makine ve teknoloji, tekstil ve gıda ürünleri ithal ettiğini bildirdi.

"Türk iş adamları, tekstil, mobilya, inşaat, tarım, bahçecilik ve seracılığa yatırım yapabilir"

Serdar Keskin, son yıllarda Özbekistan'da önemli reform ve değişimler başlatıldığını, iş ve yatırım ortamının iyileştirilmesine yönelik kararlar alındığını, bu değişimler sonucu ülkede iş yapma imkanlarının daha da kolaylaştırıldığını anlattı.

Özbekistan'a yatırım yapan Türk iş adamları sayısının giderek arttığını, önemli Türk şirketlerinin ülkedeki projelerle ilgilenmeye başladığını belirten Keskin, Türk iş adamlarının Özbekistan'da tekstil, mobilya, inşaat, tarım, bahçecilik ve seracılığın da aralarında bulunduğu birçok sektöre yatırım yapabileceğini söyledi.

"Özbekistan, Türk iş adamları için bakir bir ülke"

Özbek-Türk İhracatı Geliştirme Merkezi Başkanı Keskin, 35 milyon nüfusla bölgenin en önemli ekonomilerinden olan Özbekistan'ın, Türk iş adamları için cazip bir ülke olduğunu vurguladı.

Keskin, "Özbekistan, Türk iş adamları için bakir bir ülke. Türk iş adamlarının bir an önce bu ülkeyi keşfetmeleri, buradaki iş yapma imkanlarını yerinde incelemeleri lazım. İşte o zaman buranın nasıl bir pazar olduğunu görecekler ve zaman kaybettiklerine üzülecekler." diye konuştu.

Keskin, Özbekistan'ın dünyanın önemli altın rezervlerine sahip bir ülke olduğunu dikkate alarak bu yıl Taşkent'te Özbek-Türk Kuyumculuk İş Forumu'nu düzenlemeyi planladıklarını kaydetti.

Kaynak: AA

dikGAZETE.com

Haftanın Öne Çıkanları

Çekmeköy'de kuyumcuyu soyan şüpheli yakalandı

2021-01-22 12:56 - Gündem

Zeytinin rekoltesi düşük, yağının kalitesi yüksek

2021-01-26 21:22 - Ekonomi

ECB'den 'bekle-gör' tutumu bekleniyor

2021-01-21 00:31 - Dünya

Gaziantep merkezli 15 ilde DEAŞ operasyonu: 35 gözaltı

2021-01-20 10:15 - Gündem

Erol Bulut: Mesut Özil en kısa zamanda aramızda olacak

2021-01-22 02:14 - Spor

Crocus Group, Rusya'nın Uzakdoğusundaki Vostoçnıy uzay üssünde dev havaalanı projesini doğruladı

2021-01-23 19:02 - Özel Haber

Galatasaray, Halil Dervişoğlu'nun transfer görüşmelerine başlandığını borsaya bildirdi

2021-01-22 20:51 - Spor

Dışişleri Bakanlığı İsrail'in 2572 konutluk ilave yasa dışı yerleşim birimi inşası yolunda attığı adımı şiddetle kınadı

2021-01-21 01:17 - Siyaset

Abdullah Gül, Ahmet Davutoğlu, İbrahim Kalın üçgeni ve İbrahim Kalın FETÖ’cü mü?

2021-01-26 09:23 - En Son Yazılar

Hamas ABD Başkanı Biden'a Filistin davasını hedef alan kararların durdurulması çağrısında bulundu

2021-01-21 03:26 - Dünya

İlgili Haberler

ABD, Kazakistan petrolünün taşındığı Hazar Boru Hattı'na yönelik yaptırımları kaldırdı

17:33 - Ekonomi

IRENA: Türkiye temiz enerji dönüşümünde doğru yönde hızla ilerliyor

13:33 - Ekonomi

Bulgaristan'ın Lukoil'e uygulanacak yaptırımlardan geçici muaf olması ülkede olumlu karşıl

13:23 - Ekonomi

Çin'le rekabet AB'yi içten yanmalı motorlara devam etme düşüncesine itiyor

13:17 - Ekonomi

Mücevher ihracatı 5 yıldır her ocak-ekim döneminde arttı

13:12 - Ekonomi

Günün Manşetleri

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Karabüklü şehidin babasıyla telefonda görüşerek başsağlığı diledi

20:43 - Gündem

İsrail, Yahudi bayramı bahanesiyle El Halil'deki İbrahim Camisi'ni Müslümanlara kapattı

20:12 - Dünya

Güney Afrika, 153 Filistinlinin ülkeye getiriliş sürecini soruşturuyor

19:23 - Dünya

Ukrayna’da cephe ikileminin nedeni yine batılı ülkeler -Erhan Kuadzba, Moskova'dan yazdı-

18:14 - En Son Yazılar

Gazze'deki Sağlık Bakanlığı, İsrail'den 15 Filistinli esirin naaşının teslim alındığını açıkladı

18:13 - Dünya