?>

Mısır'dan Gazze Şeridi'ne yakıt girişinin başladığı bildirildi

Hamas ile İsrail'in vardığı "çatışmalara insani ara verilmesi mutabakatı" kapsamında Mısır’dan Gazze Şeridi'ne yakıt yüklü tırların girmeye başladığı belirtildi.

Dünya - 2 yıl önce

Gazze

AA muhabirinin ulaştığı Refah Sınır Kapısı'nın Gazze tarafındaki kaynaklar yakıt girişinin başladığını doğruladı.

İsrail’in Gazze’ye saldırılarını 4 günlüğüne durdurması beklenen insani ara başladı

Söz konusu yardım tırlarının akaryakıt ve mutfak tüplerinde kullanılmak üzere gaz taşıdıkları kaydedildi.

İsrail'in Gazze Şeridi'ne yakıt girişini engellemesiyle birçok hastane elektriksiz kaldığı için faaliyetlerini sürdürememiş, ambulanslar hizmet dışı kalmış, doktorlar cep telefonu ışığıyla cerrahi operasyonlar gerçekleştirmişti.

Gazze’deki çatışmaların ilk haftasında, bölgedeki tek elektrik santrali yakıt yetersizliği nedeniyle elektrik üretimini durdurmuştu.

Daha sonra da hastaneler, telekomünikasyon şirketleri, sağlık merkezleri, evler ve kuyudan su çıkarımı için kullanılan jeneratörleri çalıştırmak için gerekli yakıt tükenmişti.

İsrail'in Gazze'yi işgalinde son durum

Hamas'ın silahlı kanadı İzzeddin el-Kassam Tugayları, 7 Ekim sabahı, İsrail'in "Filistinlilere ve başta Mescid-i Aksa olmak üzere kutsal değerlerine yönelik sürekli ihlallerine karşılık verme" gerekçesiyle kapsamlı saldırı düzenlerken, İsrail ordusu da Gazze Şeridi'ne yoğun hava bombardımanı başlattı.

İsrail’de 7 Ekim’deki saldırılarda 310'dan fazlası asker olmak üzere 1200 İsraillinin öldüğü, 5 bin 132 kişinin yaralandığı duyuruldu.

İsrail ordusuna göre, 7 Ekim’den bu yana Gazze'deki çatışmalarda 70, Lübnan sınırında da 6 İsrail askeri öldürüldü.

İsrail’e göre, Kassam Tugayları'nın elinde 239 İsrailli esir bulunuyor.

Gazze’deki hükümete göre, 7 Ekim'den bu yana İsrail saldırılarında Gazze Şeridi’nde 6 bin 150'den fazlası çocuk ve 4 binden fazlası kadın olmak üzere 14 bin 854 kişi öldürüldü.

İşgal altındaki Batı Şeria ve Kudüs’te de 7 Ekim’den bu yana İsrail güçleri ve Yahudi yerleşimcilerin saldırılarında 229 Filistinli hayatını kaybetti.

İsrail ordusu, Gazze'de on binlerce yaralı ile sivilin sığındığı onlarca hastaneyi zorla tahliye ettirmek için yerleşkelerini ya da ana binalarını vurdu. İşgal sırasında bazı hastaneleri bastı. Saldırılarda yüzlerce kişi öldü ve yaralandı.

İsrail ordusu ile Hizbullah arasında 8 Ekim'den bu yana sınırda yaşanan çatışmalarda 85 Hizbullah mensubu öldü.

İsrail ile Hamas arasında çatışmalara insani ara verecek uzlaşma 24 Kasım Cuma günü saat 07.00'de (TSİ 08.00) yürürlüğe girdi. Uzlaşıya göre çatışmalara 4 günlük insani ara verilecek. Hamas'ın elindeki 50 İsrailli esire karşılık, İsrail hapishanelerindeki 150 Filistinli serbest bırakılacak.

Kaynak: AA

dikGAZETE.com
Haftanın Öne Çıkanları

Sinner'in galibiyeti, Djokovic'i ATP Finalleri'nde yarı finale taşıdı

2023-11-17 13:37 - Spor

TBMM Başkanı Kurtulmuş, Cakarta'da Nahdlatul Ulama'yı ziyaret etti

2023-11-21 15:32 - Siyaset

Parisliler yağmura rağmen Gazze'de ateşkes sağlanması çağrısıyla sokağa indi

2023-11-18 21:53 - Dünya

İzmir'de şiddetli sağanak ve fırtına hayatı olumsuz etkiliyor

2023-11-18 12:17 - Gündem

Balıkçılar Karadeniz'deki hamsi bereketini görüntüledi

2023-11-19 15:32 - Çevre-Hayat

Gazze'de çatışmalara 4 günlük insani ara başladı

2023-11-24 08:13 - Dünya

THY dünyanın en büyük 7 havayolu şirketi arasına girmeyi hedefliyor

2023-11-20 16:22 - Ekonomi

İsrail uçakları Han Yunus ve Nusayrat kamplarına bombardıman düzenledi: 15 ölü

2023-11-19 08:32 - Dünya

Bolu'da kar yağışı etkili oluyor

2023-11-19 09:43 - Gündem

Tuncay Şanlı: Hedefimiz her maçı kazanmak

2023-11-17 16:02 - Spor

İlgili Haberler

Venezuela'nın devlet petrol şirketi PDVSA, siber saldırıya uğradı

04:28 - Dünya

Trump, Ukrayna’da barış için Avrupalı liderlerle yapılan görüşmelerin olumlu ilerlediğini söyledi

01:22 - Dünya

Almanya Dışişleri Bakanı Wadephul: Rusya saldırgan ve emperyalist ülke olmaya devam ediyor

00:53 - Dünya

Pakistan’da 5,2 büyüklüğünde deprem

00:48 - Dünya

Avrupa'dan "Ukrayna için çok uluslu güç" önerisi

00:08 - Dünya

Günün Manşetleri

Venezuela'nın devlet petrol şirketi PDVSA, siber saldırıya uğradı

04:28 - Dünya

Trump, Ukrayna’da barış için Avrupalı liderlerle yapılan görüşmelerin olumlu ilerlediğini söyledi

01:22 - Dünya

Almanya Dışişleri Bakanı Wadephul: Rusya saldırgan ve emperyalist ülke olmaya devam ediyor

00:53 - Dünya

Pakistan’da 5,2 büyüklüğünde deprem

00:48 - Dünya

Avrupa'dan "Ukrayna için çok uluslu güç" önerisi

00:08 - Dünya