?>

Karadeniz'den nem topladı, İstanbul'a kar bıraktı

Norveç Bergen Üniversitesi araştırmacısı iklim bilimci Dr. Ozan Mert Göktürk, çok soğuk olan havanın Karadeniz'den nem toplayarak İstanbul'a yoğun kar bıraktığını söyledi.

Gündem - 3 yıl önce

İstanbul

Göktürk, AA muhabirine yaptığı açıklamada, İstanbul'da etkili olan kar yağışının aslında bilindik ve olağan bir yağış olarak başladığını ifade etti. İstanbul'a bol kar yağması için öncelikle kuzeyden çok soğuk bir havanın gelmesi gerektiğini dile getiren Göktürk, "Büyük kar hadiseleri 1987, 2004 ve 2017'de güneyden gelen yağışlı havanın soğukla buluşması sonucu ortaya çıktı. 2002, 2012 ve 2015'te ise Karadeniz üzerinden gelen kar yağışı etkili oldu." dedi.

Göktürk, İstanbul'da etkili olan son kar yağışında bu iki mekanizmanın beraber işlediğini anlatarak şöyle devam etti:

"Son yaşanan kar yağışında, çok soğuk olan hava Karadeniz'den nem toplayarak İstanbul'a kar bırakmaya başladı. Karadeniz etkisiyle oluşan karların çoğunda yağış sağanaklar halinde etkili olur, bir yağıp bir kesilir, hatta arada güneş çıkar. Bu durum da halk arasında 'Kar topluyor' şeklinde yorumlanır. Son yağışta da aslında her şey olağan seyrindeydi. Hatta yağan kar eski büyük karlara nazaran önemsiz düzeydeydi. Ama sonra çok daha seyrek görülen bir şey oldu. Karadeniz üzerindeki soğuk hava o kadar çok ısı çekip nem toplayıp karakter değiştirdi ki kendi rüzgarları olan, deniz üzerinde dönen bağımsız bir yağışlı hava sistemine, yani küçük ölçekli bir siklona dönüştü. Sosyal medyada bahsedilen vorteksten kastedilen şey de aynıdır. Bu olay İstanbul'un tam kuzeyinde gerçekleşti. Böylece aslında sıradan olan bir sistem, nadir bir hadiseye dönüşmüş oldu."

Dr. Göktürk, karın Avrupa Yakası'nın bazı kesimlerinde şiddetli rüzgarla birlikte hem çok yoğun hem de sürekli yağdığına işaret ederek "Son kar yağışını özel ve nadir yapan mekanizma budur. İstanbul'da 6-7 saat içerisinde yarım metre civarında kar biriktiği yerler oldu." diye konuştu.

"Son kar yağışı, yağma hızı bakımından çok nadir bir sistem"

Bu son sistemin, İstanbul'a bıraktığı kar ve yaptığı genel etki bakımından 1987, 2004, 2017'deki sistemlerle boy ölçüşemeyeceğini belirten Göktürk, hatta 2012 ve 2015'te etkili olan sistemlerin bile şehrin birçok yerinde, bugünlerde yaşanan yağıştan daha fazla kar bıraktığını anlattı. Göktürk, Atatürk Havalimanı'nda 2015'te 40 santimetre kar rapor edildiğini dile getirerek şöyle konuştu:

"Öte yandan kısa süre içerisinde yerel bazda düşen karın miktarı ve yağışın sürekliliği bakımından '2022 İstanbul Siklonu', adını devler arasına yazdırmıştır. Bu hadise Avrupa Yakası'nın bir kısmı için ekstrem olaydır. Son kar yağışı karın yağma hızı bakımından çok nadir bir sistemdir. Verileri incelesek belki de birinci çıkacaktır."

"Kar yağarken gök gürlemesi olağan bir durum"

İstanbul'daki kar yağışında görülen gök gürlemelerine de değinen Göktürk, Türkiye'de, özellikle Karadeniz etkisiyle meydana gelen kar yağışında gök gürlemesinin son derece olağan bir durum olduğunu söyledi. Gök gürlemesinin olayın şiddetini gösterdiğini kaydeden Göktürk, "Öte yandan denizlerin küresel olarak ısınması deniz etkili kar hadiselerinin şiddetini arttırdığından gök gürültülü karlar da sıklaşıyor olabilir." diye konuştu.

Kaynak: AA

dikGAZETE.com
Haftanın Öne Çıkanları

Yeşilçam'a bir ömür veren oyuncu: Ayşen Gruda

2022-01-22 11:22 - Magazin

İstanbul'da 'Rus-Türk Köprü/Most' sergisi açıldı

2022-01-22 20:21 - Kültür Sanat

TRT ortak yapımı filmler Berlin Film Festivali'nde yarışacak

2022-01-20 12:46 - Magazin

Orta Asya ülkelerinde toplu elektrik kesintileri yaşanıyor

2022-01-25 12:22 - Dünya

Karadeniz'den nem topladı, İstanbul'a kar bıraktı

2022-01-26 11:26 - Gündem

Kovid-19’a bağlı ölümler D vitamini eksikliği ile bağlantılı olabilir

2022-01-23 20:29 - Sağlık

'Cumartesi saatçisi'nin ustasına vefası

2022-01-22 12:35 - Çevre-Hayat

Milli Savunma Bakanı Akar: Rusya ile Ukrayna arasındaki kriz barışçıl yollarla çözülmeli

2022-01-22 16:32 - Gündem

Soyları tükenmekte olan Kırım Tatar avcı köpekleri: Krımka -Fuad Safarov, Moskova'dan bildiriyor-

2022-01-24 06:45 - Özel Haber

DSÖ 2022'de Kovid-19'un acil durumunun bitmesini umuyor

2022-01-24 21:29 - Sağlık

İlgili Haberler

TBMM Başkanı Kurtulmuş'tan şehit Uzman Çavuş Önder Özen için taziye mesajı

11:33 - Gündem

İstanbul'da Gazze'ye destek yürüyüşü düzenlendi

00:02 - Gündem

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın KKTC ziyareti, Rum yönetimini telaşlandırdı

16:28 - Gündem

DMM "Türkiye, Netanyahu'nun uçağı için hava sahasını açtı" iddiasını yalanladı

15:57 - Gündem

Dışişleri Bakanlığı, Netanyahu'nun uçağına üst uçuş izni verildiği iddialarını yalanladı

14:38 - Gündem

Günün Manşetleri

Elektronik haberleşme sektöründeki tarife ve kampanyalar e-Devlet üzerinden karşılaştırılabilecek

12:07 - Ekonomi

Askerdeyken projesini çizdiği silindirler 70 ülkede kullanılıyor

12:03 - Ekonomi

Beşiktaş Teknik Direktörü Solskjaer, kulübün büyük potansiyele sahip olduğuna inanıyor

11:58 - Spor

Yeryüzü Doktorları, Somali'de gönüllü sağlık hizmeti verecek

11:53 - Dünya

Katolik Kilisesi'nin başının belirlendiği papalık seçimi: Konklav

11:48 - Dünya