?>

Kirişci: (Sahipsiz hayvanlara yönelik kanun teklifi) Yeni teklifte destek kapsamı genişletiliyor

TBMM Tarım, Orman ve Köyişleri Komisyonu Başkanı Kirişci, "Tarım ve Orman Bakanlığımız barınak yapımı da dahil olmak üzere yüzde 40 nispetindeki destekleri bu zamana kadar sağlamıştır. Yeni teklifte kapsam biraz daha genişletiliyor." dedi.

Siyaset - 12 ay önce

TBMM

TBMM Tarım, Orman ve Köyişleri Komisyonu Başkanı ve AK Parti Kahramanmaraş Milletvekili Vahit Kirişci, TBMM Genel Kurulunda, sahipsiz hayvanlara yönelik düzenlemeler içeren Hayvanları Koruma Kanununda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi'nin ikinci bölümü üzerinde milletvekillerinin sorularını cevapladı.

Teklifin tali komisyonlarda görüşülmediğine ilişkin eleştirileri anımsatan Kirişci, teklifin diğer komisyonlara gönderildiğini, ilgili komisyonların verilen süre içerisinde çalışma yapamayacaklarını gerekçe gösterdiklerini, bu nedenle düzenlemeyi sadece Tarım, Orman ve Köyişleri Komisyonunda görüştüklerini kaydetti.

Kirişci, daha önce TBMM araştırma komisyonlarınca hazırlanan raporlardan yararlandıklarını belirtti.

Büyükşehirlere veya nüfusu 25 binin üzerindeki belediyelere sorumluluk yüklenirken merkezi yönetime herhangi bir sorumluluk getirilmediği yönünde eleştiriler yapıldığını anımsatan Kirişci, "Her ilde oluşturulan İl Hayvanları Koruma Kurulunda zaten merkezi yönetimin yereldeki temsilcileri yer almaktadır. Dolayısıyla bu katılımcılık ve sorumluluğu paylaşma adına önemlidir." dedi.

Merkezi yönetimin yerel yönetimlere verdiği desteğe de değinen Kirişci, "Tarım ve Orman Bakanlığımız barınak yapımı da dahil olmak üzere yüzde 40 nispetindeki destekleri bu zamana kadar sağlamıştır. Yeni teklifte kapsam biraz daha genişletiliyor. Burada da ilgili bakanlığımız sorumluluklarını daha fazla gerçekleştirmiş olacaktır." ifadelerini kullandı.

"Tasarruf tedbirleri yatırımları etkilemeyecek"

Barınakların yapımına ilişkin eleştirilere de cevap veren Kirişci, şöyle konuştu:

"2028 yılına kadar sanki yerel yönetim bekleyecek, 31 Aralık 2028 olduğunda barınak yapıp yapmadığı sorgulanacakmış gibi ifadeler kullanılıyor. Bu doğru değil. 2028 gelene kadar dört dönem halinde barınak yapım çalışmaları eksiksiz, aksaksız devam edecek. Ayrıca 'belediyelere bu yükü yüklüyorsunuz ve belediyeler bütçe gelirlerinden bu iş için bir tahsisat yapacak ama siz bir taraftan da tasarruf tedbirlerini gündeme getiriyorsunuz' deniliyor. Tasarruf tedbirleriyle bütçe gelirlerinin bu bahsedilen oranlardaki tahsisatı birbirinden farklı şeyler. Yani burada tahsis edilenlere herhangi bir şekilde bir tasarruf genelgesi, tasarruf tedbirlerinin uygulamasıyla bunu yavaşlatıcı veya bu tür yatırımları önleyici bir adım atılmamış olacak."

AK Parti hükümetleri döneminde hayvan haklarına ilişkin atılan adımları hatırlatan Kirişci, yeni teklifle süreç içerisinde ortaya çıkan eksiklikleri gidermeye çalıştıklarını belirtti.

Daha önce çıkarılan kanunda hayvan sahiplerine sorumluluk verildiğini ancak sorumluluk yerine getirilmediğinde yapılacak iş ve işlemler konusunun yetersiz kaldığını ifade eden Kirişci, "Özellikle tatil dönemlerinde sahipli bir hayvanı sahibi sokağa bıraktığında daha sonra tatil bittiğinde o tatil beldesine bırakıp kendi memleketlerine dönenlerin bu uygulamaları artık gerçekleşmemiş olacak. Çünkü böyle bir uygulama karşısında bir takım cezalar olacak. Hepimizin mutlu olacağı ve birbirimize yeniden teşekkür edeceğimiz bir düzenlemeyi inşallah mevzuatımıza kazandırmış olacağız." değerlendirmesinde bulundu.

Soru cevabın ardından ikinci bölümde yer alan maddeler üzerinde verilen önergelerin görüşmelerine geçildi.

Kaynak: AA

dikGAZETE.com
Haftanın Öne Çıkanları

Kirişci: (Sahipsiz hayvanlara yönelik kanun teklifi) Yeni teklifte destek kapsamı genişletiliyor

2024-07-30 00:28 - Siyaset

Ethereum ETF'lerinin piyasaya "yatırımcı" ve "derinlik" getirmesi bekleniyo

2024-07-23 14:41 - Ekonomi

İsrail ordusu, Refah kentindeki su deposunu patlattığını itiraf etti

2024-07-29 15:27 - Dünya

Tescilli kayısı çekirdeği ihracatından yılın ilk yarısında 5,5 milyon dolarlık gelir

2024-07-27 13:38 - Ekonomi

İngiltere'nin İsrail'e silah satışını durdurmaya hazırlandığı iddia edildi

2024-07-29 17:27 - Dünya

Fransız milletvekilleri Netanyahu'nun ABD Kongresi'ndeki konuşmasına tepki gösterdi

2024-07-25 17:43 - Dünya

Türkiye'nin binek otomobil ihracatı yılın ilk yarısında 5,5 milyar doları aştı

2024-07-26 11:23 - Ekonomi

İran Cumhurbaşkanı: İsrail'in Lübnan'a saldırısı, ağır sonuçlara yol açan büyük bir hata olur

2024-07-29 18:13 - Dünya

İsrail'in Han Yunus kentine düzenlediği saldırılarda son 24 saatte 89 Filistinli öldü

2024-07-23 23:28 - Dünya

Google DeepMind'ın yeni yapay zeka sistemleri karmaşık matematik problemleri çözebiliyor

2024-07-26 16:27 - Teknoloji

İlgili Haberler

Dışişleri Bakanı Fidan: Suriye’deki çatışmalar bir an önce sona erdirilmeli

00:47 - Siyaset

CHP eski Genel Başkanı Altan Öymen entübe edildi

23:42 - Siyaset

Bakan Göktaş: Devlet memurlarının yarım zamanlı çalışma hakkı çok kıymetli bir adım

21:53 - Siyaset

Bakan Kurum: Ülkemizin, insanımızın öncelikleri bizim önceliğimizdir

21:38 - Siyaset

Dışişleri Bakanı Fidan, Suriyeli mevkidaşı Şeybani ile telefonda görüştü

21:18 - Siyaset

Günün Manşetleri

ABD'nin Suriye Özel Temsilcisi Tom Barrack, İsrail ve Suriye'nin ateşkese vardığını duyurdu

02:07 - Dünya

Roma'da tarihi Trevi Çeşmesi'nin ışıkları Gazze için söndürüldü

02:06 - Kültür Sanat

İngiltere, kötü niyetli siber faaliyetleri nedeniyle Rus ajanlara yaptırım kararı aldı

01:03 - Dünya

İskoçya'da 'Palestine Action'a, pankartla destek verdiği iddia edilen kişiye gözaltı

01:01 - Dünya

Dışişleri Bakanı Fidan: Suriye’deki çatışmalar bir an önce sona erdirilmeli

00:47 - Siyaset