?>

'Kütüphanelerin 24 saat açık olması için çalışacağız'

Kültür ve Turizm Bakanı Kurtulmuş, kütüphanelerin gece de açık olması için çalışma yaptıklarını belirterek, "71 il halk kütüphanemiz, gece 11'lere kadar açıktır. Her birisinin 24 saat açık hale gelmesi için çalışacağız." dedi.

Kültür Sanat - 8 yıl önce

ANKARA

Kültür ve Turizm Bakanı Numan Kurtulmuş, Milli Kütüphane'de düzenlenen ve bu yılki teması "Yeni Nesil Çocuklar, Yeni Nesil Kütüphaneler" olan 54. Kütüphane Haftası açılış programında konuştu.

Türkiye'nin her yerinde kitaplara ve kütüphanelere ayrı bir önem verdiklerinin altını çizen Kurtulmuş, İzmir Halk Kütüphanesini de en yakın zamanda tamamlayacaklarını bildirdi. Kurtulmuş, bin 150 kütüphanenin olduğunu ifade ederek, bunların bir kısmının büyük, bir kısmının da küçük kütüphaneler olduğunu dile getirdi.

Kütüphaneler gece de açık olacak

Kütüphanelerin yaşayan mekanlar haline dönüştürülmesi gerektiğini belirten Kurtulmuş, konuşmasına şöyle devam etti:

"Birçoğumuz hayatının bir döneminde kütüphanelere giderek orada en azından derslerimizi çalıştığımız, kitaplar arasında vakit geçirdiğimiz yerler olmuştur. Biz istiyoruz ki gençlerimiz de 24 saatlerini kütüphanelerde geçirsin. Bunun ilk örneğini Beyazıt Kütüphanesinde verdik. Bu kütüphanemiz 24 saat açık, bazı geceler insanlar orada bir araya geliyorlar. Kütüphaneleri daha canlı hale getirmek, yaşayan kütüphaneler haline getirmek en kısa süre içerisinde gerçekleştireceğimiz somut bir hedeftir. 71 il halk kütüphanemiz, gece 11'lere kadar açıktır. Her birisinin 24 saat açık hale gelmesi için çalışacağız. Özellikle kütüphaneci arkadaşlarımız bu konuda biraz fazla fedakarlık yapacaklar. Gezici kütüphaneler vasıtasıyla Türkiye'nin birçok yerinde kütüphaneye ulaşamayan gençlerimize, kardeşlerimize, bir şekilde ulaşmayı sağlıyoruz. Ümit ediyorum ki önümüzdeki yıllarda gezici kütüphane imkanlarımızı artıracağız."

Kurtulmuş, "Türkiye'nin kitap okunması ve basılması konusunda bir eksiklik olduğu" anlayışının gerçeği yansıtmadığını dile getirerek, "Dünyadaki kitap piyasasında Türkiye 11. sıradadır. Geçen yıl 60 binin üzerinde kitap tescillenmiştir. Basılan kitap sayısı bakımından Türkiye 11. sıradadır. Bunların hiçbirisi yeterli değil ama çok da üzüleceğimiz bir tablo değildir. Yayıncılık hayatını destekleyeceğiz. Türk eserlerinin yabancı dile çevrilmesi bakımından bunların dünyanın başka ülkeleri bakımından okurların eline ulaşmasını sağlayacak her türlü çalışmayı yerine getireceğiz." dedi.

11 yaşındaki kitap kurdundan Cumhurbaşkanı Erdoğan'a mektup

Kütüphaneler ve Yayımlar Genel Müdürlüğü tarafından hazırlanan ve 54. Kütüphane Haftası etkinlikleri kapsamında, Türkiye'nin farklı şehirlerinde yaşayan sıra dışı halk kütüphanesi kullanıcılarını anlatan belgeselin gösterimi de yapıldı. Bakan Kurtulmuş, belgesele konu olan sıra dışı okurlara hediye takdim etti.

Mardin'de yaşayan 11 yaşındaki kitap kurdu Emine Zehra Sonkaya, kitap sevgisi ve konuşmalarıyla büyük beğeni topladı. Sahnede ödülünü Bakan Kurtulmuş'un elinden aldığı sırada Sonkaya, Cumhurbaşkanı Erdoğan'a iletmesi için Bakan Kurtulmuş'a bir mektup verdi.

Günde 3 kitap bitirdiğini ve resimsiz kitapları daha çok sevdiğini anlatan Sonkaya, "Yaşanan olayları zihnimde canlandırıyorum. Kütüphaneye gitmeyen arkadaşlarım vardı. Kitabı sevdirmeye çalıştım. Büyüyünce kütüphaneci olmak istiyorum." dedi.

Muhabir: Duygu Yener

Kaynak: AA

dikGAZETE.com
Haftanın Öne Çıkanları

Gazeteci Fadime Özkan ile küçük kızı! Anne ve evlat olmayı birlikte öğrendiler

2018-03-23 16:32 - Medya

Köprüler Pakistan için ışıklandırılacak

2018-03-21 19:57 - Genel

THY'de Vestel Venus Sultanlar Ligi sevinci

2018-03-26 15:06 - Genel

YPG/PKK sığınaktaki sivilleri vurdu

2018-03-25 15:02 - Dünya

Kontrolden çıkan otobüs eve girdi

2018-03-24 13:02 - Asayiş

Akıllı şebekeler enerji kaybını yarıya indiriyor

2018-03-24 14:21 - Ekonomi

Ermenistan'dan Cem Özdemir'e Liyakat Nişanı

2018-03-24 19:37 - Dünya

Gençlik ve Spor Bakanı Bak nikah şahidi oldu

2018-03-24 20:02 - Siyaset

'Kütüphanelerin 24 saat açık olması için çalışacağız'

2018-03-26 18:32 - Kültür Sanat

İran Taliban'la müzakereleri destekliyor

2018-03-25 19:07 - Genel

İlgili Haberler

Türk Edebiyatının Milli Sesi: Yavuz Bülent Bakiler

17:50 - Kültür Sanat

Devlet Tiyatroları, yeni sezonda 12 bölgede 21 yeni oyun sahneleyecek

18:53 - Kültür Sanat

Yavuz Bülent Bakiler, memleketi Sivas'ta son yolculuğuna uğurlandı

17:22 - Kültür Sanat

Yavuz Bülent Bakiler, son yolculuğuna uğurlandı

19:52 - Kültür Sanat

Farklı sanat dallarının birleşimiyle ortaya çıkan 'neva' ile ahşap eserler üretiyor

11:42 - Kültür Sanat

Günün Manşetleri

Anket: ABD'de halkın yüzde 59'u İsrail'e karşı olumsuz görüş taşıyor

00:27 - Dünya

İstanbul'da bazı bölgelerde sağanak etkili oluyor

23:58 - Gündem

ABD’de yaşayan Türklerin cenaze hizmetlerini kolaylaştırmak amacıyla fon kuruldu

23:52 - İslam-Hayat - Rebiülahir 1447

Hamas, Trump'ın planını kısmen kabul ederken bazı maddelerde müzakere istedi

23:32 - Dünya

Özgürlük Filosu Koalisyonu Türkiye Temsilcisi Songür: 3-4 gün içinde Gazze sınırlarına ulaşacağız

23:02 - Gündem