?>

Kayseri’de 100 civarında HIV’li hasta var

Erciyes Üniversitesi Tıp Fakültesi Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Hayati Demirarslan, Kayseri’de 100 civarında HIV’li olduğunu söyledi.

Sağlık - 9 yıl önce

Söz konusu rakamın çevre illerden gelen vatandaşları kapsadığını belirten Doç. Dr. Hayati Demirarslan, “Bizim elimizdeki rakam 105. Ama son rakam üstünde ya da altında olabilir, çünkü içinde hayatını kaybedenler de var. Ayrıca sadece Kayseri’den gelenleri kapsamıyor, Sivas, Yozgat, Niğde gibi çevre illerden gelen hastalarımız da var.” dedi.

Ömür boyu ilaç kullanmalılar… HIV tedavisi görenlerin ömür boyu ilaç kullanmaları gerektiğini belirten Doç. Dr. Hayati Demirarslan, son yıllarda ilaç kullanımını azaltma yönünde bir takım bilimsel çalışmaların hastalara ve hekimlere umut verdiğini ifade etti.

İlaçların yan etkileri azaltıldı… Doç. Dr. Hayati Demirarslan, HIV tedavisinde kullanılan ilaçların yan etkilerinin de geçmiş yıllara oranla oldukça azaltıldığına dikkat çekti. İlaç kullanan HIV’li bireylerin sağlıklı insanlar gibi günlük yaşamlarını devam ettirebildiğini vurgulayan Doç. Dr. Hayati Demirarslan, sözlerini şöyle sürdürdü: “Birkaç yıldır Dünya Sağlık Örgütü HIV enfeksiyonu taşıyanların tedavi edilmesini öneriyor. Bunun ilk nedeni alınan ilaçların HIV enfeksiyonu taşıyan kişide, virüs miktarını negatifleştirmesi, böylece bu insanların virüsü başka birine enfekte etme riskinin azalması. Diğer nedeni ise HIV enfeksiyonu ilerlemesini durdurması, insanlar günlük hayatlarına devam edebilmeleri ve buna bağlı kanser ya da fırsatçı enfeksiyonlarla karşılaşma riskinin azalarak, hayatlarını kaybetme ihtimalinin düşmesi. Şu anda bizim kullandığımız dünya çağında ilaçlar ve hastalarımız, hekime hastalığın çok ileri seviyesinde başvurmamışsa, sağlıklı insanlar gibi hayatlarını devam ettirebiliyorlar.”

İlaçlar SGK tarafından karşılanıyor… HIV ilaçlarının büyük çoğunluğunun SGK tarafından karşılandığını da belirten Doç. Dr. Hayati Demirarslan, SGK HIV ilaçlarını, çok nadir kısıtlamalar dışında karşılıyor. SGK’sı olmayan hastalar da, HIV pozitif olduğunu gösteren rakamlarla Kaymakamlıklara başvurduğunda kendilerine kolaylık gösterilebiliyor.” ifadelerini kullandı.

Selma Kara

Kaynak: IHA

dikGAZETE.com
Haftanın Öne Çıkanları

Halep'te ateşkese dönülmesinde uzlaşıldı

2016-12-15 04:02 - Dünya

Cumhurbaşkanı Erdoğan ile Putin Halep'te yaşananları telefonda görüştü

2016-12-14 22:32 - Gündem

Adalet Bakanlığı'ndan Ahmet Türk açıklaması

2016-12-16 16:52 - Gündem

5 askeri personel gözaltına alındı

2016-12-20 13:17 - Asayiş

Halepli Ciyazera: İnsanlar kan ağlıyor

2016-12-16 03:32 - Gündem

'1. Uluslararası Demokrasi Sempozyumu' sona erdi

2016-12-17 02:02 - Gündem

Son dakika! Büyükelçi'yi öldüren saldırgan...

2016-12-20 14:32 - Asayiş

Kredilerde genel karşılıkları düşüren yönetmelik yayınlandı

2016-12-14 18:37 - Ekonomi

Zehir tacirine 'Roket'li darbe

2016-12-15 15:02 - Asayiş

Halep'teki tahliye konvoyu yeniden hareket etti

2016-12-15 16:37 - Dünya

İlgili Haberler

"İdeal Kilonu Öğren, Sağlıklı Yaşa" kampanyasında 10 milyonun üzerinde kişiye ulaşıldı

15:43 - Sağlık

Aynı gün kalp ameliyatı olan anne ve oğlu taburcu edildi

12:47 - Sağlık

Yeşilayın desteğiyle alkol bağımlılığını yendi

12:33 - Sağlık

Türkiye "canlı vericili nakiller"de dünyada böbrekte ilk, karaciğerde ikinci sırada

11:43 - Sağlık

Araştırma: Biraz hızlı yürümek yaşlılara hareket esnekliği sağlayabilir

13:43 - Sağlık

Günün Manşetleri

İngiltere, kötü niyetli siber faaliyetleri nedeniyle Rus ajanlara yaptırım kararı aldı

01:03 - Dünya

Dışişleri Bakanı Fidan: Suriye’deki çatışmalar bir an önce sona erdirilmeli

00:47 - Siyaset

KKTC Cumhurbaşkanı Tatar: Egemen eşitliğimiz kabul edilmeden müzakere sürecine geçilmeyecek

00:38 - Dünya

ABD Başkanı Trump, 'GENIUS' tasarısını imzaladı

00:23 - Dünya

Suriye ordusu, terör örgütü PKK/YPG'ye karşı Halep'in doğusuna sevkiyat yaptı

00:12 - Dünya