"Madalya avcısı" alpagut sporcuları gözünü Dünya Şampiyonası'na dikti

Türkiye Alpagut Şampiyonası'nda 10 madalya kazanan Bolulu sporcular, yüksek moralle Dünya Şampiyonası'na hazırlanıyor.

Spor - 3 yıl önce

Bolu
Bursa'da 11-12 Kasım tarihlerinde gerçekleştirilen şampiyonada 2 altın, 2 gümüş ve 6 bronz madalya ile "caymaz" kategorisinde üçüncülük kupası kazanan Bolulu alpagut sporcuları, 1-4 Aralık'ta Bursa'da düzenlenecek 4. Dünya Alpagut Şampiyonası'nda başarı çıtasını yükseltmek için yoğun tempoda çalışıyor.
Gençlik ve Spor İl Müdürlüğü tarafından tahsis edilen salonlarda belirlenen saatlerde yaptıkları antrenmanların yanı sıra parklar ve açık alanlarda da bireysel ve takım olarak çalışan sporcular, Bursa'dan madalyayla dönmek istiyor.

"Türkiye şampiyonasındaki bronz ve gümüşleri altın olarak görmek istiyorum"

Alpagut Turan Dövüş Sanatı Bolu Temsilcisi ve antrenör Muhsin Çakır, alpagut sporunun Türkiye'de 2017 yılından beri yapıldığını söyledi.
Çakır, bu sporun, eski Türk savaş sanatlarının modern dövüş teknikleriyle birleştirilmesi sonucu ortaya çıktığını aktararak, "Bu sporun kendine özel hareketleri var. 'Caymaz', 'batur', 'gurşag', 'kaçut' ve 'aypara' gibi sistemleri var. Zamanında Türklerin savaşta kullandıkları tekniklerin hepsi var. Armamızda zaten kılıç kalkan var, bununla da gurur duyuyoruz." dedi.

Bolu'da yaklaşık 100 alpagut sporcusu olduğunu dile getiren Çakır, "Bolu olarak Türkiye şampiyonasına 10 sporcuyla katılım sağladık. 2 birincilik, 2 ikincilik, 6 da üçüncülük elde ettik. Sporcu arkadaşlarım çok büyük mücadele gösterdi, bu başarıyı elde ettik. Bununla birlikte Türkiye'de 'caymaz' kategorisinde üçüncülük kupası aldık. Dünya Şampiyonası'na da elimizden geldiğince çalışıyoruz." diye konuştu.
Çakır, geçen yıl yapılan 3. Dünya Alpagut Şampiyonası'na 60 ülkeden katılım olduğunu belirterek, "Bu sene de yoğun katılım olmasını bekliyoruz. Dünya Şampiyonası'nda hedefimiz; götürdüğümüz sporcuların hepsinden şampiyonluk. İyi çalışıyoruz, mücadele ediyoruz. Ekibimiz çok iyi. Türkiye şampiyonasındaki bronz ve gümüşleri altın olarak görmek istiyorum." ifadelerini kullandı.

"Dünya Şampiyonası'ndan birincilikle dönmeyi düşünüyorum"

Türkiye şampiyonasında "caymaz" kategorisinde altın madalya kazanan 13 yaşındaki Hasan Mert Sarı, 6 ay önce başladığı alpagut sporunda elde ettiği başarıdan duyduğu mutluluğu dile getirdi.
Babasının yönlendirmesiyle başladığı sporu zamanla sevdiğini anlatan Sarı, şöyle devam etti:
"Muhsin hocam ve yardımcı hocalar da çok destek oldu bu süreçte. Daha önce hiç spor yapmamıştım. Spora alpagutla başladım. Bu sporu yaparak hayatım da düzene girdi. Uyuma uyanma saatlerim değişti, antrenman saatlerine uyum gösteriyorum. Okulda başarım arttı. Derse çalışacak vaktimi daha verimli değerlendirebiliyorum. Oyun oynayacağıma ders çalışıp spor yapıyorum."

Sarı, dünya şampiyonasına hazırlandıklarını belirterek, "Dünya Şampiyonası'nda hedefim öncelikle ilk üçe girip sonra da şampiyon olabilmek. Bunun için antrenmanlara devam ediyorum. Günlük 2 saat antrenman yapıyorum. Isınma, diğer hareketler ve boks torbasıyla çalışmalarım oluyor. Rakiplerim belli olduğu için onların maçlarını da izledim. Onları yenebileceğimi düşünüyorum. Dünya Şampiyonası'ndan birincilikle dönmeyi düşünüyorum." şeklinde konuştu.
Türkiye şampiyonasında "caymaz" kategorisinde bronz madalya kazanan 31 yaşındaki Erol Akkaya da emeklerinin karşılığını madalya kazanarak aldıklarını kaydetti.

Alpaguta antrenörü Muhsin Çakır'ın tavsiyesiyle başladığını aktaran Akkaya, "Daha önce kick boks yapmıştım. Sonrasında alpagut deneyimim oldu. Normalde fabrikada işçiyim. Hobi olarak alpagut yapıyorum." dedi.
Akkaya, Dünya Şampiyonası hazırlıkları kapsamında her gün en az 2 saat antrenman yaptığını anlatarak, "Hocalarımızın gösterdiği tekniklerle öğretilerle kendimizi geliştirmeye çalışıyoruz. Hedefimiz oradan Bolu'ya şampiyonluklar getirmek." ifadesini kullandı.
Kaynak: AA
dikGAZETE.com
Haftanın Öne Çıkanları

Lagarde, Avrupa için en kötü senaryonun gerçekleşmediğini söyledi

2023-11-16 17:42 - Ekonomi

Fransa Savunma Bakanı Lecornu, Lübnan silahlı kuvvetlerine yardım yapacaklarını bildirdi

2023-11-19 16:43 - Dünya

Türkiye'de binicilik ilk kez "akademik yönleri" ile ele alınacak

2023-11-21 12:03 - Spor

Gezici kütüphane, Ardahan Kalesi'ni ziyaret edenlerle buluşuyor

2023-11-16 13:17 - Kültür Sanat

Microsoft da istifa etmeyi düşünen OpenAI çalışanlarını işe alabilecek

2023-11-21 22:57 - Dünya

Azerbaycan Cumhurbaşkanı Aliyev: Gazze'deki gerilimin bir an önce giderilmesini umuyoruz

2023-11-15 13:23 - Dünya

Türkiye Ralli Şampiyonası heyecanı Ege'ye taşınıyor

2023-11-15 15:13 - Spor

THY dünyanın en büyük 7 havayolu şirketi arasına girmeyi hedefliyor

2023-11-20 16:22 - Ekonomi

Alman iş adamları Türk ekonomisine güveniyor

2023-11-17 12:02 - Ekonomi

Petrol fiyatlarının yönünü Suudi Arabistan'ın arz kararı belirleyecek

2023-11-22 11:07 - Ekonomi

İlgili Haberler

UEFA Şampiyonlar Ligi'nde üçüncü eleme turu rövanş maçları tamamlandı

00:17 - Spor

Fenerbahçe, play-off turuna galibiyetle yükseldi

23:48 - Spor

Fenerbahçe tur atladı

23:28 - Spor

Galatasaraylı futbolcu Lucas Torreira'ya göre bu sezon lig yarışı zor olacak

20:07 - Spor

Hentbolda 2026-2027 sezonu Süper Lig fikstürü belli oldu

19:48 - Spor

Günün Manşetleri

ABD Başkanı Trump, müzakereler konusunda İran'a güvenmediğini söyledi

06:08 - Dünya

Libya Ulusal Birlik Hükümeti Başbakanı Dibeybe: "Petrol tesislerine saldırılar karşılıksız kalm

04:52 - Dünya

Yemen'deki Husiler, Marib ve Muha kentlerindeki askeri noktaları vurduğunu iddia etti

03:32 - Dünya

Azerbaycan Cumhurbaşkanı Aliyev Zengezur Koridoru'nu değerlendirdi

01:08 - Dünya

TBMM'nin tatile girmesine ilişkin karar Resmi Gazete'de

00:27 - Siyaset