Norveç Varlık Fonu Türkiye'ye 803 milyon dolar yatırdı

Norveç'in 1 trilyon doları aşan değere sahip devlet varlık fonu, 2019 sonu itibarıyla Türkiye'deki farklı şirketlerin hisse senetlerine 803 milyon dolar yatırdı.

Ekonomi - 6 yıl önce

Ankara

Norveç Varlık Fonu'nu yöneten Norges Bank'ın verilerinden derlenen bilgilere göre, fon, varlığının bir bölümünü geçen yıl çeşitli alanlarda faaliyet gösteren ve Borsa İstanbul'da işlem gören farklı ölçekteki 53 şirketin hisselerinin satın alınmasında kullandı.
Dünyanın en büyüğü olan Norveç Varlık Fonu'nun söz konusu Türk şirketlerinin hisselerine yaptığı toplam yatırım 803 milyon doları bulurken, portföyünde Aygaz AŞ, Kardemir Karabük Demir Çelik Sanayi ve Ticaret AŞ, Tüpraş Türkiye Petrol Rafinerileri AŞ, Ereğli Demir ve Çelik Fabrikaları, Aksa Enerji Üretim AŞ ile Enerjisa Enerji AŞ olmak üzere 6 enerji şirketinin hisseleri yer aldı. Fonun bu 6 Türk enerji şirketindeki ortaklık hisse değeri 117 milyon dolar olarak kayda geçti.
Varlık fonunun geçen yılın sonunda Türkiye'deki en büyük enerji yatırımı, 54 milyon 653 bin dolarla Tüpraş Türkiye Petrol Rafinerileri AŞ olurken, onu, 38 milyon 941 bin dolarla Ereğli Demir ve Çelik Fabrikaları hissesi izledi.

En büyük yatırım Akbank'a

Norveç Varlık Fonu'nun, Türkiye'deki yatırımlarından en büyük payı Akbank Türk Anonim Şirketi aldı. Akbank'ın yüzde 1,43 hissesine sahip olan fonun, söz konusu bankadaki toplam yatırımı 101 milyon 651 bin 998 doları buldu.
Söz konusu yatırımı 70 milyon 152 bin dolarla Türkiye Garanti Bankası AŞ, yaklaşık 55 milyon dolarla Türk Hava Yolları AO ve 47 milyon 651 bin dolarla Arçelik AŞ yatırımları izledi.
Fonun Türkiye portföyündeki en büyük hisse payı ise yüzde 4,01'ine ortak olduğu Türk Traktör ve Ziraat Makineleri AŞ'de bulunuyor. Söz konusu şirketin hisse senetlerine bağlanan toplam yatırım miktarı 20 milyon dolara yaklaştı.
Türkiye'de 2001'den bu yana küçük yatırımlar yapan Norveç Varlık Fonu, 2008'den itibaren kaynaklarının bir kısmını yoğun şekilde Türk şirketlerinin hisse senetlerinde değerlendiriyor.
Norveç'in Devlet Varlık Fonu, 1990'dan itibaren ülkenin petrol ve doğal gaz üretiminin getirisiyle yabancı ülkelerin hisse senetleri, tahvil ve emlak piyasalarına yatırım yapıyor. Fonun stratejisine göre, yatırımların yüzde 60'ı hisse senetlerine, yüzde 35'i sabit getirili menkul kıymetlere ve yüzde 5'i gayrimenkule yönlendiriliyordu ancak 2017'de Norveç hükümeti hisse senetlerine yapılan yatırımın payını yüzde 70'e çıkardı.
Norveç hükümeti, fon gelirlerinin yüzde 4’ünü kullanabiliyor, geriye kalan yüzde 96'lık kısım ise biriktiriliyor. Böylece Norveç dışında 70'ten fazla ülkede, 9 bine yakın firmaya yatırım yapılıyor.
Fon, Türkiye'de ilaç sanayisi, bankacılık, gıda, iletişim hizmetleri, ulaşım ve beyaz eşya sektörlerinde faaliyet gösteren büyük şirketlerin hisseleriyle de ilgileniyor. Fonun değeri 19 Eylül 2017'de rekor kırarak ilk defa 1 trilyon dolar sınırını aşmıştı.
Kaynak: AA

dikGAZETE.com

Haftanın Öne Çıkanları

AB 'Koronavirüs Müdahale Ekibi' kurdu

2020-03-02 18:37 - Dünya

Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu: AB kurumları Avrupa'nın ve insanlığın ortak değerlerine saygı göstermelidir

2020-03-03 19:11 - Genel

İçişleri Bakanı Soylu: Yunanistan'ın iltica başvurusu almama kararı tamamen hukuksuzdur

2020-03-04 06:52 - Gündem

Dicle Elektrik ve Dicle Üniversitesi arasında eğitimde iş birliği

2020-02-28 15:12 - Genel

AB dışişleri bakanları İdlib'deki durumu görüşmek için olağanüstü toplanacak

2020-03-01 22:22 - Dünya

İdlib'deki saldırıyla ilgili provokatif paylaşımlara soruşturma

2020-03-04 00:45 - Gündem

Kanser hastalarını sanatla motive ediyorlar

2020-02-26 15:52 - Çevre-Hayat

Ilımlı muhaliflerin İdlib'in Serakib ilçesindeki ilerleyişi sürüyor

2020-02-27 19:17 - Dünya

İçişleri Bakanlığı: Siirt-Şırnak arasında 'Kapan-7 Karadağ Operasyonu' başlatıldı

2020-03-01 15:17 - Asayiş

'Oğlum o hainlerin elinden kaç gel'

2020-03-02 20:02 - Gündem

İlgili Haberler

Apple, ABD'nin Houston kentinde üretim merkezi açtı

23:17 - Ekonomi

Ticaret Bakanı Bolat: Suriye ile geçen yıl ticaretimiz yüzde 45 oranında arttı

23:07 - Ekonomi

Dünya şampiyonu T3 Vakfı bursiyeri Ayşegül Balım Yabacı, Selçuk Bayraktar'ı ziyaret etti

18:32 - Ekonomi

Bakan Uraloğlu: Orta Koridor, Kalkınma Yolu Koridoru ve Hicaz Demir Yolu Avrupa'ya doğru gitmeli

18:13 - Ekonomi

"GITEX Ai Türkiye 2026" etkinliği eylülde İstanbul'da düzenlenecek

17:58 - Ekonomi

Günün Manşetleri

ABD'de mahkeme, Trump'ın düşük değerli gönderilerde tarife muafiyetini kaldırma yetkisini

23:47 - Dünya

BM: Lübnan'da İsrail ordusunun tek taraflı ihlalleri ve saldırıları devam ediyor

23:43 - Dünya

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Yılmaz: Türkiye, Pakistan'ın güvenlik alanındaki meşru hassasiyetlerin

23:37 - Gündem

CENTCOM, ilk çok uluslu "tek yönlü saldırı İHA'larından oluşan görev gücünün kurulacağını&

23:32 - Dünya

Apple, ABD'nin Houston kentinde üretim merkezi açtı

23:17 - Ekonomi