?>

Prof. Aydal, Ilısu Barajı'nın perde arkasında yaşananları anlattı

Yeniden Refah Partisi Genel Başkan Yardımcısı Prof. Dr. Doğan Aydal, geçtiğimiz günlerde hizmete açılan ve ekonomiye yılda 3 milyar lira katkı sağlayacağı söylenen Ilısu Barajı'nın perde arkasında yaşananları anlattı

Gündem - 4 yıl önce

Yeniden Refah Partisi Genel Başkan Yardımcısı Prof. Dr. Doğan Aydal, geçtiğimiz günlerde hizmete açılan ve ekonomiye yılda 3 milyar lira katkı sağlayacağı söylenen Ilısu Barajı'nın perde arkasında yaşananları anlattı

Aydal, Ilısu Barajı'nın yapımı için gereken krediyi sağlamak isteyen yabancı şirketlerin, Güneydoğu ve Doğu Anadolu'daki suların ve yatırımların kontrolünü AB'ye verecek sözleşme maddelerini AK Parti Hükümetine dayatmak istediğini ancak hükümetin buna direnç gösterdiğini söyledi. 

'Barajın yapımı için Hükümetimize ve emeği geçenlere teşekkür ederiz'

GAP projesi çerçevesinde tamamlanıp hizmete sunulan tam adı "Ilısu Prof. Dr. Veysel Eroğlu Barajı" ve HES'teki emekleri için AK Parti Hükümetine ve tüm emeği geçenlere öncelikle teşekkür ettiklerini belirten Aydal, şöyle konuştu:

"Çorak toprakların sulanacak olması, elektrik üretilmesi, Parti olarak bizleri ziyadesiyle memnun etmiştir. Ancak mesele susuz toprakları sulamak ise, müşterisiz havalimanları, tren hatları, geçilmeyen yollar yapılacağına, birçok su kanalı, su boru hattı bitirilebilirdi. Mesele elektrik üretimi ise Ilısu Barajı için kaybedilen 15 yıl süresince, Hükümet güneş ve rüzgâr enerjilerine yönelmiş olsaydı ülkemiz daha kazançlı çıkmaz mıydı?"

Ilısu Barajı'nın hikayesi Mesut Yılmaz hükümeti ile başladı

Ilısu Barajı'nın perde arkasında yaşananların ve özellikle AB'nin Doğu ve Güneydoğu Anadolu'daki sularımızı kontrol etme amacının mutlaka bilinmesi gerektiğini vurgulayan Aydal, "Ilısu barajının ihalesi 55. Mesut Yılmaz hükümeti göreve geldikten sonra bir ay bile dolmamış iken, 23 Temmuz 1997’de, bir Bakanlar Kurulu Kararı ile alınır. Her şey çok gözü kara bir şekilde yapılmakta, akla zarar kararlar alınmaktadır. Baraj ihaleleri Bakanlar Kurulu Kararı ile verilmeye başlanmıştır. Ilısu barajı da bunlardan biridir. Bu tip ihalelerin Bakanlar Kurulu kararı ile verilmesi rekabeti ortadan kaldırmış ve dönemin Başbakan’ınca uygun görülen firmalara baraj yapımı ihale edilmiştir. Sonuçta, 1997 yılında çıkarılan Bakanlar Kurulu kararı ile kurulu gücü bin 200 megawat olacak Ilısu barajının inşaatı ve elektromekanik teçhizatının temin ve tesisi Alman, İsviçre ve Avusturyalı firmalara verilir.  Ancak tehlikeyi gören gözü kara bürokratlar, DSİ, DPT ve Hazine yetkililerinin yaptığı toplantıda böyle bir konunun ihalesiz verilmesinin mümkün olamayacağı belirtirler. Beklenen olur ve Danıştay 10. dairesi Barajlar ile ilgili Bakanlar Kurulu Kararını iptal eder. Enerji Bakanlığının temyize gitmesi de sonucu değiştirmez ve bu barajın hikâyesi AK Parti Hükümet dönemlerine kadar ulaşır" şeklinde konuştu.

Hükümet, ihanet sözleşmesine direnç göstererek imzalamadı

AK Parti Hükümetleri döneminde de Ilısu barajı yapımının yine gündeme geldiğini belirten Aydal, barajın yapımına finansör olmak isteyen Almanya, Avusturya ve İsviçre'deki kredi kuruluşlarının, kredi vermeden önce DSİ ile bir sözleşme imzalamak istemeleri ve söz konusu bu sözleşme maddelerinin, Avrupa Birliği'nin Türkiye’ye zorla imzalatmaya çalıştığı Espoo ve Aarhus sözleşmelerini hatırlatan maddeler içermesi, bu maddelere dayanarak; Doğu ve Güneydoğu Anadolu’da nehirlerimiz üzerindeki paylaşımın, bu bölgelerde yapılacak her yatırımın, AB gözetiminde ve denetiminde olması istenmesi nedeniyle AK Parti hükümetinin buna direnç gösterdiğini ve AB’ye esir olacağımız sözleşmeleri imzalamadığını söyledi.

'Şu soruların cevapları izaha muhtaç'

"Gelinen noktada Ilısu barajı bitirilerek ülkemize kazandırılmıştır. Tebrik ederiz." diyen Aydal, şöyle devam etti:

"Tabii olarak şu soruların cevapları da bilinmemektedir: Acaba bölgeden boşaltılan köylerdeki 78.000 kişi mağdur olmuş mudur? Devlet, İstimlak bedellerini zamanında vererek mağduriyetleri önlemiş midir?

Hükümet, Doğu ve Güneydoğu Anadolu'daki suların yönetimini ve bu bölgede yapılacak yatırımların yönetimini AB'ye bırakan Espoo ve Aarhus sözleşmelerine direnç göstermek için bu kararı aldıysa, Doğu ve Güneydoğu bölgelerimizde sulanması gereken topraklarımız neden uzun süre ihmal edilmiştir.

Sulanması gereken 1 milyon 788 bin hektar arazinin sulanan kısmı yıllarca neden yüzde 16-20 civarında gerçekleşmiştir? Kısıtlı su verilmesinde AB’ye şirin gözükme çabaları etkin olmuş mudur?

Bunları maalesef bilemiyoruz. Baraj ihalesinin yine tesadüfen(!) Cengiz inşaat tarafından kazanılmış olması da artık kanıksadığımız ama zihnimizde sorular oluşturan bir diğer konudur."

.

dikGAZETE.com

Haftanın Öne Çıkanları

Konya'da 5,1 büyüklüğünde deprem

2021-11-09 00:06 - Gündem

Fenerbahçe Galatasaray derbisinin hazırlıklarına başladı

2021-11-12 00:21 - Spor

Ukrayna: Gazprom AB'ye gaz sevkiyatını artırmadı

2021-11-11 19:02 - Dünya

İstanbul'un barajlarındaki doluluk oranı yüzde 43,51'e indi

2021-11-12 13:08 - Genel

BM: Belarus-Polonya göçmen krizi siyasileştirilmemeli

2021-11-11 00:41 - Dünya

Ukrayna'da Kovid-19 salgınında 'en yüksek günlük can kaybı sayısı' kaydedildi

2021-11-09 14:26 - Dünya

Kuru kayısıda yeni ihracat sezonu hızlı başladı

2021-11-07 14:26 - Ekonomi

Borsa güne yükselişle başladı

2021-11-12 13:03 - Ekonomi

İstanbul'da uyuşturucu operasyonu düzenlendi

2021-11-09 11:17 - Dünya

Türkiye-Cebelitarık maçının biletleri tükendi

2021-11-11 02:55 - Spor

İlgili Haberler

İstanbul merkezli terör operasyonlarında gözaltına alınan 32 zanlıdan 14'ü tutuklandı

17:53 - Gündem

Türk Dil Kurumu Avrupa Terminoloji Birliği'ne üye oldu

17:38 - Gündem

Karadeniz'de sağanak sonrası denizin rengi "kahverengi" oldu

16:38 - Gündem

Samsun'da sağanak etkili oldu

15:42 - Gündem

Kırşehir'deki ormanlık alanlar yangınlara karşı dronla denetleniyor

14:42 - Gündem

Günün Manşetleri

Arnavutluk'ta orman yangınları etkili oluyor

20:37 - Dünya

Ankara'dan Şam'a ilk uçuş gerçekleştirildi

20:18 - Çevre & Seyahat

Dünyada sıcaklık rekorları kırılırken ABD ve Avrupa'da orman yangınları etkili oluyor

19:57 - Dünya

UEFA'dan Beşiktaş'a 900 bin avro para cezası

19:38 - Spor

Bakan Bolat, Ekonomik İşbirliği Teşkilatı 17. Zirvesi'ne ilişkin paylaşımda bulundu

19:28 - Ekonomi