?>

Afyonkarahisarlı çiftçi, adını bilmediği verimi yüksek bir avuç buğdayı Türkiye'ye yaymak istiy

Şanlıurfa'dan 20 yıl önce Afyonkarahisar'ın Sandıklı ilçesine yerleşen 46 yaşındaki Hıdır Güneş, tarihi geçmişini bilmediği bir avuç buğdayı çoğaltarak, Türkiye'nin 81 şehrine göndermeyi hedefliyor.

Gündem - 5 yıl önce

Afyonkarahisar

Afyonkarahisar'ın Sandıklı ilçesine bağlı Gürsu köyünde tarım ile uğraşan Güneş, iki yıl önce hasta ve felçli babası için yengesinden şifa niyetine bir avuç buğdayı alarak üretmeye karar verdi.

Bir süre sonra 45 kilograma kadar ulaşan buğdayı, bu yıl 6 dekar alana eken Güneş, gazetecilere yaptığı açıklamada, "Bu buğdayın başlangıcı 1 avuç buğdaydır. Siyez buğday diye söyleniyor ama ne olduğunu ben bilmiyorum. Bu buğdayın yetkililer tarafından araştırılmasını istiyorum. Kanser hastalığına da iyi geldiği söyleniyor. Birçok kişi bu buğdayı arıyor." dedi.

Güneş, ekimini yaptığı buğdayın diğer tür buğdaylara göre daha yüksek verime sahip olduğunu vurguladı.

Buğday başağının birinden 131 tane çıktığını dile getiren Güneş, şunları kaydetti:

"Bazılarında 84 ve 94 gibi tane rakamları çıktı. Normal çiftçilerin ektiği bedosta cins buğdayın en yüksek verimi 40 ile 60 arasında en iyi verimi verdi. Bu buğday ise az ekim ile çok verim veriyor. Fazla su istemediği için kırsal noktalarda güzel yetişiyor. Verimi geçekten çok güzel. Buğday hem filizden hem de başaktan çıkıntı yapıyor. Bunun telef olup gitmesini istemedim. Ben de bizim elimizde bu imkan var iken bu buğdayı üretmek isteyen 81 ilde bulunan çiftçi kardeşlerime 3'er kilo hediye etmeyi planlıyorum. Onlar da bu verimli buğdayı çoğaltsın istiyorum." dedi.

"40 ilde çiftçiler ile iletişim kurdum"

Buğday tohumunu göndermek için bazı illerde çiftçiler ile görüştüğünü anlatan Güneş, "Şu an 40 ilde arkadaşlarımız ile iletişime geçtim. Yakın zamanda onlarla iletişime geçeceğiz. Sandıklı Belediye Başkanı Mustafa Çöl de gerekli yardımı yapacağını belirtti. Ben Sandıklı'dan ateşi yaktım. Artık gereken ne ise onu yapmalarını istiyorum." diye konuştu.

Kaynak: AA

dikGAZETE.com
Haftanın Öne Çıkanları

Osmaniye'de 108 yaşındaki Emine ninenin 'yaşama sırrı' doğal beslenme

2020-07-12 15:32 - Çevre-Hayat

'Çocuk Vizyon Belgesi' bölge çalıştayları tamamlandı

2020-07-07 16:57 - Gündem

BiTaksi ve Fiat arasında iş birliği

2020-07-09 19:00 - Genel

659. Tarihi Kırkpınar Yağlı Güreşleri'nin eylülde yapılması planlanıyor

2020-07-07 01:55 - Gündem

Kılıçdaroğlu'ndan 'Srebrenitsa Soykırımı' paylaşımı

2020-07-11 17:44 - Siyaset

Şanlıurfa'da incir üretimi 'ilekleme' yöntemiyle artırılacak

2020-07-09 14:57 - Ekonomi

Tarihi konakta kahvenin tarihine 500 yıllık yolculuk

2020-07-07 14:52 - Çevre-Hayat

Seul Belediye Başkanı Park Won-soon ölü bulundu

2020-07-09 22:32 - Dünya

Ahudududa hasat verimli başladı

2020-07-07 15:10 - Gündem

Uluslararası Af Örgütü: Arakan'da siviller 'gelişigüzel' hava saldırılarında öldürüldü

2020-07-08 18:57 - Dünya

İlgili Haberler

Depremde 35 kişinin öldüğü Ezgi Apartmanı'na ilişkin yargılama sürdü

01:08 - Gündem

İletişim Başkanı Duran'dan İsrail'in saldırısı sonucu ölen gazeteci Yahia Barzaq için tazi

00:53 - Gündem

Ankara'nın Çankaya ilçesinde bazı mahallelere su verilemeyecek

22:37 - Gündem

Can Holding'e yönelik soruşturmada 18 şirkete kayyum atandı

20:42 - Gündem

Borsa İstanbul'da manipülasyon soruşturmasının ikinci dalga operasyonunda 4 şüpheli tutuklandı

20:18 - Gündem

Günün Manşetleri

Küresel Sumud Filosu: Artık yüksek riskli bölgeye girdik, filo üzerindeki İHA hareketliliği artıyor

04:08 - Dünya

Özgürlük Filosu Koalisyonu'nun Conscience gemisi Gazze için yeniden yola çıktı

01:12 - Dünya

Depremde 35 kişinin öldüğü Ezgi Apartmanı'na ilişkin yargılama sürdü

01:08 - Gündem

Galatasaray, Şampiyonlar Ligi'nde bu sezon ilk galibiyetini aldı

00:37 - Spor

Devler Ligi'nin ikinci haftası 9 maçla başladı

00:28 - Spor