?>

Liseli kardeşlerin geliştirdiği uygulama üzümde hastalık ve hasat zamanını bildirecek

İzmir'de, babaları domates üreticisi olan liseli kardeşler Hüma ve Yavuz Şen, üzümde hastalık takibi yapılmasını ve hasat zamanını göstermesi amacıyla görüntü tanıma ve yapay zeka entegreli mobil uygulama tasarladı.

Teknoloji - 7 ay önce

İzmir

İzmir'de lise öğrencisi iki kardeşin geliştirdiği mobil uygulamayla üzümde hastalık, zararlı böcek ve hasat bilgilerinin anlık olarak takip edilebilmesi sağlanacak.

Kentte farklı fen liselerinde eğitim gören 12. sınıf öğrencisi Hüma ve kardeşi 9. sınıf öğrencisi Yavuz Şen, Manisa'nın Salihli ilçesinde serada domates üreten ailelerinin yaşadığı sorunlardan yola çıkarak, eğitim aldıkları Çiğli Aydoğan Yağcı Bilim ve Sanat Merkezinde bir çalışma başlattı.

Liseli kardeşler, bilişim teknolojileri öğretmeni Gülden Bozok'un desteğiyle "Üzüm Bağlarında Verimliliği Artırmak için Kameralı Sistemler ve Görüntü İşleme" başlıklı proje hazırladı.

Şen kardeşlerin bu kapsamda tanımlama ve algılama yeteneği bulunan kameraları ve yapay zeka programını mobil uygulamaya entegre ederek bir sistem geliştirdi.

Prototipi hazırlanan sistem tarladaki kameralar sayesinde ürünlerin görüntülerini mobil uygulamaya gönderiyor. Mobil uygulamadaki yapay zeka, görsellerden yola çıkarak ürünlerdeki hastalıkları, zararlı böcekleri ve hasat bilgilerini analiz ediyor, bilgileri kullanıcılara aktarabiliyor.

Uygulamayla çiftçilerin doğru zamanda ilaçlama ve hasat yaparak üründen daha fazla verim alması amaçlanıyor.

"Farklı tarım ürünleri için de uygulanabilme potansiyeline sahip"

Hüma Şen, AA muhabirine, Manisa'nın Salihli ilçesinde seralarının bulunduğunu ve ailesinin çeşitli ürünler ürettiğini söyledi.

Seralarındaki bazı hastalık ve zararlı böcekler nedeniyle verim kaybı yaşadıklarını belirten Şen, sistemi önemli tarımsal ürünü olan üzümde uyguladıklarını anlattı.

Uygulamanın kodlamasını kendilerinin yaptığını ifade eden Şen, "Görüntü işleme kodları sayesinde üzümdeki hastalık, böceklenme ve olgunluğu kolaylıkla tespit ediyoruz. Böylelikle çiftçilere gerekli bilgiyi sağlayabiliyoruz. Şu anda ise bunları gerçek seralarda uygulama aşamasına geçeceğiz." dedi.

Şen, tarım ülkesi Türkiye'de tarım teknolojilerinin geliştirilmesi gerektiğini ve kendilerinin bu alanda çalışmalar yaptıklarını dile getirdi.

Sistemlerinin birçok işlevi bulunduğunu belirten Şen, şunları kaydetti:

"Bu tip görüntü işleme projelerinde yüzde 90 ila 95 arasında doğruluk oranı veriyor. Projemizde ise yüzde 99,8'lik doğruluk oranı sağlandı. Benzer projelerde sadece böceği tespit etme, olgunlaşma gibi tek fonksiyonu oluyor. Bizim sistemimiz 3 fonksiyonlu şekilde çalışıyor. Yani hem böcek için ne yapılabileceğini hem bu hastalığın nasıl yok edilebileceğini ve üzümün olgunluğuna bakarak bize bir hasat grafiği çizme potansiyeli sağlıyor. Projemizi geliştirmek istiyoruz ve farklı tarım ürünleri için de uygulanabilme potansiyeline sahip."

Sistem sulama bilgisi de sunuyor

Yavuz Şen ise sistemdeki kameranın tarlalardaki hastalık veya böceklenmeyi algıladığını ve bunu anlık olarak bildirebildiğini belirtti.

Üreticilerin uygulamadaki bilgilerle erken müdahale edebileceğini anlatan Şen, "Sistemin tarladaki hava sıcaklığı ve nemini ölçen devreleri sayesinde çiftçiler uygulamadan anlık bilgileri görebiliyor. Böylelikle sulama bilgisine hızlı şekilde ulaşabiliyoruz." ifadelerini kullandı.

Çiğli Aydoğan Yağcı Bilim ve Sanat Merkezi Müdürü Emine Ece Güleç de Şen kardeşlerin bu çalışmayla geçen yıl TEKNOFEST Akdeniz'deki finallerde tarım teknolojileri kategorisinde 6. olduğunu belirterek, projeyi geliştirerek tarım sektöründe uygulanmasını istediklerini sözlerine ekledi.

Kaynak: AA

dikGAZETE.com
Haftanın Öne Çıkanları

İran 13 Ocak'ta üç Avrupa ülkesiyle nükleer müzakereyi görüşecek

2025-01-01 14:39 - Dünya

Samsunspor'un Trabzonspor maçında hedefi 3 puan

2025-01-02 16:38 - Spor

Batı Konferansı lideri Oklahoma City Thunder, galibiyet serisini 12 maça çıkardı

2025-01-01 12:46 - Spor

İsrail'in Gazze'deki son saldırılarında 13 Filistinli can verdi, 15 kişi yaralandı

2025-01-02 11:03 - Dünya

Pamukkale 2024'e dolu veda edecek

2024-12-29 13:33 - Çevre-Hayat

Sıcak hava balon uçuşlarında yolcu sayısı rekoru kırıldı

2025-01-04 10:53 - Ekonomi

Güney Kore'de devlet başkanlığından uzaklaştırılan Yoon, 'sonuna kadar mücadele edeceğini' söyledi

2025-01-01 22:08 - Dünya

Japonya'da 'ruh sağlığı sorunları' sebebiyle izne ayrılan öğretmen sayısı arttı

2025-01-02 12:14 - Dünya

Futbolda 2024-2025 sezonu devre arası hakem listesi açıklandı

2025-01-02 14:39 - Spor

Voleybolda 2024 böyle geçti

2024-12-31 11:32 - Spor

İlgili Haberler

Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanı Duran, NeXT Sosyal'e katıldı

19:38 - Teknoloji

TEMSAN mühendisleri "Akıllı Sokak Aydınlatması" geliştirdi

14:37 - Teknoloji

Türkiye'yi "uçuracak" motorlar bu okulda filizlenecek

13:22 - Teknoloji

İlk internet sitesinin yayına başlamasının üzerinden 34 yıl geçti

12:27 - Teknoloji

Türkiye'nin üçüncü uzay yolcusu Gökhan Erdem, yaşadığı deneyimi AA'ya anlattı

11:38 - Teknoloji

Günün Manşetleri

Trump, Moskova'daki ABD-Rusya görüşmesinin sonucuna göre Rusya'ya yaptırımlara karar verecek

01:07 - Dünya

Yüksek Askeri Şura kararları Resmi Gazete'de

00:53 - Gündem

İsrail'in Gazze'yi hedef alan saldırılarında 19 bine yakın öğrenci ve eğitimci canından oldu

00:48 - Dünya

Trump: (Gazze'yi tamamen işgal planı) Bu, tamamen İsrail'e kalmış bir durum

00:32 - Dünya

ABD, Ukrayna'ya 203,5 milyon dolarlık muhtemel askeri satışı onayladı

00:03 - Dünya