?>

Mücevher sektörünün ihracatı yılın ilk 7 ayında 3 milyar doları aştı

Türk mücevher sektörünün ihracatı yılın ilk 7 ayında yüzde 4,5 büyüyerek 3 milyar doları aştı.

Ekonomi - 3 yıl önce

İstanbul

Mücevher İhracatçıları Birliği (MİB), Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) tarafından açıklanan ve dış ticaret verileri baz alınarak hazırlanan sektör raporunu yayınladı.

Buna göre, mücevher sektörünün temmuz ayında ihracatı 371 milyon dolara ulaştı. 2022 yılının ilk 7 ayında 3 milyar 68 milyon 756 bin dolarlık ihracat gerçekleştirildi. Geçen yılın aynı dönemine göre yakalanan ihracat artış oranı ise yüzde 4,5 oldu.

Temmuz ayında en çok mücevher ihracatı yapılan ülke Birleşik Arap Emirlikleri olurken, 72 milyon dolar ihracat gerçekleşti.

Bu ülkeyi 47 milyon dolarlık ihracatla Amerika Birleşik Devletleri (ABD), 42 milyon dolarlık ihracatla Hong Kong izledi. Dördüncü sırada 30 milyon dolarlık ihracatla Irak, beşinci sırada 24 milyon dolarlık ihracatla Kırgızistan yer aldı.

Yılın ilk 7 aylık döneminde ise en yüksek ihracat yüzde 21,9’luk artış ve 553,6 milyon dolarla ABD'ye yapılırken, onu yüzde 61,7’lik artış ve 545 milyon dolarlık ihracatla Birleşik Arap Emirlikleri, yüzde 41’lik artış ve 325 milyon dolarla Hong Kong takip etti. Dördüncü sırada 183 milyon dolarlık ihracatla Irak, beşinci sırada 151 milyon dolarlık ihracatla İsrail yer aldı.

TİM'in mücevher sektöründe ürün bazında yaşanan ihracat değişimlerini gösteren verilerine göre, temmuz ayında en çok ihracatı yapılan ürün grubu, 303 milyon dolar ihracat gerçekleştirilen "altından mamul mücevherci ve kuyumcu eşyası" oldu.

"işlenmemiş veya yarı işlenmiş altın" grubunda 28,6 milyon dolar, "pırlantalı altından mücevherci eşyası ve aksamı" grubunda 13,5 milyar dolar, "gümüşten mamul mücevherci ve kuyumcu eşyası" grubunda 8,2 milyon dolar ihracat gerçekleşti.

Yılın ilk 7 ayında ise "altından mamul mücevherci ve kuyumcu eşyası" ihracatında, önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 30 artış yakalandı ve 2 milyar 459 milyon dolar oldu. İkinci sırada, 234 milyon dolar ihracat gerçekleştirilen "işlenmemiş veya yarı işlenmiş altın" grubu yer aldı.

"Pırlantalı altından mücevherci eşyası ve aksamı" grubundaki ürünlerin ihracatı yüksek bir ivme yakalayarak, yüzde 80,7 artış ve 149 milyon dolarlık ihracatla üçüncü sırada geldi. Dördüncü sırada ise yüzde 12,6’Iık artışla 85 milyon dolar ihracat ile "gümüşten mamul mücevherci ve kuyumcu eşyası" yer aldı.

"Sektörünün yarattığı katma değer her geçen ay çok daha net ortaya çıkıyor"

Açıklamada görüşlerine yer verilen Mücevher İhracatçıları Birliği Başkanı Burak Yakın, mücevher sektörünün yarattığı katma değerin her geçen ay çok daha net bir şekilde ortaya çıktığını belirtti.

Yakın, 7 aylık rakamlara bakıldığında, Türkiye'de ihracatta büyümesi en hızlı sektörler arasında yer alan mücevher sektörünün büyüme ivmesini devam ettirdiğine işaret ederek, "Küresel ekonomideki zorluk ve dalgalanmalara rağmen sektörümüz üretimin ve ihracatın artarak devam etmesi için yoğun mesai harcıyor, yıl sonuna kadar daha güçlü sonuçlar alma hedefimize emin adımlarla ilerliyoruz." değerlendirmesini yaptı.

Kaynak: AA

dikGAZETE.com
Haftanın Öne Çıkanları

Van'da '4. Van Denizi Bisiklet Festivali' başladı

2022-08-15 15:53 - Magazin

25. Avrupa Atletizm Şampiyonası Almanya'da başlıyor

2022-08-13 13:32 - Spor

Kale biberinin üretim alanı yurt dışından gelen taleple genişliyor

2022-08-18 13:29 - Ekonomi

sahibinden.com'dan "6 bin km ve sıfır araç" düzenlemesi

2022-08-17 11:07 - Ekonomi

Gamador İnşaat milli güreşçi Rıza Kayaalp'e sponsor oldu

2022-08-15 15:41 - Spor

Malezya Kralı Sultan Abdullah Şah, Ankara'da

2022-08-15 19:40 - Gündem

BM Genel Sekreteri Guterres: Gıda cephesindeki olumlu ivme, diplomasi için bir zaferi yansıtıyor

2022-08-18 21:13 - Gündem

Merkez Bankası politika faizini yüzde 13'e indirdi

2022-08-18 15:58 - Ekonomi

Trabzonspor, Mountassir Lahtimi ile anlaştı

2022-08-18 21:08 - Spor

Arzum dünyanın 60'tan fazla ülkesinde kullanılıyor

2022-08-18 11:56 - Ekonomi

İlgili Haberler

Mardin'de 120 dönüm atıl arazide modern bağcılık yapılıyor

16:27 - Ekonomi

Bu yıl sinema hasılatı 3 milyar 500 milyon liraya yükseldi

16:17 - Ekonomi

Sürdürülebilir ve istikrarlı büyüme gelecek yıl yapısal reformlarla sağlanacak

16:02 - Ekonomi

Avrupa'nın LNG terminali yatırımları, gaz talebindeki düşüşle yavaşlıyor

15:48 - Ekonomi

Tasarruf tedbirleri kapsamında "Varlık Yönetim Sistemi" altyapısı kurulacak

15:28 - Ekonomi

Günün Manşetleri

Mardin'de 120 dönüm atıl arazide modern bağcılık yapılıyor

16:27 - Ekonomi

Slovakya'da kaldırımları kullananlara hız sınırı getirildi

16:22 - Dünya

Bu yıl sinema hasılatı 3 milyar 500 milyon liraya yükseldi

16:17 - Ekonomi

CANLI - Cumhurbaşkanı Erdoğan: AB'ye tam üyelikte çok kısa sürede ciddi mesafe alabiliriz

16:12 - Siyaset

Yunanistan’da Filistin rozeti takan öğrenciye soruşturma başlatılmasına tepki

16:08 - Dünya