Küba Devlet Başkanı Diaz-Canel, geniş kapsamlı "reform paketi" açıkladı

Küba Devlet Başkanı Miguel Diaz-Canel, geniş kapsamlı bir reform paketi açıklayarak, birlik ve beraberlik mesajı verdi.

Dünya - 2 ay önce

Devlet televizyonuna konuşan Diaz-Canel, reformların Washington'un baskılarından değil, ekonomiyi canlandırmak, merkeziyetçiliği azaltmak ve farklı kesimlere daha fazla özerklik sağlamak amacıyla hayata geçirildiğini söyledi.
Turizm ve yatırımları da kapsayan reform paketine değinen Diaz-Canel, "Ülke durmuş değil. Ülke, tüm bu durumla akıllıca mücadele ediyor. Yaptığımız her şeyi o kadar açık bir şekilde ifade edemeyiz çünkü düşman attığımız her adımı gözetliyor. Bizim cevabımız birlik ve beraberlik olmalıdır." ifadelerini kullandı.
Reform paketinin önümüzdeki haftalarda ülkenin en üst karar organlarından biri olan Küba Komünist Partisi (PCC) Siyasi Bürosu'nun onayına sunulacağını belirten Diaz-Canel, paketin daha sonra tek kamaralı yasama organı Halk Gücü Ulusal Meclisi'nde (ANPP) görüşüleceğini ifade etti.
Diaz-Canel, tarımda üreticilere daha fazla esneklik sağlanacağını dile getirerek, dış ticarette devlet şirketlerinin zorunlu aracılık rolünün kaldırılacağını ve araç ithalatındaki kısıtlamaların sona ereceğini belirtti.
Yabancı yatırımları teşvik etmek istediklerini aktaran Diaz-Canel, yurt dışında yaşayan Kübalılara ülkedeki vatandaşlarla aynı hakların tanınacağını söyledi.
Diaz-Canel, devlet yapısını daha verimli ve daha az bürokratik hale getirmek istediklerini vurgulayarak, bakanlık sayısının 27'den 20'ye düşürüleceğini kaydetti.
Ürün sübvansiyonlarının kademeli olarak kaldırılacağını belirten Diaz-Canel, sosyal yardımların doğrudan ihtiyaç sahiplerine yönlendirileceğini ifade etti.
Küba'nın reform paketi kapsamında, turizm sektöründe yeni işletme modelleri ve aktörlere kapı açılması planlanıyor. Bu adım, ABD yaptırımları nedeniyle bazı yabancı şirketlerin ülkeden çekilmesinin ardından geldi.
Aralarında İspanyol Melia ve Iberostar'ın yanı sıra Kanadalı Blue Diamond ve Endonezyalı Archipelago International'ın da bulunduğu otel zincirleri, ABD'nin yaptırımları nedeniyle haziran ayında Küba'daki faaliyetlerini tamamen veya kısmen sonlandıracaklarını bildirmişti.
Bu gelişme, mülkiyeti büyük ölçüde devlete ait olan yaklaşık 50 otelin geleceğine ilişkin belirsizlik yarattı. Söz konusu tesislerin çoğu, askeri holding Gaesa'ya bağlı Gaviota şirketinin bünyesinde bulunuyor.
Küba'nın turizm sektörü, Kovid-19 salgınından bu yana zor bir dönemden geçiyor. Ancak ABD'nin ocak ayından itibaren artırdığı yaptırımlar, yabancı ziyaretçi sayısında sert düşüşe yol açtı.
Bu durum, otel zincirleri ve hava yolu şirketleri dahil birçok yabancı firmanın ülkeden ayrılmasına neden oldu.
Küba Ulusal İstatistik ve Enformasyon Ofisi (ONEI) verilerine göre, yılın ilk dört ayında ülkeyi 328 bin 608 yabancı turist ziyaret etti.
Bu sayı, geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 55,8 azaldı. Nisan ayında ise ziyaretçi sayısı 30 bin 551 olarak kaydedildi.
Kaynak: AA
dikGAZETE.com
Haftanın Öne Çıkanları

Beş ayda ülke genelinde hava yolu ile seyahat edenlerin sayısı, Türkiye'nin nüfusunu aştı

2026-06-07 13:42 - Çevre - Seyahat

Elazığ'da Keban Barajı'nda tahliye kapakları ikinci kez açıldı

2026-06-07 20:48 - Çevre-Hayat

"AI Tomorrow Summit 2026" etkinliği yapay zeka konusundaki "beyin fırtınası" ile

2026-06-08 13:07 - Teknoloji

Türkiye’nin Moskova Büyükelçisi Bilgiç: Rus turistlerin gözdesi Antalya ve Bodrum

2026-06-08 21:46 - Özel Haber

Taha Akgül ve Rıza Kayaalp "Mehmed: Fetihler Sultanı" dizisinde rol aldı

2026-06-08 12:22 - Kültür Sanat

Türkiye ile Rusya arasındaki tarım ticareti yılın ilk döneminde yüzde 5,7 arttı

2026-06-09 08:02 - Özel Haber

Gençler ve çocuklar için önemli çalışmalara imza atan Hüseyin Goncagül'ü sahne arkadaşları anlattı

2026-06-13 15:13 - Kültür Sanat

Ermenistan yetkililerinden açıklama: Söz konusu adreste Türk vatandaşı kayıtlı değil

2026-06-07 16:24 - Özel Haber

Meksika, 2026 FIFA Dünya Kupası'na galibiyetle başladı

2026-06-12 00:38 - Spor

Stratonikeia Antik Kenti'nde buluntuların üçte birini Türk dönemi eserleri oluşturuyor

2026-06-08 12:18 - Kültür Sanat

İlgili Haberler

Yunanistan’ın Pilio Yarımadası ve Girit Adası’nda yangın çıktı

23:18 - Dünya

İsrail ordusu, işgal altındaki Batı Şeria'da 2 beldeyi "kapalı askeri bölge" ilan ett

23:12 - Dünya

Arap ülkeleri, Kolombiya'nın işgal altındaki Golan Tepeleri'nde İsrail egemenliğini tanıya

22:48 - Dünya

BM'den Milli Dayanışma ve Toplumsal Bütünleşmenin Güçlendirilmesine Dair Kanun'a destek aç

22:28 - Dünya

BM, Gazze'de yaşanan su kıtlığına ve hijyen sorununa dikkati çekti

22:22 - Dünya

Günün Manşetleri

Yunanistan’ın Pilio Yarımadası ve Girit Adası’nda yangın çıktı

23:18 - Dünya

İsrail ordusu, işgal altındaki Batı Şeria'da 2 beldeyi "kapalı askeri bölge" ilan ett

23:12 - Dünya

Arap ülkeleri, Kolombiya'nın işgal altındaki Golan Tepeleri'nde İsrail egemenliğini tanıya

22:48 - Dünya

BM'den Milli Dayanışma ve Toplumsal Bütünleşmenin Güçlendirilmesine Dair Kanun'a destek aç

22:28 - Dünya

BM, Gazze'de yaşanan su kıtlığına ve hijyen sorununa dikkati çekti

22:22 - Dünya