?>

Kale biberinin üretim alanı yurt dışından gelen taleple genişliyor

Denizli'nin Kale ilçesinde, mikroklima özelliği gösteren bölgelerde yetiştirilen tescilli Kale biberinde üretim alanı, ürüne yurt dışından da talep gelmesi nedeniyle bu yıl bin dekara kadar çıktı.

Ekonomi - 3 yıl önce

Denizli

Genellikle ilçeye bağlı Alanyurt, Demirciler, Gökçeören, Habibler ve Özlüce mahallelerini içine alan Akçay Havzası'nda ekilen Kale biberi, kendine has yapısı ve aromasıyla dikkati çekiyor.

Geçmiş yıllarda çiftçilerin kendi ihtiyaçları için küçük alanlarda yetiştirdiği Kale biberine talep, tescil ve tanıtım çalışmalarının ardından arttı. Geçen sene 800 dekar olan üretim alanı bu yıl bin dekara çıkarken, 2021'de 1900 ton olan rekoltenin bu yıl 2 bin 500 tona yükselmesi bekleniyor.

Hasadı temmuz ayında başlayan ve kasım ayına kadar süren bibere yönelik talep ve üretimdeki artış çiftçiyi memnun ediyor. İmece usulü toplandıktan sonra ipe dizilerek kurutulan biberler, acı veya tatlı sos, salça, pul biber ve toz biber olarak kullanılıyor.

Kale-Muğla yolu üzerindeki restoranlarda sergilenen biberler, artık yurt dışına da satılıyor. Geçen yıl Fransa'ya gönderilmeye başlanan biber için bu sezon Almanya, Hollanda, İspanya ve İtalya'dan sipariş alındı.

Kale Ziraat Odası Başkanı Halil Saygın, AA muhabirine, bu yıl olumlu hava koşullarının da etkisiyle verimin iyi olduğunu söyledi.

Ender bir türe sahip olduklarını belirten Saygın, haftada 3-4 kez ürün alındığını ifade etti. Kale biberinin tanıtımı için çalışmalarının sürdüğünü dile getiren Saygın, şöyle dedi:

"Ülkemizin 3 tescilli biberinden birine sahibiz. Bu sezon yaklaşık 2 bin 500 ton yaş biber bekliyoruz. Güzel bir sezon geçiriyoruz, üretici de memnun alıcı da. Geçen yıl satışta Fransa'ya başlangıç yaptık, Avrupa'daki başka ülkelerden de talep var. Şu anda Muğla, İzmir ve Aydın'dan sürekli alıcı buluyoruz. Yaş ve kurusunu tüketiyoruz. Biberimiz 3 damarlı ve 2'si tatlı birisi acı. Bu nedenle tatlı bir acılığa sahip. Yurt dışından gelen taleple üretimimiz her yıl artıyor."

Üretici Mevlüt Mustak da bu yıl 10 dönüm araziye biber ektiğini, ailesinin geçimini bu üründen sağladığını ve verimden memnun olduklarını ifade etti.

Biber ihracatçısı Bilal Tıkım, Kale biberinin yavaş yavaş yurt dışına açıldığını söyledi.

Geçen yıl ilk kez Fransa'ya ürün gönderildiğini belirten Tıkım, "Almanya, Hollanda, İspanya ve İtalya'dan biber talebinde bulundular. Hatta ülkemizdeki bazı oteller bu biberi yurt dışından gelen müşterilerine sunuyor." diye konuştu.

Yaklaşık 25 yıldır biber hasat ettiğini dile getiren Rahime Tıkım da "Günde 100 dizim biber yapıyorum. İğneyi biberin sapından geçirerek ipe diziyoruz. Yaklaşık 1 ayda kuruyor. Bu biberleri marketimizde pazarlıyoruz. Kurusunu, yaşını satıyoruz. Her lezzeti farklı." dedi.

Kaynak: AA

dikGAZETE.com
Haftanın Öne Çıkanları

Anayasa Mahkemesinden "yaşam hakkının ihlali" kararı

2022-08-17 13:15 - Gündem

Milli Savunma Bakanlığından Kıbrıs paylaşımı

2022-08-14 22:40 - Gündem

Grekoromen güreşçiler, Sırbistan'dan 7 madalyayla dönüyor

2022-08-14 09:53 - Spor

Devlet desteğiyle tesis kuran çiftçi, günlük 6 ton süt üretiyor

2022-08-17 14:12 - Çevre-Hayat

UEFA Şampiyonlar Ligi play-off turu başladı

2022-08-17 00:08 - Spor

Trabzonspor, İsmail Köybaşı'nın sözleşmesini karşılıklı olarak feshetti

2022-08-15 17:36 - Spor

4. Dünya Göçebe Oyunları hazırlıklarında sona yaklaşıldı

2022-08-15 17:53 - Spor

Özel Harekat personeline 'enerji silahı' eğitimi

2022-08-17 12:29 - Gündem

25. Avrupa Atletizm Şampiyonası Almanya'da başlıyor

2022-08-13 13:32 - Spor

Ren Nehri'nde suların çekilmesi Alman ekonomisini olumsuz etkiliyor

2022-08-17 14:11 - Dünya

İlgili Haberler

Kesinleşen vergi ve ceza borçları olan mükelleflerin listeleri açıklanacak

09:02 - Ekonomi

Nvidia, İngiltere'de yapay zeka girişim ekosistemine 2 milyar sterlin yatırım yapacak

23:53 - Ekonomi

İngiltere ile ABD arasındaki yatırım anlaşması, İngiltere'de 15 bin kişiye istihdam sağlayacak

22:13 - Ekonomi

Türk Dünyası Sigorta Birliği Zirvesine SEDDK'den üst düzeyde katılım

19:42 - Ekonomi

Kreatif endüstriler dünya Gayri Safi Yurt İçi Hasılası'nın yaklaşık yüzde 3'ünü oluşturuyo

19:33 - Ekonomi

Günün Manşetleri

Fenerbahçe'de kongre heyecanı yarın başlayacak

09:43 - Spor

İstanbul'da trafik güvenliğini tehlikeye atan 17 motosiklet sürücüsüne işlem yapıldı

09:18 - Asayiş

Kesinleşen vergi ve ceza borçları olan mükelleflerin listeleri açıklanacak

09:02 - Ekonomi

Orman yangınlarıyla mücadele eden gönüllülerin hakları yeniden düzenlendi

08:52 - Gündem

21 Eylül 2025 Güneş tutulması ile kapılar yeni bir döneme açılıyor -Astrolog Sevgi Şenkal yorumluyor-

08:08 - Analiz/Röportaj/Dizi/Rapor