Karanlık dünyasını edebiyatla aydınlatan öğretmen, öğrencilerine ilham oluyor

Görme yetisinin yüzde 97'sini 9 yaşındayken geçirdiği beyin ameliyatı sonrası kaybeden Eskişehir Tayfur Bayar Anadolu Lisesi Türk Dili ve Edebiyatı öğretmeni Selahattin Eğe, hayalini gerçekleştirdiği mesleğinde öğrencilerinin yolunu aydınlatıyor.

Çevre-Hayat - 9 ay önce

Eskişehir
Afyonkarahisar'ın İhsaniye ilçesine bağlı Döğer beldesinde dünyaya gelen Eğe, 4 yaşındayken ailesiyle Eskişehir'e taşındı. İlkokul eğitimine burada başlayan Eğe, 9 yaşında geçirdiği beyin ameliyatı sonrası görme yetisini büyük ölçüde kaybetti.
Sadece yüzde 3 görme yetisine sahip olan ve yalnızca koyu renk tonlarını ayırt edebilen Selahattin Eğe, yaklaşık 2 yıl eğitime ara vermesinin ardından kaynaştırma öğrencisi olarak okuluna döndü. Ortaokul ve lise öğrenimini de tamamladıktan sonra 20 yaşında memur olarak çalışma hayatına başlayan Eğe, bu sırada Eskişehir Osmangazi Üniversitesi İnsan ve Toplum Bilimleri Fakültesi Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü'nü bitirip öğretmenlik için gerekli formasyonu Anadolu Üniversitesinden aldı.
????
Eğitim sürecini tamamladıktan sonra 2023'te öğretmen olarak atanan Eğe, Tepebaşı ilçesindeki Tayfur Bayar Anadolu Lisesinde hem öğrencilerine hem de çevresindekilerine örnek oluyor.

Selahattin Eğe (29), eğitim sürecinde ailesinin gösterdiği fedakarlığı ve desteği unutamadığını söyledi.
Eğe, liseye hazırlık sürecinde inşaat ustası babası ile ilkokul mezunu annesinin kendisine kitap okuyarak destek verdiğini belirterek, "Mücadele etmeyi hiçbir zaman bırakmadım, ailem de hep yanımda oldu. Mücadeleyi bıraktığımız anda hayatta birçok şeyi bırakıyoruz, erteliyoruz. Mücadele bizi bir yerlere taşıyor. Kendi kendimize kalıp pes ettiğimiz sürece hiçbir yere varamayız." dedi.
Edebiyatın adeta hayatındaki "cam damarı" olduğunu ifade eden Eğe, derslerde öğrencileriyle güçlü bağ kurduğuna ve sınıf ortamını canlı tutmak için farklı yöntemler kullandığına dikkati çekti.

"Sınıfta sevgi bağı kurulunca dersler çok daha verimli ve keyifli geçiyor"

Eğe, sınıfta anlık yarışmalar düzenleyip hem edebiyat sevgisi aşıladığını hem de öğrencilerin dikkatini topladığını anlatarak, şöyle devam etti:
"Hissettiğim duyguları çocuklara aktarmak ve onlarda bir şeyler yeşertmek benim için çok kıymetli. Hiç yazı yazmayan yaklaşık 10 öğrencim yazmaya başladı. Onlar için bir komisyon kurdum, hikayeler, şiirler yazıyorlar. Ben de süreci yakından takip ediyorum. Büyük işler başaracağımıza inanıyorum. Onlar sadece öğrencilerim değil, birer kardeşim, evladım gibi. Sınıfta sevgi bağı kurulunca dersler çok daha verimli ve keyifli geçiyor."

Edebiyata olan sevgisini öğrencilerine aktarabilmenin azmini daha da güçlendirdiğini kaydeden Eğe, Ümraniye Belediyesinin düzenlediği "21. Geleneksel Hikaye Yarışması"nda "Düven" adlı hikayesiyle mansiyon ödülüne layık görüldüğünü vurguladı.
Eğe, öğretmenliğin kendisi için "nehir gibi akarak başkalarına fayda sağlama" anlamı taşıdığını belirterek, "İçinde bulunduğumuz şartlar ve imkanlarımız ne kadar kısıtlı olursa olsun, mücadele etmeyi bırakmadığımız, hayal etmeyi sürdürdüğümüz ve bu hayallerin altını doldurduğumuz sürece bir gün mutlaka kapılar açılacaktır. Yeter ki mücadeleyi, sabrı ve gayreti bırakmayalım." diye konuştu.
Kaynak: AA
dikGAZETE.com
Haftanın Öne Çıkanları

Telefon ve WhatsApp Yazışmalarının Ceza Davalarındaki Rolü

2025-11-18 19:08 - İnsan-Hayat

Birleşik Arap Emirlikleri'nin Ankara Büyükelçisi onuruna Ankara'da hatıra ormanı kuruldu

2025-11-18 21:12 - Gündem

Liseli genç tekvandocu aynı yıl içinde hem dünya hem Avrupa şampiyonu oldu

2025-11-21 12:28 - Spor

Zonguldak'ta fırtına nedeniyle batan gemideki mürettebatın ismi anıtta yaşatılacak

2025-11-19 12:37 - Gündem

A Milli Futbol Takımı 647. maçına çıkacak

2025-11-17 12:02 - Spor

Arda Güler'in futboldaki yeteneği ilkokul sıralarından belliydi

2025-11-23 12:13 - Çevre-Hayat

Doktor kızının erken teşhisiyle kanseri yenen baba 16 yıldır rahat nefes alıyor

2025-11-17 13:52 - Çevre-Hayat

BKM ve UnionPay işbirliğiyle yabancı turistler artık karekodla ödeme yapabilecek

2025-11-20 15:18 - Ekonomi

Sahiplendiği karga "Kömür" en yakın dostu oldu

2025-11-22 12:52 - Çevre-Hayat

Tuz Gölü'nde oluşan kütleler fotoğraf tutkunlarının ilgisini çekiyor

2025-11-19 14:18 - Çevre-Hayat

İlgili Haberler

Öz Orman-İş Sendikası Genel Başkanı Aslan'dan orman yangınları için 'riskli dönem' uyarısı

01:07 - Çevre-Hayat

Uzmanından orman yangınlarına karşı mücadelede 'riskli periyot' uyarısı

01:02 - Çevre-Hayat

Grönland'da eriyen buzullar balinalara yeni yaşama alanları açıyor

12:18 - Çevre-Hayat

Aras Kuş Cenneti'nde 21 yıllık çalışmalarda 200 bininci kuş kayda alındı

11:47 - Çevre-Hayat

Cankurtaranlardan boğulma tehlikesine karşı uyarı

11:43 - Çevre-Hayat

Günün Manşetleri

İsraillilerin işgal altındaki Batı Şeria'da düzenlediği saldırılarda 3 Filistinli yaralandı

02:28 - Dünya

Küba, ABD'yi halkın temel hizmetlere erişimini engellemekle suçladı

02:12 - Dünya

Öz Orman-İş Sendikası Genel Başkanı Aslan'dan orman yangınları için 'riskli dönem' uyarısı

01:07 - Çevre-Hayat

Uzmanından orman yangınlarına karşı mücadelede 'riskli periyot' uyarısı

01:02 - Çevre-Hayat

Sinop'ta av sezonuna hazırlanan balıkçılar bereketli bir sezon geçirmeyi umut ediyor

00:58 - Ekonomi