?>

Macaristan AB'nin 'Rusya'ya petrol yaptırımı' teklifini veto edecek

Macaristan Başbakanı Viktor Orban, Avrupa Birliği Komisyonunun, Rusya'dan petrol ithalatının yasaklanmasına yönelik teklifini desteklemeyeceklerini bildirdi.

Dünya - 3 yıl önce

Budapeşte

Başbakan Orban, Macaristan devlet radyosu Kossuth Radio'daki haftalık konuşmasında, AB Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen'in açıkladığı, Rusya'dan petrol alınmasını da yasaklamayı planlayan yeni yaptırım paketinin "kabul edilemez" olduğunu söyledi.

Avrupa'nın Rus petrolüne kısa sürede alternatif bulmasının zor olacağı öngörülüyor

Macaristan'da liman olmamasından dolayı halihazırda ülkeye petrolün sadece borularla ve Rusya'dan geldiğini belirten Orban, "Petrol ambargosu eğer kabul edilirse, Macaristan ekonomisine atılan bir atom bombası anlamına gelecek." diye konuştu.

Rusya'nın yerine başka bir ülkeden petrol almanın Macaristan için hem çok masraflı hem de 5 yıllık geçiş süresi gerektirdiğini aktaran Orban, bu problem çözülünceye kadar hükümetin veto hakkını kullanacağını ifade etti.

Macaristan'ın, yaptırım uygulanmasına sıcak bakmamasına rağmen Rusya-Ukrayna Savaşı nedeniyle AB tarafından Rusya'ya karşı getirilen daha önceki yaptırım paketlerine onay verdiğine işaret eden Orban, enerji yaptırımının ülkesi için kırmızı çizgi olduğunu ve bunu kabul etmeyeceklerini belirtti.

Orban, AB'nin, Rusya'nın Ukrayna'ya saldırısını desteklediği gerekçesiyle Rus Ortodoks Kilisesi lideri Patrik Kirill'in yaptırım listesine alınmasını da desteklemeyeceklerini sözlerine ekledi.

AB Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen, Rusya'ya karşı uygulanması planlanan yeni yaptırım paketinin içeriğiyle ilgili 3 Mayıs'ta yaptığı açıklamada, "Rus petrolüne bağımlılığımızı ele alıyoruz. Açık olmak gerekirse bu kolay olmayacak. Bazı üye ülkeler Rus petrolüne bağımlı. Şimdi, Rus petrolünün yasaklanmasını teklif ediyoruz. Bu, bütün deniz ve boru hattıyla taşınan ham ve rafine Rus petrol ürünleri için tam bir ithalat yasağı olacak." ifadelerini kullanmıştı.

Kaynak: AA

dikGAZETE.com
Haftanın Öne Çıkanları

Macaristan AB'nin 'Rusya'ya petrol yaptırımı' teklifini veto edecek

2022-05-06 12:02 - Dünya

Altın bilezik sahibi olmak için kuyumculuk eğitimi aldılar

2022-05-04 11:59 - Çevre-Hayat

Yozgat'ın lezzetleri: Testi ve tandır kebabı

2022-04-29 19:05 - Çevre-Hayat

Çay Barajı tam doluluğa ulaştı

2022-05-05 15:17 - Gündem

Aytemiz Alanyaspor, Öznur Kablo Yeni Malatyaspor'u evinde 2-1 yendi

2022-05-01 18:35 - Spor

Altay, son ana kadar pes etmeyecek

2022-05-01 10:35 - Spor

İstanbul'da bayram öncesi havadan trafik denetimi

2022-04-29 18:33 - Gündem

GÖKDENİZ yeteneklerini atışlı testlerle kanıtladı

2022-05-03 11:10 - Teknoloji

Norveç Rus gemilerine limanlarını kapatacak

2022-04-29 18:46 - Dünya

Trabzonspor-Antalyaspor maçı dev ekranlardan izlenecek

2022-04-30 00:41 - Spor

İlgili Haberler

Trump, Begram Hava Üssü'nü geri alma konusunda Afganistan ile görüştüklerini belirtti

01:42 - Dünya

AB'den Rusya'ya yeni yaptırım hazırlığı

23:32 - Dünya

ABD Başkanı Trump, Çin Devlet Başkanı Şi ile 'TikTok anlaşmasını onayladıklarını' söyledi

01:22 - Dünya

Suriye bayrağı, Washington’da göndere çekildi

01:02 - Dünya

İsrail'in Gazze Şeridi'ne düzenlediği saldırılarda 21'i Gazze kentinden 40 kişi öldü

00:07 - Dünya

Günün Manşetleri

Tekzip’e tekzip!.. -Ali Mevlüt Kaya yazdı-

07:52 - En Son Yazılar

Batılıların, Rusya’ya karşı yeni kozu Polonya! -Erhan Kuadzba, Moskova'dan yazdı-

07:40 - En Son Yazılar

Milli İstihbarat Akademisi perspektifinden ‘Terörsüz Türkiye’ süreci! -Ömür Çelikdönmez yazdı-

07:33 - En Son Yazılar

Rize'de sağanak yağış hayatı olumsuz etkiliyor

07:28 - Gündem

New York'taki panelde, uluslararası sistemde adaletin yeniden tesisinde Türkiye'nin rolü konuşuldu

02:42 - Analiz/Röportaj/Dizi/Rapor