Kartal'da çöken binaya ilişkin 39 belediye görevlisi hakkında soruşturma

Kartal'da 21 kişinin hayatını kaybettiği, 14 kişinin yaralı kurtarıldığı Yeşilyurt Apartmanı'n��n çökmesine ilişkin yürütülen soruşturma çerçevesinde 30 şüphelinin ifadesi alındı.

Gündem - 7 yıl önce

İstanbul
Kartal'da 21 kişinin hayatını kaybettiği, 14 kişinin yaralı kurtarıldığı Yeşilyurt Apartmanı'nın çökmesine ilişkin, hakkında soruşturma yürütülen 39 Kartal Belediyesi görevlisinden 30'unun ifadesi alındı.
Anadolu Cumhuriyet Başsavcılığınca Kartal Orhantepe Mahallesi Bankalar Caddesi Sema Sokak'taki Yeşilyurt Apartmanının çökmesine ilişkin, binaya yapılan kaçak katlar hakkında yapı denetim görevlerini yerine getirmedikleri gerekçesiyle Kartal Belediyesi çalışanları hakkında yürütülen soruşturma devam ediyor.
Soruşturma kapsamında savcılığın, hakkında soruşturma izni verilmeyen şüphelilere yönelik İstanbul Bölge İdare Mahkemesi'ne yaptığı itiraz kabul edildi. Daha önce 16 kişi hakkında verilen soruşturma izni sonrasında, 23 belediye görevlisi hakkında daha soruşturma izni verildi.
Hakkında soruşturma yürütülen şüpheli sayısı 39'a yükselirken, savcılık bu şüphelilerin ifadelerinin alınması için davetiye gönderdi.
Bu kapsamda, binanın ruhsatının alındığı 1992 yılından, çöktüğü 6 Şubat 2019 tarihine kadar belediyede görev yapan İmar Müdürlüğünde görevli müdürler ile mıntıka mühendislerinden oluşan toplam 39 şüpheliden 30'unun ifadesini alındı.
Şüphelilerin ifadelerinde, Yeşilyurt Apartmanı'yla ilgili görev yaptıkları dönemde bir müracaat ve şikayet yapılmadığını, bu nedenle binayla ilgili işlem yapmadıklarını söyledikleri öğrenildi.
Soruşturmanın geçmişi
Kartal Orhantepe Mahallesi Bankalar Caddesi Sema Sokağı'ndaki Yeşilyurt Apartmanının 6 Şubat saat 16.00 sıralarında çökmesi sonucu 21 kişi hayatını kaybetmiş, 14 kişi de yaralı kurtarılmıştı.
Olayın ardından binanın projesini oluşturan Suzan Çayır, inşaatın teknik uygulama sorumlusu Uğur Mısırlıoğlu ile yapı ruhsatının "mesuliyet alan" bölümünde sürveyan olarak görev yapan Arzu Keleş Baran hakkında "taksirle birden fazla kişinin ölümüne ve yaralanmasına neden olma" suçundan ikişer yıldan on beşer yıla kadar hapis cezası istemiyle dava açılmıştı.
Anadolu Cumhuriyet Başsavcılığı'nın 3 kişi hakkında açılan bu davanın ardından, binaya yapılan kaçak katlara ilişkin yapı denetim görevlerini yerine getirmedikleri gerekçesiyle Kartal Belediyesi çalışanları hakkında ayrı bir soruşturma yürüttüğü ortaya çıkmıştı.
Memur Suçları Soruşturma Bürosunca, "taksirle birden fazla kişinin ölümüne neden olma" ve "görevi kötüye kullanma" suçlarından yürütülen soruşturma kapsamında savcılık, Kartal Kaymakamlığından binanın yapı ruhsatının düzenlendiği 1992 yılından, çöktüğü tarihe kadar belediyede görev yapan kişiler hakkında soruşturma izni verilmesini talep etmişti.
Kartal Kaymakamlığı ise binanın ruhsat aldığı 1992 yılından, inşaatın kaçak katlarıyla birlikte tamamlandığı 1998 yılına kadar görev yapan 16 şüphelinin isimlerini bildirerek haklarında soruşturma izni verirken, 1998 yılından sonra çalışan görevliler hakkında ise soruşturma izni vermemişti.
Bunun üzerine soruşturma savcılığı, belediyenin denetleme yükümlülüğünün her zaman olduğunu belirterek binanın yapımının tamamlandığı 1998 yılından, çöktüğü tarihe kadar belediyede görev yapanlar hakkında da soruşturma izni verilmesi amacıyla İstanbul Bölge İdare Mahkemesi Başkanlığına itirazda bulunmuştu.
Kaynak: AA
dikGAZETE.com
Haftanın Öne Çıkanları

Türkiye grup liderliği için sahada

2019-11-16 12:42 - Spor

Uzmanlardan hava kirliliği 'ölümcül olabilir' uyarısı

2019-11-18 20:17 - Sağlık

Libya: BAE Trablus'ta fabrikayı vurdu 7 işçi öldü

2019-11-18 20:27 - Dünya

Deniz Öncü Red Bull KTM Tech3 Takımı'yla sözleşme imzaladı

2019-11-17 17:43 - Spor

Japonya'da her 10 şirketten birinde topuklu ayakkabı giymek zorunlu

2019-11-18 23:17 - Dünya

Kartal'da çöken binaya ilişkin 39 belediye görevlisi hakkında soruşturma

2019-11-21 17:37 - Gündem

980 gram doğan Arya bebek, hayata tutunmayı başardı

2019-11-16 15:32 - Çevre-Hayat

'ABD ve Rusya mutabakatın gereğini yapmadı'

2019-11-18 23:17 - Siyaset

Kasımpaşa'da kaptanlığa Quaresma getirildi

2019-11-14 17:57 - Spor

El Bab saldırısının faili MİT operasyonuyla yakalandı

2019-11-17 20:07 - Gündem

İlgili Haberler

Adalet Bakanı Gürlek: Kimse dokunulmaz değildir, kimse kanunlar karşısında imtiyazlı değildir

14:13 - Gündem

Bakan Kurum: Depozito İade Sistemi ile yepyeni bir evreye geçtik

13:57 - Gündem

Fethiye'de tur teknesinde yangın çıktı

13:33 - Gündem

Türkiye'de DOA sistemiyle 100 milyondan fazla ambalaj toplandı

13:28 - Gündem

Anadolu Üniversitesinin "İkinci Üniversite" başvuruları başlıyor

13:18 - Gündem

Günün Manşetleri

Güney Kore'de sivrisineklerde sıtmaya neden olan genetik materyalin tespitinin ardından alarm v

14:17 - Dünya

Adalet Bakanı Gürlek: Kimse dokunulmaz değildir, kimse kanunlar karşısında imtiyazlı değildir

14:13 - Gündem

Kerkük'teki Selçuklu mirası Gök Kümbet, TİKA tarafından restore edilecek

14:07 - Dünya

Baykar'ın küresel ihracat başarısı, 5'inci yılda da gelir vergisinde zirveyi getirdi

14:03 - Ekonomi

Bakan Kurum: Depozito İade Sistemi ile yepyeni bir evreye geçtik

13:57 - Gündem