?>

Onkoplastik cerrahi kanser hastası annenin yüzünü güldürdü

Meme kanserine yakalanan 2 çocuk annesi Yasemin Göğnar, göğsünün büyük bir bölümünü kaplayan tümör temizlendikten sonra, kendi sırt kas dokularının kullanıldığı "Latissimus Dorsi Flep" tekniğiyle göğsü alınmadan sağlığına kavuştu.

Sağlık - 5 yıl önce

Ankara

Meme kanserine yakalanan iki çocuk annesi Yasemin Göğnar, onkoplastik cerrahi operasyonu sonrasında göğsü alınmadan, vücudundaki kanserli tümörden kurtularak sağlığına kavuştu.

Ankara'da yaşayan 32 yaşındaki Yasemin Göğnar, kolundaki ağrı şikayetiyle başvurduğu sağlık kuruluşunda yapılan tetkikler sonrasında meme kanserine yakalandığını öğrendi. Bir süre kemoterapi tedavisi gören Göğnar'ın yayılım gösteren tümörü nedeniyle göğsünün alınmasına karar verildi.

Sağlık Bilimleri Üniversitesi (SBÜ) Gülhane Eğitim ve Araştırma Hastanesinde yapılan başarılı operasyonda, hastanın önce tümörü çıkarıldı, ardından kendi sırt dokuları kullanılarak estetik kapatma işlemi uygulandı.

"Protez yerine kendi dokumun olmasını ben istedim"

Ameliyat sonrasında sağlığına kavuşan Yasemin Göğnar, yaptığı açıklamada, kolunda başlayan ağrı sonrasında zor günler geçirdiğini ifade ederek "Kolumdaki ağrı, göğsümde de olmaya başladıktan sonra ağrı yerinde daha sonra elime bir kitle geldi.

Hastaneye başvurduktan sonra ultrason ve mamografi gibi tetkikler yapıldı. Daha sonra biyopsi sonucum geldi ve kötü olduğu ortaya çıktı. Ailemde kansere yakalanan da ilk ben oldum." dedi.

Yeni tip koronaviras (Kovid-19) salgını nedeniyle ameliyat olmaktan çok korktuğunu dile getiren Göğnar, ameliyat sonrasındaki hızlı iyileşme süreciyle tüm endişelerinin ortadan kalktığını ve çocuklarına sağlıklı bir şekilde kavuşabilmenin mutluluğunu yaşadığını söyledi.

Göğnar, ameliyat öncesinde vücuduna protez uygulanmasını istediğini dile getirerek "Ancak protez yerine kendi dokumun olmasını ben istedim. Yabancı bir madde girince alışamam diye. Böyle olması daha iyi oldu. Tüm sağlık çalışanlarımıza çok teşekkür ediyorum." dedi.

"Memesinin boş olan kısmı kendi sırt kas dokusuyla kapatıldı"

SBÜ Dekan Yardımcısı Prof. Dr. Mehmet Ali Gülçelik de meme kanserlerinin tüm dünyada en sık görülen kadın kanserlerinden biri olduğunu belirterek her 8 kadından birinin bu kansere yakalandığını söyledi.

Meme kanserinde tedavide önceliğin cerrahi olduğunu ancak bunun tek başına yeterli olmadığını ifade eden Gülçelik, radyoterapi, kemoterapi ve hormonoterapi tedavi seçeneklerinin de devreye girdiğini, tümörün biyolojik tipine göre ameliyat seçeneklerinin de değiştiğini aktardı.

Prof. Dr. Gülçelik, hastanın ilk tanı anında lokal ileri meme kanserinin mevcut olduğunu ve göğsünün alınmasını gerektirecek yaygınlıkta tümörü bulunduğunu belirterek hastaya öncelikle konsey kararı ile neoadjuvan kemoterapi verildiğini, bu sayede hastanın tümöründe küçülme sağlandığını söyledi.

Hastanın kemoterapi ile tümörünün küçültülmesine rağmen tümörün meme içinde yaygınlığı nedeniyle memenin alınmasını gerektirdiğini ifade eden Gülçelik, şu bilgileri verdi:

"Memesinin korunmasını isteyen hastamızın tümörü yeterli ve güvenli cerrahi sınırlar ile çıkarıldıktan sonra hastamıza, kendi sırt kas dokularından 'Latissimus Dorsi Flep' tekniği ile estetik kapatma uygulandı.

Hastanın memesinin neredeyse yarısı alındı. Bunu dolduracak içeriden bir doku yok. Tek seçeneğimiz, dışarıdan bir kas yapısı kullanmak. Çok sık kullandığımız bir kas yapısı var; sırtının arkasında bir kas aynı kesiden o kası serbestleştirip damarlarını da koruyarak memenin yarısının boş olan kısmına yerleştirdik. Böylelikle hem kendi dokusunu kullandık hem de daha güzel estetik bir sonuç aldık.

Bunu yapmasaydık, yapılacak tedavi memesini alarak aynı seansta dışarıdan bir protez koymaktı."

Prof. Dr. Gülçelik, uygun meme kanserli hastalarda "Latissimus Dorsi Flep" tekniğinin, Sağlık Bilimleri Üniversitesi Gülhane Eğitim ve Araştırma Hastanesi Cerrahi Onkoloji kliniğinde güvenle uygulanabilinen, estetik sonuçlarıyla yüz güldürücü bir ameliyat şekli olduğunu kaydetti.

Pandemi döneminde de acil ve onkoloji ameliyatlarının devam ettiğinin altını çizen Gülçelik, tedavide herhangi bir gecikme olmadığını, kanser şüphesi olan hastaların mutlaka polikliniklere başvurması gerektiğini belirtti.

Kaynak: AA

dikGAZETE.com

Haftanın Öne Çıkanları

Türkiye'nin yerli silah ve teçhizatları dünyaca ünlü bilgisayar oyununda yer buldu

2020-07-11 15:22 - Teknoloji

Kars'ta kışı uzun geçiren çiftçilerin ot biçme mesaisi başladı

2020-07-09 14:02 - Çevre-Hayat

Patlıcan, Rusya'ya ilk kez 17. yüzyılda Türkiye'den getirilmiş

2020-07-11 03:04 - Özel Haber

Onkoplastik cerrahi kanser hastası annenin yüzünü güldürdü

2020-07-14 15:52 - Sağlık

Afyonkarahisarlı çiftçi, adını bilmediği verimi yüksek bir avuç buğdayı Türkiye'ye yaymak istiy

2020-07-12 18:52 - Gündem

Trump'dan çok yakın zamanda Kovid-19 aşısının duyurulabileceği açıklaması

2020-07-10 03:22 - Dünya

Lider Başakşehir Konya'da yara aldı

2020-07-14 02:52 - Spor

Sürat Kargo Genel Müdürlüğü’ne Metin Kocael atandı

2020-07-09 19:21 - Genel

Sivasspor Teknik Direktörü Rıza Çalımbay oyuncusu Mert Hakan Yandaş'a sahip çıktı

2020-07-10 14:42 - Spor

Rahim naklinin sağlık turizmine ilgiyi artıracağı öngörülüyor

2020-07-08 16:32 - Gündem

İlgili Haberler

Eğitim yöntemleri farklı da olsa kadınlarda kanserle ilgili farkındalık artıyor

13:07 - Sağlık

Edirne'nin sağlık neferleri, 2 bin 510 hastaya evinde hizmet veriyor

12:27 - Sağlık

Uzmanından "sahte güneş gözlüğü" uyarısı

12:23 - Sağlık

DSÖ: Suriye'de yaklaşık 16 milyon kişi acil insani sağlık desteğine ihtiyaç duyuyor

20:48 - Sağlık

Obezite, Alzheimer riskini artırıyor

15:12 - Sağlık

Günün Manşetleri

Türkiye, Ekvador'da düzenlenen saldırıyı kınadı

00:12 - Gündem

Zelenskiy'nin, Putin'le Türkiye'de görüşme çağrısı, dünya basınında geniş yer buldu

23:32 - Dünya

Sivas'ta şiddetli yağışlar sele neden oldu

23:27 - Gündem

Hamas, Washington yönetimiyle görüşmesi sonucu ABD vatandaşı esirin serbest bırakılacağını açıkladı

23:13 - Dünya

Trump, düzensiz göçmen sorunu çözülmezse ABD'nin "üçüncü dünya ülkesi olacağını" savu

23:07 - Dünya