Kolostrum yönetimi buzağıların ilk günlerinde hayati önem taşıyor

- Trouw Nutrition Türkiye CMR Ülke Müdürü ve B2F Satış Direktörü Tanzer Kılcıoğlu: - "Patojenlere karşı antikorsuz doğan buzağıların hastalıklara karşı savunmasızlar. Bu duruma karşı doğumdan sonra mümkün olan en kısa sürede kaliteli kolostrum ile beslenmeleri gerekiyor"

Ekonomi - 2 yıl önce

İSTANBUL (AA) - Doğumdan hemen sonra salgılanmaya başlayan ve ağız sütü olarak ifade edilen kolostrum, zengin besin, yüksek kuru madde ve bağışıklık sistemini destekleyen immunoglobulinler, içeriği sayesinde buzağıların doğumdan sonra alması gereken çok önemli bir besin kaynağı olarak öne çıkıyor.

Trouw Nutrition'dan yapılan açıklamaya göre, kolostrum insanlarda olduğu gibi hayvanlarda da yaşamın ilk günlerinde sağlıklı büyüme ve gelişim açısından hayati önem taşıyor.

Buzağıların hayata sağlıklı bir başlangıç yapabilmeleri için bol miktarda kaliteli kolostrum ile beslenerek bağışıklık kazanmaları gerekiyor. Metabolik potansiyeli artıran kolostrum, patojenlere karşı antikorsuz doğan buzağılara doğal bir antikor oluşturarak hastalıklara karşı kalkan görevi görüyor. Trouw Nutrition, LifeStart konsepti ile çiftlik hayvanlarının erken dönem beslenme ve üretim performansını bilimsel ve sürdürülebilir yöntemlerle geliştirmeyi amaçlıyor.

Açıklamada görüşlerine yer verilen Trouw Nutrition Türkiye CMR Ülke Müdürü ve B2F Satış Direktörü Tanzer Kılcıoğlu, yeni doğan buzağıların hastalıklara karşı savunmasız olduklarını belirterek, bu duruma karşı doğumdan sonra mümkün olan en kısa sürede kaliteli kolostrum ile beslenmeleri gerektiğini vurguladı.

Diğer memelilere kıyasla düşük bir enerji rezervi ile doğan buzağıların doğumdan hemen sonra sağlanan kolostrum ile yüksek enerji ve protein aldıklarını ifade eden Kılcıoğlu, "Kolostrum, buzağıların yaşamlarının ilk günlerinde bağırsak içerisinde birikmiş olan mekanyumun atılmasına katkı sağlar. Ayrıca sağlıklı bir bağırsak sistemi geliştirmek için hormonlar, büyüme faktörleri ve insülin gibi hayati bileşenleri içerir." ifadelerini kullandı.

- "Buzağılar doğum ağırlıklarının en az yüzde 15'i ile beslenmeli"

Tanzer Kılcıoğlu, buzağıların sindirim sistemlerinin immünoglobulinlerden en verimli şekilde faydalanabilmeleri için doğumu takiben bir ila iki saat içinde, kolostrum ile beslenmesi gerektiğini belirterek, şunları kaydetti:

"Buzağılar, doğumdan sonra ilk 12 saat içerisinde iki ila üç besleme uygulanarak, doğum ağırlıklarının en az yüzde15'i kadar kolostrum ile beslenmelidir. Örneğin, 40 kg'lık bir buzağı doğumdan sonra 12 saat içerisinde minimum 6 litre kolostrum tüketmelidir. Kolostrum 37-39 derece vücut sıcaklığında olmalıdır. Bu sıcaklık, buzağının vücut ısısını korumasını sağlarken aynı zamanda sindirim sistemini destekler."

LifeStart konseptinin önemli bir parçasını oluşturan kolostrum yönetimi kapsamında geliştirdikleri ürünlerle optimum süt performansı hedeflediklerini aktaran Kılcıoğlu, "Trouw Nutrition olarak global pazarda kolostrum kalitesini zenginleştiren ürünler geliştiriyoruz. Bu ürünlerimiz çiftlik kolostrumunun hiç olmadığı durumlarda yerine kullanmak veya kalitesi yetersiz olduğunda desteklemek için kullanılıyor. Yakın zamanda Türkiye pazarına da kolostrum ürünlerimizi sunmayı hedefliyoruz." ifadelerini kullandı.

Haftanın Öne Çıkanları

Moskova'nın ‘Sembol'ünü Türk Ant Yapı inşa edecek

2021-11-11 09:18 - Özel Haber

Şair, yazar ve fikir adamı Sezai Karakoç vefat etti

2021-11-16 21:58 - Kültür Sanat

Sertab Erener yeni şarkısında insanları ve gezegeni kurtarmak için acil eylem çağrısı yaptı

2021-11-12 12:26 - Magazin

İngiltere'de ambulanstaki hastaların hastane önünde beklerken öldüğü ortaya çıktı

2021-11-15 19:46 - Dünya

Oğuzhan Asiltürk'ün ismi evinin yakınındaki caddede yaşatılacak

2021-11-11 16:21 - Siyaset

Malatya'da Ahmet Kekeç Kütüphanesi açıldı

2021-11-14 03:03 - Kültür Sanat

MARİŞ, Mardinli girişimci Vedat Özçelik’i ağırladı

2021-11-15 16:22 - Genel

Bakan Bilgin'den 3600 Ek Gösterge açıklaması: İnşallah ocak ayında TBMM'ye getireceğiz

2021-11-14 21:02 - Ekonomi

'Anadolu Uygarlıklarından İzler İstanbul' projesi etkinlikleri 1 Aralık'ta AKM'd

2021-11-10 16:06 - Kültür Sanat

Hazal öğretmen, kapı kapı gezerek köydeki kadınlara okuma yazma öğretiyor

2021-11-12 15:02 - Çevre-Hayat

İlgili Haberler

Bakan Kacır: Dış ticaret açığımız azalmaya devam ediyor

18:58 - Ekonomi

KİT'lerde yılın ilk çeyreği itibarıyla 104 bin 14 kişi çalışıyor

18:27 - Ekonomi

McDonald's'ın karı, Orta Doğu'daki çatışmaların satışları etkilemesiyle beklentileri

18:23 - Ekonomi

Antalya'ya gelen yabancı turist sayısı 2 milyona yaklaştı

18:08 - Ekonomi

Bakan Bayraktar, 6 bin 600 hektarlık maden sahasının rehabilite edildiğini bildirdi

17:33 - Ekonomi

Günün Manşetleri

ABD'den "Türkiye'nin Exxon Mobil ile görüşmesine" ilişkin açıklama

22:47 - Dünya

DMM, 'Hükümet, Schengen vizesinin verilmesini engelliyor' iddiasını yalanladı

22:37 - Medya

Bazı illerde sağanak hayatı olumsuz etkiledi

22:33 - Gündem

Başkentte sağanak ve dolu etkili oluyor

22:23 - Asayiş

MİT Başkanı Kalın, Somali Cumhurbaşkanı Mahmud ile görüştü

22:18 - Gündem