?>

NASA'da görevli Türk astrofizikçi, Hakkarili öğrencilere uzayı anlattı

Amerikan Ulusal Havacılık ve Uzay Dairesinde (NASA) görevli astrofizikçi Dr. Umut Yıldız, Hakkari Fen Lisesi'nde düzenlenen söyleşide öğrencilere NASA, uzayın derinlikleri ve gezegenler hakkında bilgi verdi.

Teknoloji - 2 yıl önce

Hakkari

Valilik, Çukurca Belediyesi, iş insanı Sabri Özel ve Herkari Bilim Sanat ve Edebiyat Derneği'nin iş birliğiyle kente gelen Yıldız, okulda düzenlenen programda öğrencilerle buluştu.

NASA ve kurumun işleyişinden bahseden Yıldız, güneş sisteminin dışına ve gezegenlere gönderilen araçlar hakkında bilgi verdi.

Dünyanın oluşumu, dünyanın dışında da canlıların olup olmadığına ilişkin çalışmaların yürütüldüğünü aktaran Yıldız, "Yıldızlar karanlık bulutların içinde meydana gelir. Bunlar binlerce gezegen oluşturabilecek devasa bulutlar. Bunların içinde gaz ve toz var. Her yerde su buluyoruz. Güneşte bile su var. Buhar halindeki sudan bahsediyorum. Enceladus'un (Satürn'ün uydusu) içine baktığımızda yaklaşık 30 kilometreye yakın su fışkırtıyor. Dünyada bu şekilde bir fışkırma düşünemezseniz. Enceladus uydusunun yüzeyinde yoğun bir kabuk var ve bu kabuğun altında dünyadan daha fazla olduğu tahmin edilen su var." diye konuştu.

Uzay araçlarından Cassini'nin bu suya daldırıldığını ve suda hidrojen gazı bulunduğunu anlatan Yıldız, şu bilgileri verdi.

"Bu araç, Satürn'ün etrafındaki halkanın içine de daldırıldı. Halkaların içinde ince buz tabaları çıktı. Depremler karalarda olduğu gibi deniz ve okyanuslarda da oluyor. Okyanuslarda hidrotermal bacalar var. Burada hidrojen gazı bulunur. Bu gazla beslenen bazı canlılar var. Zorlu koşullarda yaşayabilen canlılar. Bu canlıların en büyük özelliği güneş enerjisine ihtiyaç duymamalarıdır. Hidrojen gazı bu suda da bulunduğuna göre orada da canlıların olma ihtimali ortaya çıkıyor. Ama bu konuda daha çok çalışma yapma gerekir."

Güneş sistemindeki en yüksek dağın Mars'taki 27 kilometrelik yüksekliğiyle Olympus Dağı olduğunu bildiren Yıldız, en derin kanyonun da bu gezegen de yer aldığını ifade etti.

Yıldız'ın öğrencilerin sorularını yanıtlamasıyla son bulan programa Dernek Başkanı Doç. Dr. Ayşegül Ayyıldız, dernek üyeleri, Okul Müdürü Kadir Çetin ve öğrenciler katıldı.

Kaynak: AA

dikGAZETE.com
Haftanın Öne Çıkanları

Şanlıurfa'da ağır hasarlı binaların yıkımı sürüyor

2023-11-23 10:43 - Gündem

Ekonomiye ilişkin düzenlemeler içeren kanun teklifi TBMM'de

2023-11-24 18:33 - Siyaset

Çocuklar Dünya Çocuk Hakları Günü'nde Filistin haritasına el izlerini bıraktı

2023-11-20 16:38 - Çevre-Hayat

Türkiye, köprü ve tünellerle ulaşımda çığır açtı

2023-11-26 13:52 - Gündem

Akdeniz için Birlik 8. Bölgesel Forumu İsrail ve Filistin gündemiyle başladı

2023-11-27 14:10 - Dünya

Nenad Bjelica, Union Berlin’in yeni teknik direktörü oldu

2023-11-26 15:57 - Spor

İsrail güçleri, işgal altındaki Batı Şeria'da Filistinli bir doktoru öldürdü

2023-11-25 13:17 - Dünya

Keltepe Kayak Merkezi'nde sezon açılışı için aralık sonu bekleniyor

2023-11-26 12:58 - Gündem

Öğrencilerinin desteğiyle kanseri yenen Feride öğretmene evinin önünde sürpriz kutlama

2023-11-24 13:08 - Çevre-Hayat

Ampute futbolcu Barış Telli'nin hayatını anlatan filmin vizyon tarihi belli oldu

2023-11-24 15:17 - Spor

İlgili Haberler

Gençlik merkezleri takımlarından TEKNOFEST 2025'te önemli başarılar

14:33 - Teknoloji

Genç mühendislerin Türkçe dil destekli yazılımı TEKNOFEST ödülü getirdi

14:23 - Teknoloji

Havacılık sektörü için çözüm geliştiren Türk öğrenciler dünya birincisi oldu

17:47 - Teknoloji

İnsansı robotların günlük yaşamın hemen her alanını kolaylaştırması bekleniyor

13:23 - Teknoloji

Geliştirilen cihaz depremde enkazdakilerin yerini tespit edip iletişim kurulmasını sağlıyor

13:18 - Teknoloji

Günün Manşetleri

Batı Şeria ile Ürdün arasındaki sınır kapısı yarın yeniden açılacak

21:07 - Dünya

Süper Lig'de 7. hafta maçlarını yönetecek hakemler açıklandı

21:03 - Spor

Beşiktaş ve Kayserispor, PFDK'ye sevk edildi

20:53 - Spor

Irak Başbakanı, IKBY'deki petrolün Irak-Türkiye boru hattından ihraç edileceğini açıkladı

20:47 - Dünya

PFDK'den 3 Süper Lig kulübüne para cezası

20:42 - Spor