?>

Küçük yaştaki çocuklar için 'cep telefonu' uyarısı

Prof. Dr. Haydaroğlu, kafa kemikleri ince olan çocuklarda elektromanyetik dalgaların beyin üzerinde daha etkili olduğunu belirterek, küçük yaştaki çocukların cep telefonu ile konuşturulmaması gerektiğini söyledi. - Anadolu Ajansı

Sağlık - 9 yıl önce

İZMİR

Ege Üniversitesi (EÜ) Kanserle Savaş Araştırma ve Uygulama Merkezi Müdürü Prof. Dr. Ayfer Haydaroğlu, AA muhabirine yaptığı açıklamada, "Cep telefonu kanser yapar mı?" sorusuna yanıt aramak için dünyanın birçok yerinde araştırmalar yapıldığını, kanser ve cep telefonu arasında kesin bir bağlantı bulunamadığını belirtti.

Cep telefonundan yayılan radyasyonun non-iyonize (düşük enerjili) olduğuna dikkati çeken Haydaroğlu, buna karşın ısıl etkinin kansere yatkınlığı olan kişilerdeki sonuçlarının tahmin edilemeyeceğini dile getirerek, "Cep telefonunun neden olduğu ısıl etkinin beyne ulaştığını biliyoruz. DNA zincirini kırmasa bile biyolojik etkileri var. Uzun görüşmelerde kulaklıktan faydalanmak elektromanyetik dalgalardan bizi bir parça koruyacaktır." dedi.

Ayfer Haydaroğlu, sadece cep telefonu değil, baz istasyonu, bilgisayar gibi aletlerin de elektromanyetik kirliliğe neden olduğunu hatırlattı. Cep telefonu kullanmayan birinin de elektromanyetik kirlilik içinde bulunduğunu vurgulayan Haydaroğlu, "Bu kirlilikte cep telefonunun ne kadar sorumlu olduğunun tespitinde güçlük yaşamaktayız. Isıl etkilerin beyni çok etkilediğini biliyoruz." diye konuştu.

"Küçük yaştaki çocuklar cep telefonu ile konuşturulmamalı"

Elektromanyetik ışınımın belirlenmesi amacıyla yapılan termografik ölçümlerin, "15 dakikadan uzun süre cep telefonuyla konuşan kişilerdeki etkiyi" ortaya çıkardığını aktaran Ayfer Haydaroğlu, şöyle dedi:

"Cep telefonları kanser yapar diyemeyiz. Ancak beyin tümörlerinin yerleşiminde 2000 yılından sonra nispi değişim tespit ettik. Son yıllarda beyin tümörüne kulak çevresinde daha sık rastlıyoruz. Bu artışın nedenini araştırabiliriz çünkü, 'Cep telefonundan olabilir mi?' diye kuşkularımız oluyor."

Haydaroğlu, konuşma anındaki radyasyon miktarının fazlalaştığını, bu nedenle sağlık konusunda riske girmek istemeyen birinin telefonunu kısa kullanması gerektiğini ifade ederek, "Cep telefonuyla hayat hikayemizi anlatmayacağız. Kısa bilgi verip kapatacağız." dedi.

Kafa kemikleri ince olan çocuklarda elektromanyetik dalgaların beyin üzerinde daha etkili olduğunu dile getiren Haydaroğlu, küçük yaştaki çocukların cep telefonu ile konuşturulmaması gerektiğine işaret etti.

Sadece cep telefonu değil, Wi-Fi cihazlarından da uzak durulması gerektiğine işaret eden Haydaroğlu, elektromanyetik dalgaların arı ölümlerine yol açtığını belirtti.

Arı ölümlerinin ise ekolojik dengenin bozulmasına neden olacağını söyleyen Haydaroğlu, "Elektromanyetik dalga alanda olursa arı ölümleri olur. Bunun sonucu hayatını sonuna işaret eder ve bu çok korkunç bir şey. Arılar tozlaşmayı sağlayarak hayatı devam ettiriyor giderek artan elektromanyetik kirliliğe dikkat çekmek isterim." açıklamasında bulundu.

Muhabir: Efsun Yılmaz

dikGAZETE.com
Haftanın Öne Çıkanları

Ağaç olmasaydı metro istasyonuna girecekti!

2016-11-21 11:27 - Asayiş

Bolu’da 100 polisin katıldığı 'Huzur Operasyonu' yapıldı

2016-11-19 02:32 - Asayiş

'Türkiye halkının aklından geçeni bilemiyorum'

2016-11-23 03:22 - Dünya

Mersin'in UNESCO gözdeleri hayran bırakıyor

2016-11-22 14:17 - Kültür Sanat

Cumhuriyetçi liderlerden Obama'ya İran çağrısı

2016-11-23 02:32 - Dünya

Metin Kaplan tahliye edildi

2016-11-16 16:47 - Asayiş

Alaattin Çakıcı sağlık kontrolünden geçti

2016-11-18 19:02 - Asayiş

Küçük yaştaki çocuklar için 'cep telefonu' uyarısı

2016-11-23 16:07 - Sağlık

Türk-Amerikan derneklerinden FETÖ ile mücadele deklarasyonu

2016-11-20 11:02 - Dünya

Fırat Kalkanı Harekatında 11 DEAŞ mensubu öldürüldü

2016-11-21 14:02 - Gündem

İlgili Haberler

Uzmanından sarsılmış bebek sendromu için "erken müdahale" uyarısı

15:58 - Sağlık

Akciğer kanserinde erken teşhis hayat kurtarıyor

12:57 - Sağlık

Göz tansiyonu ve katarakt, şeker hastalarında daha fazla görülüyor

15:18 - Sağlık

Mardinli genç kız kadavradan böbrek nakliyle diyalizden kurtuldu

12:52 - Sağlık

Kırgızistanlı aplastik anemi hastası çocuk, annesinden alınan kök hücreyle sağlığına kavuştu

12:12 - Sağlık

Günün Manşetleri

"Helal Expo 2025" özel alanı NOV, yeni ticaret fırsatları sunacak

21:03 - Ekonomi

TFF Tahkim Kurulu, ceza alan 67 hakemin dosyalarını incelemeye devam edecek

20:38 - Spor

Vincenzo Montella: Yarınki maçta sabırlı olmamız gerekiyor

20:27 - Spor

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Yılmaz KKTC'de

20:17 - Siyaset

İsveç'in başkenti Stockholm'de otobüsün durağa çarpması sonucu ölü ve yaralıların olduğu b

20:13 - Dünya