?>

'Cushing Sendromu'nda erken tanı hayati önem taşıyor

Prof. Dr. Kadıoğlu, Cushing hastalığında ölüm riski olduğunu belirterek, erken tanının bu hastalık için hayati önem taşıdığını söyledi.

Sağlık - 8 yıl önce

İSTANBUL - HATİCE ŞENSES

İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa Tıp Fakültesi İç Hastalıkları Anabilim Dalı Endokrinoloji-Metabolizma ve Diyabet Bilim Dalı Öğretim Görevlisi Prof. Dr. Pınar Kadıoğlu, AA muhabirine yaptığı açıklamada, stres hormonu olarak bilinen kortizol hormonu seviyesinin vücutta ciddi şekilde yükselerek Cushing sendromuna sebep olduğunu belirtti.

Cushing'de her vakanın ilginç, kendine özgü olduğunu dile getiren Kadıoğlu,"Çünkü hem tanısı hem tedavisi çok zor bir hastalıktır, tuzaklarla doludur. Tedavi süreci oldukça uzun." diye konuştu.

Kadıoğlu, hastalığın pek çok belirtisi olduğunu belirterek, "Hızlı ve orantısız kilo alımı, egzersiz veya diyete rağmen kilo verememe hastalığın belirtileri arasında olabilir. Kilo problemlerinin yanı sıra hastalığın özel bulgularından olan 'Aydede yüzü', yüzde oluşan kızarıklıklar ve bufalo hörgücü denilen yağ kitlesi belirtiler arasındadır. Vücutta oluşan pembe ve mor çatlaklar, oturduğunuz zaman yerinizden kalkamama, bir türlü kontrol altına alınamayan yüksek tansiyon, obezite, diyabet, kemik erimesi gibi hastalıklar Cushing'in belirtileri arasında yer alıyor." ifadelerini kullandı.

Hastalık 30'lu yaş grubundaki kadınlarda daha sık görülüyor

Hastalığa 30'lu yaş grubundaki kadınlarda daha sık rastlandığını vurgulayan Kadıoğlu, şunları kaydetti:

"Cushing nadir rastlanan hastalıklar arasında yer alıyor. Görülme sıklığı ise milyonda 5-6 oranında. Hastalık sadece klasik bulguları aradığında nadir bir hastalık. Ancak kötü kontrollü diyabet, kontrolsüz hipertansiyon veya ilerleyen kemik erimesi hastaları arasında Cushing sendromu aranırsa bulunabilir. Dolayısıyla son yıllarda hastalığa daha sık rastlanmaya başlandı. Tanı ve tedavi süreçlerinde yaşanan zorluklar hastaların en büyük problemleri arasında. Süreç uzun, hastaların desteğe ihtiyacı oluyor."

"Erken teşhisle birlikte ölüm riski azalıyor"

Çeşitli sistemleri olmasına karşın tanı konulmasının zaman aldığını vurgulayan Prof. Dr. Pınar Kadıoğlu, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Cushing hastalığında ölüm riski var. Erken teşhisle birlikte ölüm riski azalıyor. Hastalar kendi yaş gruplarının ortalama ömürlerine yaklaştı. O yüzden diyoruz ki erken tanı bu hastalık için hayati önem taşıyor. Hastalık ne kadar erken tanınırsa hastalar sonuçlarını o kadar az görür."

Kaynak: AA

dikGAZETE.com
Haftanın Öne Çıkanları

Cinnet getiren kişi polislere ateş açtı

2018-04-11 04:02 - Asayiş

Afrin Harekatı'na üniversite öğrencilerinden anlamlı destek

2018-04-12 00:32 - Çevre-Hayat

Kütahya'da elektrik panosu yüklü kamyonet devrildi: 1 ölü, 2 yaralı

2018-04-14 04:32 - Asayiş

Nuruosmaniye Cami Mahzeni sergilere ev sahipliği yaptı

2018-04-11 01:32 - Kültür Sanat

Go-kart aracında yaralanan kişinin tedavisi sürüyor

2018-04-09 18:32 - Çevre-Hayat

'Köy yumurtası hilesi'ni bitirecek uygulama başlıyor

2018-04-15 08:52 - Ekonomi

Otokar, Malezya'daki Savunma Fuarı'na "Cobra II" ile katılacak

2018-04-13 16:34 - Ekonomi

Apple'a yarım milyar dolar ceza

2018-04-11 19:32 - Teknoloji

Türkiye'nin yüzde 67'si 'çevrimiçi'

2018-04-10 19:14 - Genel

Beyaz Saray: 'Trump, kimyasal saldırıdan Suriye ve Rusya'yı sorumlu tutuyor”'

2018-04-12 10:12 - Dünya

İlgili Haberler

Kocaeli Üniversitesi Hastanesi geçen yıl 1 milyonun üzerinde poliklinik hizmeti sundu

16:23 - Sağlık

Bırakma sürecinde içilen "tek sigara" bağımlılığı yeniden başlatabiliyor

15:08 - Sağlık

Kalp damar cerrahları Antalya'da "Koroner Arter Cerrahisi Sempozyumu"nda buluştu

15:38 - Sağlık

Erzurum'da sağlıkçılar Gazze için sessiz yürüyüşlerini 117. haftada sürdürdü

15:09 - Sağlık

Osmaniye'nin sağlık altyapısı 10 yeni tesisle güçlendirildi

14:09 - Sağlık

Günün Manşetleri

İngiltere'de "Epstein" krizi Başbakanlık Genel Sekreteri McSweeney'in istifasını

18:38 - Dünya

Adalet Bakanı Tunç, Mattia Ahmet Minguzzi için düzenlenen mevlit programına katıldı

18:08 - Gündem

Bakan Kacır, Çin Uluslararası Ticareti Geliştirme Konseyi Başkanı Ren Hongbin ile bir araya geldi

18:05 - Ekonomi

Çekya Başbakanı Babis, 15 yaş altındakilere sosyal medya yasağı getirilmesini destekliyor

17:38 - Dünya

İstanbul Havalimanı günlük ortalama 1447 uçuşla Avrupa'nın en yoğun havalimanı

17:09 - Gündem