?>

Türkiye 55 sondaj kulesiyle hidrokarbon arama çalışmalarına hız kesmeden devam ediyor

Türkiye, karada petrol ve doğal gaz arama çalışmalarına 3'ü yerli toplam 55 sondaj kulesi ile hız kesmeden devam ederken yerli ve milli teknolojilere yaptığı yatırımlarla enerjide tam bağımsızlık hedefine adım adım ilerliyor.

Ekonomi - 3 ay önce

Ankara

AA muhabirinin Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığından edindiği bilgiye göre, Türkiye, milli enerji kaynaklarının ekonomiye kazandırılması amacıyla yaptığı arama ve üretim çalışmalarını envanterine yeni teknolojiler ilave ederek sürdürüyor.

????

Enerjide dışa bağımlılığın azaltılması ve yerli kaynakların kullanımının azami seviyeye çıkarılması hedefi doğrultusunda yapılan çalışmalar sonucu Gabar Dağı'nda 10 Mayıs 2021'de Şehit Esma Çevik-1 arama kuyusunda 36 API graviteye sahip petrol keşfi gerçekleştirilmişti. Sahadaki rezerv, açılan üretim kuyularıyla 2022 sonlarında üretime alınırken, Nisan 2023'te Şehit Aybüke Yalçın Sahası'nda 41 API gravite değerine ulaşılmıştı.

Günlük yaklaşık 1 milyon varil petrol tüketimine sahip Türkiye'de yapılan keşifler sayesinde tüketimde yerli üretimin payı artırılırken, Gabar kısa sürede Türkiye'nin en verimli sahası haline geldi. Gabar sahasında yıllık üretim 2,3 milyar dolarlık ekonomik kazanç sağlarken artan yerli üretim sayesinde petrol ithalatı da azalıyor.

Türkiye, petrol üretiminde kullanılan ekipmanların yerlileştirilmesi hedefiyle sürdürdüğü hidrokarbon arama çalışmalarını, 3'ü yerli toplam 55 sondaj kulesiyle yürütüyor. Gabar'da petrol üretiminin yerli teknolojiyle yapılması konusunda adımlar atılırken, bu kapsamda yerli imkanlarla geliştirilen sondaj kuleleri çeşitli sahalarda devreye alındı.

Bakanlıktan 28 Nisan 2024'te yapılan duyuruya göre, yerli ve milli imkanlarla geliştirilen sondaj kulesi "Koca Yusuf TP1500" Türkiye'nin en kaliteli petrolünü bulmak için Gabar'da göreve başlamıştı. İmalatı yapılan yerli ve milli iki yeni sondaj kulesi "Seyit Onbaşı" ve "Naim Süleymanoğlu" ise 27 Ağustos 2025'te Şırnak'taki sahalarda sondaja başladı.

Seyit Onbaşı Sondaj Kulesi Şırnak'ın Silopi ilçesinde Atak-3 kuyusunda, Naim Süleymanoğlu Sondaj Kulesi ise Gabar'da Şehit Aybüke Yalçın-71 kuyusunda sondaja devam ediyor.

Böylece, Koca Yusuf TP1500'ün ardından iki yeni yerli sondaj kulesi daha bu yıl envantere eklenmiş oldu.

Her iki kule de 5 bin metre sondaj kapasitesine sahip bulunuyor. Toplamda 43,2 metre kule yüksekliği bulunan ekipmanların, masa yüksekliği ise 7,6 metre. "U-Frame Cantilever" konstrüksiyon tipine sahip olan kulelerin kanca yükü 357 ton. Ayrıca kulelerin kontrol sistemi, milli sondaj yazılımı ile çalışıyor.

Kaynak: AA

dikGAZETE.com
Haftanın Öne Çıkanları

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Çin Devlet Başkanı Şi Cinping ile bir araya geldi

2025-08-31 12:03 - Gündem

Kadın futbolcuların 'II. Kristal Ayaklar Ödül Töreni' Ankara'da yapıldı

2025-08-28 00:13 - Spor

İstanbul İtfaiyesi dalgıcı, rip akıntısından kurtulmayı uygulamalı gösterdi

2025-08-28 12:03 - Çevre-Hayat

Hollanda'da motosiklet sürücülerinden Filistin'e destek gösterisi

2025-08-31 16:32 - Dünya

Balık sezonunun açılmasıyla tezgahlar doldu

2025-09-01 12:52 - Çevre-Hayat

İstanbul'da okullarda uyum haftası ve haftanın ilk iş gününde trafik yoğunluğu yaşanıyor

2025-09-01 09:33 - Gündem

Ege'de sezonu açan balıkçılar avdan umutla döndü

2025-09-01 10:17 - Çevre-Hayat

Cumhurbaşkanı Erdoğan: İsrail'in Gazze'ye saldırılarını durduramamanın hiçbir izahı yoktur

2025-09-01 16:18 - Siyaset

Fenerbahçeli futbolcu Diego Carlos, İtalyan ekibi Como'ya kiralandı

2025-09-01 22:38 - Spor

Süper Lig'de galibiyetin getirisi 9,66 milyon lira

2025-09-01 12:32 - Spor

İlgili Haberler

Milyarderlerin serveti 15,8 trilyon dolara ulaştı

22:37 - Ekonomi

ABD'de işten çıkarmalar kasımda yıllık yüzde 24 arttı

21:13 - Ekonomi

Türkiye'nin mavi yüzgeçli orkinos kotası 3 bin 95 tona yükseldi

21:07 - Ekonomi

ABD, Lukoil'in Rusya dışındaki benzin istasyonlarına geçici yaptırım muafiyeti sağladı

20:27 - Ekonomi

IAEE MECA 2025 Konferansı'nda enerji dönüşümü politikaları masaya yatırıldı

20:03 - Ekonomi

Günün Manşetleri

Vergiye yönelik düzenlemeleri de içeren kanun teklifi TBMM Genel Kurulunda kabul edildi

01:53 - Siyaset

Ukrayna lideri Zelenskiy'nin İrlanda'ya iniş rotasında kimliği belirsiz 4 askeri dron tesbit edildi

01:47 - Dünya

İspanya hükümeti, İsrail'i boykot için Eurovision Yarışması'ndan çekilme kararından memnun

00:23 - Dünya

Doha Forum 2025, 'Adalet Harekete Geçiyor: Vaatlerden İlerlemeye' temasıyla düzenlenecek

23:42 - Dünya

Zelenskiy "olayların her türlü gelişmesine" hazır olduklarını belirtti

23:37 - Dünya