?>

Kızılırmak Deltası kuşlarla şenlendi

Samsun'da 56 bin hektarlık alana sahip ve UNESCO Dünya Mirası Geçici Listesi'nde yer alan Kızılırmak Deltası Kuş Cenneti'ne göç eden kuşlar, turistleri ve kuş araştırmacılarını da bölgeye çekiyor.

Çevre-Hayat - 8 yıl önce

SAMSUN - İlyas Gün

Samsun'da 19 Mayıs, Bafra ve Alaçam ilçeleri sınırlarında bulunan 56 bin hektar alana sahip Kızılırmak Deltası Kuş Cenneti, baharın gelişiyle şenlendi.

Deltada 356 tür göçmen kuş bulunuyor. Balıkçı kuşlar, deltadaki göller ve kanallarda balık avlayarak besleniyor. Gri balıkçıl kuşların zaman zaman beslenmek için birbirleriyle kavga etmesi ise ilginç görüntüler ortaya çıkarıyor.

Bafra'nın Doğanca Mahallesi'ndeki iki dönüm alan ise ağaçlarda üçer ve beşer katlı 40 yuva oluşturulması nedeniyle "leylek köyü" adıyla anılıyor.

Deltaya mart başından bu yana gelmeye başlayan leylekler, turistleri ve kuş araştırmacılarını da bölgeye çekiyor.

Orman ve Su İşleri Bakanlığı 11. Bölge Müdürü Hasan Terzioğlu, AA muhabirine, deltanın 21 bin 700 hektarlık bölümünün sulak alan, 5 bin 174 hektarlık kısmının ise yaban hayatı geliştirme sahası olduğunu söyledi.

Deltada 356 kuş türü bulunduğunu dile getiren Terzioğlu, "Bunların bazıları kış aylarını burada geçirdikten sonra Sibirya'ya göç ediyor. 140 kuş türü ise Kızılırmak Deltası'nda üremeyi tercih ediyor. Leylek, turna, saz horozu, yeşilbaş ördek, macar ördek, kızılbalıkçıl, erguvani balıkçıl gibi türler, üremeyi burada yaptıktan sonra geldikleri bölgelere dönüyor." dedi.

Deltada "leylek ormanı" için çalışma yapılıyor

Terzioğlu, deltada bulunan "leylek köyü"nün Samsun ve Türkiye için çok önemli bir alan olduğuna dikkati çekti.

Burada leylek popülasyonunda yoğunlaşma bulunduğunu vurgulayan Terzioğlu, "Yurt dışındaki bazı ülkelerde bu tarz bölgeler turizme kazandırılmış. Türkiye'nin en önemli sulak alanlarından Kızılırmak Deltası Kuş Cenneti'ndeki leylek köyünün bulunduğu alanın kamulaştırılması için de çalışma başlatıldı. Bu alanın koruma altına alınıp 'leylek ormanı' ilan edilmesi için çalışmalar yapılıyor." ifadesini kullandı.

Türkiye'nin leylek popülasyonu bakımından dünyada beşinci sırada yer aldığına işaret eden Terzioğlu, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Kızılırmak Deltası'nda her yıl yaklaşık 5 bin leylek olur. Samsun'un Türkiye'de leylek popülasyonu bakımından önemli yeri bulunuyor. Leylekler deltayı her yıl düzenli olarak ziyaret ediyor. Bir leyleğin günde 1-1,5 kilogram besine ihtiyacı oluyor. Besin ihtiyaçlarını karşılamak için tarlalardaki zararlıları yiyorlar. Böylece tarıma da katkıları oluyor. Bu nedenle leylekler bölge halkı tarafından da seviliyor."

Bölge Müdürlüğü olarak deltada her yıl leylek yuvası sayımı yapıldığını anlatan Terzioğlu, geçen yıl tespit ettikleri 950 yuvadan 900'ünün dolduğunu gördüklerini bildirdi.

Terzioğlu, leyleklerin göçünün sürmesiyle diğer yuvaların da kısa sürede dolacağını kaydetti.

Kaynak: AA

dikGAZETE.com
Haftanın Öne Çıkanları

'Cushing Sendromu'nda erken tanı hayati önem taşıyor

2018-04-16 01:32 - Sağlık

A Milli Erkek Voleybol Takımı'nda yeni antrenör belli oldu

2018-04-18 03:02 - Spor

TürkTraktör'ün Tedarik Zinciri Genel Müdür Yardımcısı Ergun Özdamar oldu

2018-04-20 15:15 - Genel

Mustafa Deniz'in filmi 'Kabuk' Cannes'da gösterilecek

2018-04-18 17:02 - Kültür Sanat

Dünyanın ressamı İzmir’e geliyor

2018-04-16 13:02 - Kültür Sanat

İran’dan Rusça’nın okullarda 'ikinci dil' olarak öğretilmesi teklifi

2018-04-21 03:34 - Genel

Kızılırmak Deltası kuşlarla şenlendi

2018-04-21 19:32 - Çevre-Hayat

Seçim önergesi TBMM Genel Kurulunda kabul edildi

2018-04-20 21:34 - Politika

'Cumhurbaşkanı adayımız Erdoğan'dır'

2018-04-18 23:57 - Siyaset

Vatandaşların ağırlığına dayanamayan ahşap balkon çöktü

2018-04-19 01:02 - Asayiş

İlgili Haberler

Bolu'da karla kaplı çam ağaçları havadan görüntülendi

16:42 - Çevre-Hayat

Şırnak'ta çocuklar kar keyfini poşet ve tepsilerle kayarak çıkardı

16:03 - Çevre-Hayat

Konya'da Beyşehir Gölü'nün yüzeyinin bir kısmı buz tuttu

15:53 - Çevre-Hayat

Düzce'deki Topuk Yaylası Göleti'nin yüzeyi buz tuttu

15:12 - Çevre-Hayat

Karla buluşan Kastamonu'nun sahil şeridindeki eşsiz güzellikler dronla görüntülendi

14:43 - Çevre-Hayat

Günün Manşetleri

ABD basını: Maduro ve eşini taşıyan uçak New York'a indi

01:23 - Medya

Venezuela Devlet Başkan Yardımcısı Rodriguez, hiçbir ülkenin kolonisi olmayacaklarını belirtti

00:37 - Dünya

Şam'da roket saldırısı düzenlendi

22:42 - Dünya

AK Parti Genel Başkanvekili Ala'dan CHP Genel Başkanı Özel'e tepki

22:38 - Siyaset

Bakan Kacır: Yüksek ve orta-yüksek teknolojili ürün ihracatımız 112 milyar dolara erişti

22:28 - Ekonomi