?>

'Köy yumurtası hilesi'ni bitirecek uygulama başlıyor

Yumurtaya "organik" ya da "serbest gezen tavuk" gibi yetiştirme metodunun damgalanması uygulaması 16 Nisan'da başlayacak.

Ekonomi - 7 yıl önce

ANKARA - Deniz Çiçek

Yumurtaya "organik" ya da "serbest gezen tavuk" gibi yetiştirme metodunun damgalanması uygulaması pazartesi gününden itibaren başlayacak.

Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığınca, 2014 yılında Türk Gıda Kodeksi Yumurta Tebliği'nde yapılan değişiklikle doğrudan insan tüketimine veya gıda sanayisinin kullanımına sunulan "A sınıfı" yumurtalar için damgalanma şartı getirildi. Bu kapsamda, yumurtaların işletme ve kümes numarası yumurta kabuğuna damgalanmaya başlandı.

AA muhabirinin edindiği bilgilere göre, geçen zamanda yumurta etiketlerinde yer alan "organik yumurta", "köy yumurtası", "doğal yumurta", "serbest gezen tavuk yumurtası" gibi farklı ifadelerin hem tüketiciyi yanılttığı hem de üreticiler arasında haksız rekabete yol açtığı belirlendi.

Üretici ve tüketicilerden çok sayıda şikayet gelmesi üzerine harekete geçen Bakanlık, 24 Kasım 2017'deki tebliğ değişikliğiyle "yetiştirme metodu kodu"nun işletme ve kümes numarasıyla birlikte yumurta kabuğuna damgalanması zorunluluğunu getirdi. Böylece, AB uygulamalarına da uyum sağlandı.

İşletmeler açısından tanınan geçiş süreci 16 Nisan'da dolacak. Pazartesi gününden itibaren market raflarında yer alacak yumurtalarda yetiştirme metodu kodu yer alacak.

Uygulama göre, "A sınıfı" yumurtada yetiştirme metodu kodu, işletme ve kümes numarası kolayca görülebilir, okunaklı ve en az 2 milimetre yükseklikte olacak şekilde yumurta kabuğuna damgalanacak.

Kodların anlamları

Yumurta yetiştiriciliği 4 grup altında toplanırken, yetiştirme metodu kodu, işletme ve kümes numarası önüne belirlenen rakamlarla kodlanacak.

Buna göre, "0" kodu organik yetiştiricilik, "1" kodu free range (açık dolaşıma erişim) yetiştiricilik, "2" kodu kümeste kafessiz yetiştiricilik, "3" kodu da kafesli yetiştiricilik için verilecek.

Örneğin, Ankara'da organik yumurta yetiştiriciliği yapan bir işletme için "0TR060000060000-01" damgası basılacak.

Pazartesi gününden itibaren, yetiştirme metodu kodu, işletme ve kümes numarası yazılmamış "A sınıfı" yumurtalar toptan veya perakende olarak satışa sunulamayacak. Tüketicileri bilgilendirme adına yetiştirme metodu kodu, yumurtanın etiket bilgilerinde "0: Organik yetiştiricilik" şeklinde açıklanacak.

Uygulamanın başlamasıyla tüketiciler, aldıkları yumurtanın yetiştirme metodu hakkında çok açık bilgi sahibi olacak.

Yumurta kodu denetimleri başlıyor

Bakanlık yetkililerince pazartesi gününden itibaren bu kapsamda denetimler yapılacak. İşletmelerin yanı sıra marketlere de denetime gidilecek. Bakanlıkça, market raflarındaki yumurtaların kodlarına ve işletmelerdeki yetiştirme koşullarına bakılarak, kod numarasıyla uyum aranacak.

Kaynak: AA

dikGAZETE.com
Haftanın Öne Çıkanları

Trabzonspor'un yeni başkanı Ahmet Ağaoğlu oldu

2018-04-08 23:22 - Genel

Atatürk Havalimanı’nda iki günlük yazılım maratonu

2018-04-14 17:05 - Genel

FETÖ'nün Balkan yapılanması soruşturmasında 6 tutuklama

2018-04-12 04:12 - Genel

Eski İstanbul'un kalbi Şehzadebaşı'ndaki 'yeşil sütun'

2018-04-11 08:17 - Kültür Sanat

'Türkiye elinden geleni yapıyor'

2018-04-08 11:02 - Siyaset

Mantar üreterek köyünde tersine göçü teşvik etti

2018-04-13 17:02 - Çevre-Hayat

Beşiktaş'ı Romanlardan özür dilemeye davet etti

2018-04-10 19:08 - Politika

CHP Genel Başkanı Kılıçdaroğlu: Ben postalı da parkayı da 68'lerde giyiyordum

2018-04-15 02:04 - Genel

Laboratuvarı yanınca 7 yıllık problemi 6 ayda çözmüş

2018-04-15 03:32 - Teknoloji

Suudi Arabistan, İspanya'dan savaş gemisi alacak

2018-04-13 03:14 - Genel

İlgili Haberler

AB, tasarrufları yatırıma dönüştürmek istiyor

16:23 - Ekonomi

Kur Korumalı Mevduat bakiyesi 9,7 milyar dolara geriledi

15:12 - Ekonomi

Türkiye'nin yeni sondaj gemisi Mersin açıklarına demirledi

15:08 - Ekonomi

Boeing, 737 MAX yerine yeni dar gövdeli ve tek koridorlu uçak üretmeyi planlıyor

14:49 - Ekonomi

Türkiye ve Azerbaycan yapay zekada güçlerini birleştirdi

14:37 - Ekonomi

Günün Manşetleri

AB, tasarrufları yatırıma dönüştürmek istiyor

16:23 - Ekonomi

MİT'ten kişisel verileri çalanlara yönelik operasyon

16:18 - Gündem

Sabiha Gökçen Havalimanı'nda ikinci pist tam kapasite hizmet vermeye başladı

15:53 - Gündem

MİT Başkanı İbrahim Kalın, Gazze müzakereleri için Katar'da

15:37 - Gündem

Katar: Gazze'de ateşkes müzakerelerine Türkiye de katılacak

15:23 - Dünya