?>

Türkiye 55 sondaj kulesiyle hidrokarbon arama çalışmalarına hız kesmeden devam ediyor

Türkiye, karada petrol ve doğal gaz arama çalışmalarına 3'ü yerli toplam 55 sondaj kulesi ile hız kesmeden devam ederken yerli ve milli teknolojilere yaptığı yatırımlarla enerjide tam bağımsızlık hedefine adım adım ilerliyor.

Ekonomi - 3 gün önce

Ankara

AA muhabirinin Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığından edindiği bilgiye göre, Türkiye, milli enerji kaynaklarının ekonomiye kazandırılması amacıyla yaptığı arama ve üretim çalışmalarını envanterine yeni teknolojiler ilave ederek sürdürüyor.

????

Enerjide dışa bağımlılığın azaltılması ve yerli kaynakların kullanımının azami seviyeye çıkarılması hedefi doğrultusunda yapılan çalışmalar sonucu Gabar Dağı'nda 10 Mayıs 2021'de Şehit Esma Çevik-1 arama kuyusunda 36 API graviteye sahip petrol keşfi gerçekleştirilmişti. Sahadaki rezerv, açılan üretim kuyularıyla 2022 sonlarında üretime alınırken, Nisan 2023'te Şehit Aybüke Yalçın Sahası'nda 41 API gravite değerine ulaşılmıştı.

Günlük yaklaşık 1 milyon varil petrol tüketimine sahip Türkiye'de yapılan keşifler sayesinde tüketimde yerli üretimin payı artırılırken, Gabar kısa sürede Türkiye'nin en verimli sahası haline geldi. Gabar sahasında yıllık üretim 2,3 milyar dolarlık ekonomik kazanç sağlarken artan yerli üretim sayesinde petrol ithalatı da azalıyor.

Türkiye, petrol üretiminde kullanılan ekipmanların yerlileştirilmesi hedefiyle sürdürdüğü hidrokarbon arama çalışmalarını, 3'ü yerli toplam 55 sondaj kulesiyle yürütüyor. Gabar'da petrol üretiminin yerli teknolojiyle yapılması konusunda adımlar atılırken, bu kapsamda yerli imkanlarla geliştirilen sondaj kuleleri çeşitli sahalarda devreye alındı.

Bakanlıktan 28 Nisan 2024'te yapılan duyuruya göre, yerli ve milli imkanlarla geliştirilen sondaj kulesi "Koca Yusuf TP1500" Türkiye'nin en kaliteli petrolünü bulmak için Gabar'da göreve başlamıştı. İmalatı yapılan yerli ve milli iki yeni sondaj kulesi "Seyit Onbaşı" ve "Naim Süleymanoğlu" ise 27 Ağustos 2025'te Şırnak'taki sahalarda sondaja başladı.

Seyit Onbaşı Sondaj Kulesi Şırnak'ın Silopi ilçesinde Atak-3 kuyusunda, Naim Süleymanoğlu Sondaj Kulesi ise Gabar'da Şehit Aybüke Yalçın-71 kuyusunda sondaja devam ediyor.

Böylece, Koca Yusuf TP1500'ün ardından iki yeni yerli sondaj kulesi daha bu yıl envantere eklenmiş oldu.

Her iki kule de 5 bin metre sondaj kapasitesine sahip bulunuyor. Toplamda 43,2 metre kule yüksekliği bulunan ekipmanların, masa yüksekliği ise 7,6 metre. "U-Frame Cantilever" konstrüksiyon tipine sahip olan kulelerin kanca yükü 357 ton. Ayrıca kulelerin kontrol sistemi, milli sondaj yazılımı ile çalışıyor.

Kaynak: AA

dikGAZETE.com
Haftanın Öne Çıkanları

Moldova Cumhurbaşkanı seçimlerin ardından Ukrayna'ya 700 gönüllü göndermeyi planlıyor

2025-08-27 13:18 - İnsan&Hayat

Babasıyla başlayan Kur'an-ı Kerim serüveni, dünya üçüncülüğüyle taçlandı

2025-08-29 12:32 - İslam-Hayat - Rebiülevvel 1447

Kremlin, Putin ve Aliyev arasında Pekin'de bir görüşme olasılığını dışlamıyor

2025-08-29 20:06 - Özel Haber

Moskova: Akkuyu NGS projesi, Putin ve Erdoğan’ın sayesinde ilerliyor

2025-09-01 15:53 - Özel Haber

Ruslar faiz indirimlerine rağmen para yatırmaya devam ediyor

2025-08-31 20:24 - Özel Haber

Putin, Çin ile yapılan anlaşmalarda dolar ve euronun payını istatistiksel bir hata olarak nitelendirdi

2025-08-31 20:38 - Özel Haber

İstanbul'da düzenlenen 'İslami ve İnsani Bir Sorumluluk: Gazze' konferansı tamamlandı

2025-08-28 18:52 - İslam-Hayat - Rebiülevvel 1447

'İslami ve İnsani Bir Sorumluluk: Gazze' konferansı Ayasofya'da sona erdi

2025-08-29 19:18 - İslam-Hayat - Rebiülevvel 1447

İyilik Yolu Derneği Mali'de 200 kişilik cami yaptırdı

2025-08-29 11:52 - İslam-Hayat - Rebiülevvel 1447

Unutulmaya yüz tutmuş kalaycılığı yaşatmak için şehir şehir dolaşıyorlar

2025-09-01 12:48 - Magazin

İlgili Haberler

Türkiye Varlık Fonunun eurobond ihracına rekor talep

17:18 - Ekonomi

ABD'de tarım dışı istihdam ağustosta beklentilerin altında kaldı

16:42 - Ekonomi

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Bayraktar: Soma Termik Santrali yeniden çalışmaya başlayacak

16:08 - Ekonomi

Küresel gıda fiyatları artıyor

15:57 - Ekonomi

ABD'de ağustosta işsizlik oranı yüzde 4,2'den yüzde 4,3'e çıktı

15:43 - Ekonomi

Günün Manşetleri

Tesla, Musk'a 1 trilyon dolarlık ödeme paketi teklif etti

18:47 - Dünya

Pakistan'ın Sindh eyaletinde sel tehdidi nedeniyle yaklaşık 110 bin kişi tahliye edildi

18:43 - Dünya

Hafta sonu itibarıyla sıcaklıklar kademeli olarak düşecek

18:32 - Gündem

Trabzonspor, Faslı futbolcu Bouchouari'yi renklerine bağladı

18:02 - Spor

YSK, CHP'nin 'kongre' ve 'İstanbul il yönetimi' ile ilgili başvurularını karara bağladı

17:40 - Siyaset